NewsyZdrowszy niż miód. Zawiera aż 250 substancji odżywczych

Zdrowszy niż miód. Zawiera aż 250 substancji odżywczych

Jesień to czas, kiedy przeziębienia i infekcje wirusowe zaczynają intensywnie atakować. Chłodne dni, zmniejszona ilość słońca i częste zmiany temperatury, obciążają nasz układ odpornościowy. Aby skutecznie bronić się przed chorobami, warto sięgnąć po naturalne metody. Jednym z najskuteczniejszych naturalnych składników na wzmocnienie odporności jest pyłek pszczeli - prawdziwy dar natury, który jest zdrowszy niż miód.

Naturalny sposób na odporność w sezonie infekcji. Zawiera aż 250 substancji odżywczych
Naturalny sposób na odporność w sezonie infekcji. Zawiera aż 250 substancji odżywczych
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pszczeli skarb

Pyłek pszczeli to produkt pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów, który zawiera aż 250 różnych substancji odżywczych. W jego składzie znajdują się witaminy (A, C, E, B1, B2, B6), minerały (magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz antyoksydanty. Dzięki swoim właściwościom bije na głowę nawet miód, uważany za jeden z najzdrowszych składników diety. To także m.in. dzięki dużej dawce białka (zawiera aż 32 aminokwasy).

Pyłek pszczeli wzmacnia organizm na wiele sposobów, co czyni go idealnym wsparciem w okresie jesiennych infekcji.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Pyłek zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za stres oksydacyjny w organizmie. Dzięki temu wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i pomaga zwalczać infekcje.

Przetestowaliśmy 4 sposoby na lepszą odporność. Oto wyniki

Poprawa mikroflory jelitowej

Zdrowe jelita to klucz do odporności, a pyłek pszczeli wspiera rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Lepsza mikroflora jelitowa oznacza mniejsze ryzyko infekcji i silniejszy układ immunologiczny.

Działanie przeciwzapalne

Dzięki zawartości naturalnych flawonoidów, takich jak nobiletyna, pyłek pszczeli pomaga ograniczać stany zapalne w organizmie, wspierając walkę z chorobami i przyspieszając regenerację.

Redukcja zmęczenia

Jesienne osłabienie i zmniejszona energia to częste problemy. Pyłek pszczeli dostarcza organizmowi witamin z grupy B i aminokwasów, które dodają energii i poprawiają samopoczucie, a także są cennym wsparciem dla mózgu.

Wsparcie w radzeniu sobie ze stresem

Pyłek działa kojąco na układ nerwowy, pomagając w radzeniu sobie z napięciem i stresem, które mogą osłabiać odporność.

Jak przygotować napój z pyłkiem pszczelim?

Przygotowanie napoju z pyłkiem pszczelim jest niezwykle proste:

Składniki

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego,
  • 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody,
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu.

Przygotowanie

  • Zalej pyłek wodą i odstaw na noc, aby składniki odżywcze mogły zostać uwolnione.

  • Rano wymieszaj napój i wypij na czczo.

  • Z każdym dniem możesz zwiększać ilość pyłku do maksymalnie jednej łyżki stołowej.

Uwaga: pyłku pszczelego nie należy zalewać gorącą wodą, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl*

Źródła

  1. MedicalNewsToday

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie