Trwa ładowanie...

Oleje i tłuszcze

Mózg ją kocha. Ryzyko demencji spada aż o 30 proc.

Mózg ją kocha. Ryzyko demencji spada aż o 30 proc.

Badacze z Harvardu wzięli pod lupę jeden z rodzajów tłuszczu roślinnego, który stanowi podstawę diety mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Trwające 28 lat obserwacje dowiodły, że może on zmniejszać ryzyko śmierci z powodu demencji o niemal 30 proc.

Najzdrowsze oleje. W Polsce są nadal niedoceniane

Najzdrowsze oleje. W Polsce są nadal niedoceniane

Pomimo podobnej zawartości kalorii (około 120 kalorii na łyżkę stołową), oleje spożywcze różnią się składem odżywczym. To od ich składu zależy zaś to, czy sprzyjają naszemu zdrowiu. Po jakie oleje warto sięgać, a jakich nadużywać nie należy? Oto 9 przykładów.

Olej MCT - rodzaje, właściwości prozdrowotne, zastosowanie

Olej MCT - rodzaje, właściwości prozdrowotne, zastosowanie

Olej MCT to rodzaj tłuszczu, który składa się z triglicerydów krótko- lub średniołańcuchowych. Są one zwykle izolowane z olejów roślinnych, takich jak olej kokosowy lub olej palmowy. Są łatwo przyswajalne przez organizm i szybko metabolizowane. Olej

Polacy uwielbiają, ale to najgorszy olej. Ekspert radzi unikać

Polacy uwielbiają, ale to najgorszy olej. Ekspert radzi unikać

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, która w piramidzie żywienia na samym szczycie umieszcza tłuszcze roślinne, podaż tego makroskładnika powinna sięgać maksymalnie 30 proc. dziennego spożycia. Ale liczy się nie tylko ilość, lecz również

Najlepszy olej na zbicie cholesterolu. Jeden z najtańszych

Najlepszy olej na zbicie cholesterolu. Jeden z najtańszych

Zdrowe odżywianie stanowi ważny element dobrej kondycji organizmu, a rodzaj tłuszczów, które spożywamy, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Na jakie tłuszcze się zdecydować, żeby potrawy nam smakowały, a zdrowie sprzyjało?

Kwas linolowy - gdzie występuje i jak działa na organizm?

Kwas linolowy - gdzie występuje i jak działa na organizm?

Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych i grupy omega-6. Ponieważ nie jest syntetyzowany przez organizm, musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Ważne jest jednak nie tylko spożywanie go w odpowiednich ilościach, ale i proporcjach.