Zdrowszy niż miód. Zawiera aż 250 substancji odżywczych
Jesień to czas, kiedy przeziębienia i infekcje wirusowe zaczynają intensywnie atakować. Chłodne dni, zmniejszona ilość słońca i częste zmiany temperatury, obciążają nasz układ odpornościowy. Aby skutecznie bronić się przed chorobami, warto sięgnąć po naturalne metody. Jednym z najskuteczniejszych naturalnych składników na wzmocnienie odporności jest pyłek pszczeli - prawdziwy dar natury, który jest zdrowszy niż miód.
1. Pszczeli skarb
Pyłek pszczeli to produkt pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów, który zawiera aż 250 różnych substancji odżywczych. W jego składzie znajdują się witaminy (A, C, E, B1, B2, B6), minerały (magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz antyoksydanty. Dzięki swoim właściwościom bije na głowę nawet miód, uważany za jeden z najzdrowszych składników diety. To także m.in. dzięki dużej dawce białka (zawiera aż 32 aminokwasy).
Pyłek pszczeli wzmacnia organizm na wiele sposobów, co czyni go idealnym wsparciem w okresie jesiennych infekcji.
1.1. Wzmocnienie układu odpornościowego
Pyłek zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za stres oksydacyjny w organizmie. Dzięki temu wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i pomaga zwalczać infekcje.
1.2. Poprawa mikroflory jelitowej
Zdrowe jelita to klucz do odporności, a pyłek pszczeli wspiera rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Lepsza mikroflora jelitowa oznacza mniejsze ryzyko infekcji i silniejszy układ immunologiczny.
Zobacz także: Miód a odporność. Sprawdź, dlaczego powinniśmy go jeść
1.3. Działanie przeciwzapalne
Dzięki zawartości naturalnych flawonoidów, takich jak nobiletyna, pyłek pszczeli pomaga ograniczać stany zapalne w organizmie, wspierając walkę z chorobami i przyspieszając regenerację.
1.4. Redukcja zmęczenia
Jesienne osłabienie i zmniejszona energia to częste problemy. Pyłek pszczeli dostarcza organizmowi witamin z grupy B i aminokwasów, które dodają energii i poprawiają samopoczucie, a także są cennym wsparciem dla mózgu.
1.5. Wsparcie w radzeniu sobie ze stresem
Pyłek działa kojąco na układ nerwowy, pomagając w radzeniu sobie z napięciem i stresem, które mogą osłabiać odporność.
2. Jak przygotować napój z pyłkiem pszczelim?
Przygotowanie napoju z pyłkiem pszczelim jest niezwykle proste:
Składniki
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego,
- 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody,
- opcjonalnie: łyżeczka miodu.
Przygotowanie
Zalej pyłek wodą i odstaw na noc, aby składniki odżywcze mogły zostać uwolnione.
Rano wymieszaj napój i wypij na czczo.
Z każdym dniem możesz zwiększać ilość pyłku do maksymalnie jednej łyżki stołowej.
Uwaga: pyłku pszczelego nie należy zalewać gorącą wodą, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl*
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.