5 zachcianek, które świadczą o problemach ze zdrowiem
Większość z nas zna ten moment, kiedy dopada nas nagła ochota na coś słodkiego albo niezdrowe danie prosto z restauracji szybkiej obsługi. Dlaczego ludzie zamiast mieć ochotę na jabłka czy sałatę, często myślą o lodach lub frytkach? Niestety, większość z nas ma tendencję do wzmożonego łaknienia produktów bogatych w tłuszcz, węglowodany i cukier. Niektóre pragnienia dotyczące jedzenia mogą być pierwszymi sygnałami problemów zdrowotnych. Na co zwrócić uwagę?
Łaknienie wody
Nadmierne pragnienie wody może wiązać się z początkiem cukrzycy. Jeżeli ciągle chce ci się pić i często oddajesz mocz, zrób badanie poziomu cukru we krwi. U diabetyków dodatkowy cukier gromadzi się we krwi, a nerki, aby go przefiltrować i wchłonąć, muszą wykonać wzmożoną pracę. Z czasem zaczynają nie nadążać, dlatego substancje te trafiają do moczu. W praktyce oznacza to częstsze wizyty w toalecie i większe pragnienie wody.
Lód?
Ochota na produkty bez żadnej wartości odżywczej, takie jak lód, papier czy glina, są zaburzeniem zwanym łaknieniem spaczonym. Dziwne zachcianki nie są do końca wyjaśnione przez naukowców, jednakże część ekspertów wskazuje, że przyczyną może być niedobór żelaza. Jedne z ostatnich badań potwierdzają, że kompulsywne jedzenie lodu zwiększa przepływ krwi do mózgu, a dzięki temu zwalcza ospałość i ogólne wyczerpanie, które spowodowane są deficytem właśnie tego pierwiastka.
Więcej soli
Intensywne łaknienie soli może wskazywać na chorobę Addisona, w której nadnercza nie produkują wystarczającej ilości hormonów, takich jak kortyzol (utrzymujący prawidłowe ciśnienie krwi). To nieleczone schorzenie może wywołać bardzo niebezpieczny spadek ciśnienia. Jeśli większość produktów wydaje ci się za mało słona i doprawiasz wszystkie posiłki, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem.
Ochota na czekoladę
Istnieje wiele powodów, dla których możemy mieć większą chęć na czekoladę. Jednakże naukowcy potwierdzają fakt, że najczęściej jest to wynikiem niedoboru magnezu i witaminy B. Magnez, odpowiedzialny za wiele funkcji życiowych, występuje nie tylko w czekoladzie, ale także w orzechach, rybach czy awokado. Organizm nie wybiera jednak tych produktów, ponieważ nie są bogate ani w cukier, ani w kofeinę - to dlatego najchętniej wybieramy kakaową tabliczkę.
Smaczne frytki
Jeśli masz ochotę na frytki albo inne tłuste dania, może to oznaczać, że w twoim organizmie brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Smażone jedzenie to nie najlepszy wybór - warto sięgnąć po zdrowe zamienniki dostarczające cennych kwasów tłuszczowych, takie jak awokado czy orzechy. Jeśli zauważyłeś, że w ostatnim czasie często masz dziwne zachcianki żywieniowe, zrób podstawowe badania. Być może cierpisz na niedobór witamin czy minerałów - po uzupełnieniu braków, apetyt powinien powrócić do normy.