Czy warto jeść tuńczyka w puszce? 4 powody, dla których powinniśmy ograniczyć jego spożywanie

Zna go każdy — może być rozdrobniony bądź w kawałkach, w sosie własnym, wodzie lub oleju, z dodatkami – tuńczyk to popularna ryba, którą Polacy wybierają przede wszystkim w puszce.

Wykorzystywany jest do przygotowania sałatek, kanapek i past.

Jednak zanim wrzucisz go do koszyka, sprawdź, czy wiesz, co kupujesz i jak wybrać tuńczyka najlepszej jakości.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Częste spożywanie tuńczyka w puszce może być niebezpieczne dla zdrowia

iStockiStock
Źródło zdjęć: © iStock
Dorota Mielcarek

/ 5Czy tuńczyk ma w sobie rtęć?

Tuńczyk to zdrowa ryba, jednak jest z nią pewien problem: jak każda ryba kumuluje metale ciężkie, głównie rakotwórczą rtęć.

Im większa ryba, tym większa zawartość rtęci w jej mięsie i niestety, w przypadku tuńczyka w puszce nie jesteśmy w stanie ocenić, z jakiego okazu pochodzi mięso.

Ze względu na rtęć tuńczyk jest zakazany dla kobiet w ciąży i dzieci.

Zobacz także: Kolor pożywienia pomaga nam zdecydować, co jeść

/ 5Wysoka zawartość soli

Obraz
© iStock

Wysokie spożycie tuńczyka w puszce wynika przede wszystkim z jego smaku.

Niestety, jego intensywny smak, zawdzięcza dużej ilości soli.

W sklepach jest jednak dostępny tuńczyk, bez dodatku zbędnej soli. Warto uważnie czytać etykiety przed zakupem.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!

/ 5Gatunek zagrożony

Ważną informacją dla osób dbających o środowisko jest to, że międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF (World Wide Fund for Nature) umieściła tuńczyka błękitnopłetwego i żółtopłetwego na liście ryb zagrożonych, których nie należy kupować.

Tym gatunkom grozi wyginięcie, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną wód.

Z tego powodu, powinniśmy szukac na sklepowych półkach tuńczyka z certyfikatem MSC (zrównoważonego rybołówstwa), co oznacza, że takie ryby zostały złowione w sposób przyjazny środowisku, a ich populacje nie są zagrożone.

/ 5Zalewa

Obraz
© iStock

Olej, woda, sos własny – w takich wariantach możemy kupić puszkowanego tuńczyka.

Najlepiej wybierać tego w sosie własnym, jednak kiedy zdecydujemy się na tego w oleju, sprawdźmy co to za olej.

Najzdrowszy jest olej rzepakowy. Sojowy może być produkowany z odmian soi GMO.

Dodatkowo taka konserwa dostarczy podwójnej porcji kalorii w porównaniu do pozostałych alternatyw.

W 100 g tuńczyka w oleju jest ok. 200 kcal.

Tuńczyka w wodzie – ok. 110 kcal. Dla osób dbających o linię najlepszy pod względem wartości energetycznej jest tuńczyk w wodzie, jednak ma on mniej składników odżywczych i witamin.

/ 5Jakiego tuńczyka kupić?

Obraz
© iStock

Warto przypomnieć, że spożywanie tuńczyka obniża wysokie ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, korzystnie wpływa również na pamięć i koncentrację, likwiduje osłabienie i problemy ze snem, wzmacnia serce.

Jakiego tuńczyka wybrać?

Najzdrowszym rozwiązaniem jest kupowanie tuńczyka w sosie własnym.

Warto też kupować takiego, który jest w kawałku, a nie rozdrobniony, ponieważ rozdrobniony prawie nie ma witamin oraz najważniejszych składników, dla których powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, czyli kwasów tłuszczowych omega-3.

Przed zakupem zawsze sprawdzaj skład produktu.

Zawartość tuńczyka w puszce może się różnić nawet o kilkadziesiąt gramów i czasem ten tańszy ma w składzie więcej zalewy niż mięsa, a ilość białka, czyli wartość odżywcza również może być różna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie