Alergia na ryby – przyczyny, objawy, dieta

Alergia na ryby i owoce morza najczęściej pojawia się u osób dorosłych. Nadwrażliwość dotyczy kilku gatunków ryb. Gatunkiem, który uczula najczęściej, jest dorsz. Jakimi składnikami diety zastąpić mięso ryb, aby skutecznie pozbyć się alergii na ryby? Co powinniśmy wiedzieć o tym rodzaju alergii pokarmowej?

Zobacz film: "Czy alergia pokarmowa może ujawnić się u dorosłego człowieka?"

spis treści

1. Alergia na ryby – przyczyny

Odczyn alergiczny najczęściej pojawia się po zjedzeniu surowego mięsa ryby lub po spożyciu krótko smażonej ryby. Trzeba pamiętać, że wysoka temperatura nie zabija alergenów mięsa z ryby. Osoba uczulona na ryby może źle reagować na mączkę rybną, która znajduje się w karmie dla zwierząt domowych. Czasami alergię rybną można pomylić z reakcją pseudoalergiczną. Dzieje się tak wtedy, gdy osoba spożyje rybę, w której składzie jest histamina. Pewne gatunki ryb mają zdolność wyzwalania endogennej histaminy.

Oprócz ryb alergię mogą wywoływać też owoce morza. Do częstych uczuleń przyczynia się nadwrażliwość na takie ich rodzaje jak:

  • raki,
  • homary,
  • kraby,
  • langusty.
Sprawdź, czy masz alergię pod kontrolą
Sprawdź, czy masz alergię pod kontrolą [10 zdjęć]

Robisz wszystko, a wciąż masz objawy alergii? Przedstawiamy 10 oznak, które świadczą o tym, że nie kontrolujesz...

zobacz galerię

Niestety alergeny zawarte w mięsie skorupiaków wytrzymują nawet bardzo wysokie temperatury. Reakcja alergiczna u niektórych osób pojawia się na sam zapach gotowania mięsa skorupiaków. Podobnie jak w przypadku alergii na ryby, może dojść do wyzwolenia histaminy i reakcji pseudoalergicznej.
Rodzaj alergii pokarmowej, jaką jest alergia na ryby, może zostać wywołana przez mięczaki, takie jak np.:

  • małże,
  • kalmary,
  • ostrygi,
  • ślimaki,
  • ośmiornice.

Mięczaki rzadko wywołują alergie, jednak jeśli już do tego dojdzie, często występują silne i niebezpieczne objawy kliniczne, które mogą nawet zagrażać życiu osoby uczulonej. Pojawiają się także alergeny krzyżowe z różnymi gatunkami ryb.

2. Alergia na ryby – objawy

Symptomy alergii na ryby i owoce morza pojawiają się nie tylko na skórze, ale dotyczą też układu trawiennego. Po spożyciu alergenu, jakim jest mięso ryby, pojawiają się zmiany skórne, takie jak wysypka, pokrzywka, obrzęk. Kolejnymi objawami alergii na ryby są te związane z układem trawiennym. Ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty to najczęstsze z oznak alergii na ryby.

Ponadto u uczulonego na ryby może pojawić się też ból głowy, duszność. W alergii na ryby może też wystąpić wstrząs anafilaktyczny.

3. Alergia na ryby – dieta

Alergia na ryby, podobnie jak inne rodzaje alergii, wymaga odpowiedniej diety. Chory nie może spożywać żadnych dań z ryb ani owoców morza. Dietę w przypadku alergii na ryby należy wzbogacać o produkty bogate w białko, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ryby trzeba zastąpić mięsem, jajami, serami, oliwą z oliwek, otrębami ze zboża. Warto poradzić się specjalisty i z nim skonsultować przyjmowanie suplementów diety kwasów omega 3 oraz omega 6. Zmiana nawyków żywieniowych to głóny sposób leczenia alergii na ryby.

Zobacz także:

Pamiętaj też, by w przypadku wystąpienia objawów alergii na ryby, skonsultować się ze specjalistą-alergologiem, który udzieli ci wskazówek i przepisze ci ewentualne leki. Należy tez pamiętać o tym, że nieleczona alergia może dawać objawy bezpośrednio zagrażające naszemu życiu. Wiedza i znajomość swojej dolegliwości, jest naszą szansą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy