7 z 8Dieta nie ma wpływu na łuszczycę
To mit, ponieważ dieta jest istotna zarówno dla stanu skóry, jak i kondycji całego organizmu. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu można łagodzić stany zapalne. Niektóre produkty mogą jednak szkodzić. Czego unikać? – W jadłospisie osoby chorującej na łuszczycę należy ograniczyć źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuste wędliny, mięso, podroby, smalec, pełnotłusty nabiał – mówi dietetyk Anna Kaczanowska.
Poza tym warto zminimalizować ilość alkoholu, ostrych przypraw, produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, napojów zawierających kofeinę. Należy wnikliwie obserwować organizm i jego reakcje na poszczególne produkty.
Coraz częściej mówi się również o tym, że łuszczyca występuje równocześnie z nietolerancjami pokarmowymi. Wielu pacjentów zauważyło poprawę stanu skóry po wyeliminowaniu z diety glutenu.
Co zatem warto jeść przy łuszczycy? Dietetyk Sylwia Strojek zwraca uwagę na kwasy omega-3 i omega-6, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Ich źródłem są oleje roślinne (zwłaszcza lniany czy oliwa z oliwek), orzechy, pestki, ryby morskie, awokado.
W menu nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które dostarczają witamin, minerałów i antyoksydantów ważnych dla skóry. Regenerujący się naskórek potrzebuje również białka – podstawowego budulca komórek. Osoby z łuszczycą powinny więc często sięgać po ryby, owoce morza, drób, chude mięso oraz roślinne źródła białka, np. warzywa strączkowe.