"Zdrowe odżywianie staje się modne". Zaskakujące wyniki badań
Jakie są nawyki żywieniowe młodych Polaków? Odpowiedź na to pytanie przynosi badanie przeprowadzone na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). - Zdrowe odżywianie staje się modne. Pamiętajmy, że warzywa w diecie powinny stanowić połowę tego, co zjadamy. Jedzmy je w każdej postaci - apeluje dietetyk prof. Dariusz Włodarek.
1. Co jedzą młodzi Polacy?
Ogólnopolskie badanie przeprowadzono w marcu 2023 roku na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Wzięli w nim udział mężczyźni i kobiety w wieku 18-25 lat.
72 proc. respondentów wskazało, że spożywa 3-4 posiłki w ciągu dnia. Z czego najważniejszym zdaniem 50 proc. ankietowanych jest śniadanie, a według 42 proc. - obiad/lunch.
- Bardzo mnie to cieszy. Dietetycy, żywieniowcy i lekarze walczą o to, żeby pierwszym posiłkiem, który spożywamy, było śniadanie. Oczywiście trzeba je również właściwie zbilansować. Dlatego już przy śniadaniu pamiętajmy o warzywach i owocach - zaznacza prof. Dariusz Włodarek, dietetyk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Jak powinno wyglądać idealne śniadanie młodego Polaka?
- Takie wskazówki znajdziemy, chociażby w zaleceniach prawidłowego żywienia, które mówią, że połowę śniadaniowego talerza powinny stanowić warzywa i owoce - wyjaśnia ekspert.
Z badania przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia KUPS wynika, że najczęściej wybieranym rodzajem posiłków przez młodych Polaków są te przygotowywane samodzielnie w domu. Nieco mniejszą popularnością cieszą się fast foody oraz dania z restauracji, spożywane zarówno w lokalu, jak i zamawiane na wynos, a także dania gotowe (np. z supermarketu). Najrzadziej młodzi korzystają z diet pudełkowych, niechętnie sięgają również po dania instant. Najczęściej jedzonymi produktami są mięso, nabiał, warzywa i produkty zbożowe. Około 10 proc. Polaków w wieku 18-25 lat deklaruje, że nie spożywa mięsa.
2. "Soki mają swoje miejsce w diecie"
Ponadto istotnym elementem odżywiania badanej grupy są przekąski.
- Z reguły po przekąski sięgamy, gdy poczujemy głód i chcemy coś zjeść "na szybko". Słodycze zawsze będą na czele tej listy. Nie chodzi o to, że one nie mogą być spożywane. Mają przecież swoje miejsce w diecie. Jednak nie jedzmy ich za dużo. Planujmy sobie te dodatkowe posiłki. Wtedy będziemy mieli mniejszą chęć, by sięgać po przekąski - mówi prof. Dariusz Włodarek.
Słowa dietetyka znajdują potwierdzenie w wynikach badania, które wskazują, że aż 72 proc. młodych Polaków podjada między posiłkami 1-2 razy dziennie, a 15 proc. robi to jeszcze częściej (3-4 razy dziennie).
Wśród rodzajów przekąsek respondenci najczęściej wymieniali: słodycze - 55 proc., owoce - 50 proc., dania gotowe (np. kanapka) - 45 proc., słone przekąski - 42 proc. oraz sok - 35 proc. Jedynie 9 proc. badanych twierdzi, że nie sięga po przekąski w ogóle.
- Świadomość dotycząca roli warzyw i owoców w diecie jest dość duża, ale często wskazujemy inne produkty wśród tych najczęściej wybieranych. Pamiętajmy, że soki mają swoje miejsce w diecie. Niektórym osobom nawet zaleca się spożywanie soków, zwłaszcza jeżeli z różnych przyczyn nie mogą jeść warzyw i owoców. Do tej grupy należą np. osoby starsze. Ponadto nie wszyscy chętnie sięgają po warzywa i owoce. Dobrym przykładem są tutaj dzieci. Soki są jednym ze sposobów, by przekonać je do ich smaku. Możemy spożywać soki w każdej grupie wiekowej, ale traktujmy je mądrze jako element diety - podkreśla prof. Dariusz Włodarek.
Ekspert dodaje, że czasami demonizujemy wartość energetyczną soków.
- Pamiętajmy, że soki mają tyle kalorii, ile owoce lub warzywa, z których są zrobione. Podkreślam, że pragnienie gasimy wodą. Natomiast soki zarówno te warzywne, jak i owocowe powinny być elementem posiłku. Pamiętajmy, że w populacji tych soków tak dużo się nie pije. Z badań wynika, że w przeliczeniu na jedną osobę jest to zaledwie kilka łyżek soku dziennie, co przez tydzień daje szklankę - wyjaśnia dietetyk.
Jaki sok wybrać? Zdecydować się na ten pasteryzowany czy nie?
- Dzięki pasteryzacji zabezpieczamy produkt przed zepsuciem. Jest to również kwestia bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Natomiast jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą, to są zbliżone - tłumaczy prof. Dariusz Włodarek.
3. Skąd młodzi Polacy czerpią wiedzą o żywieniu?
Badanie pokazuje, że większość młodych ludzi pozytywnie ocenia swoją wiedzę na temat zdrowej, zbilansowanej diety, a około 2/3 uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe. Połowa badanych jest też z nich zadowolona.
- Wiemy, jak się odżywiać. Powinniśmy coraz bardziej opierać naszą dietę na warzywach i owocach. Zdaję sobie sprawę, że wszyscy o tym wiedzą, ale jak przychodzi co do czego, to sięgamy po to, co możemy zjeść najszybciej. Dlatego zaplanujmy sobie dania wcześniej. Aby były oparte na warzywach i owocach - zaznacza dietetyk.
Mimo iż w grupie przedstawiającej codzienną dietę, jako zdrową przeważają kobiety, to satysfakcja z niej leży głównie po stronie mężczyzn.
A skąd młodzi Polacy (między 18., a 25. rokiem życia) czerpią wiedzą o żywieniu? Okazuje się, że głównie z mediów społecznościowych. 49 proc. respondentów korzysta w tym celu z Instagrama, a ponad 40 proc. szuka informacji na TikToku oraz kanałach platformy YouTube.
- To bardzo dobry trend, tylko należy zwracać uwagę, kto nam tę wiedzę przekazuje. Z badań wynika, że co czwarta osoba czepie informacje z publikacji naukowych. Pamiętajmy, że jest to rzetelna wiedza - zaznacza prof. Dariusz Włodarek.
4. "Zdrowe odżywianie staje się modne"
Badanie przeprowadzone na zlecenie Stowarzyszenia KUPS pokazuje, że social media mają szczególnie wysoki wpływ na kobiety. Źródła, takie jak artykuły naukowe, lifestylowe, czy dedykowane blogi nie cieszą się w tej grupie społecznej dużą popularnością.
- Edukacja dotycząca prawidłowej diety daje efekty. Coraz więcej osób docenia, że zdrowa dieta po prostu prowadzi do zdrowia. Przemyślane i zdrowe odżywianie staje się modne. Pamiętajmy, że warzywa w diecie - nie tylko młodych Polaków - powinny być kluczowym elementem i stanowić połowę tego, co zjadamy. Jedzmy je w każdej postaci - surowe, gotowane, ale również pamiętajmy o przetworach i sokach - apeluje prof. Dariusz Włodarek.
Anna Klimczyk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.