Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca

Kwasy tłuszczowe omega-3 pozostają jednymi z najlepiej przebadanych składników diety, zwłaszcza w ochronie układu sercowo-naczyniowego, mózgu i ogólnego zdrowia metabolicznego. Osoby, które sięgają po suplementy EPA i DHA codziennie, zwykle robią to z myślą o długoterminowych korzyściach. Badania potwierdzają, że takie podejście ma sens, choć nie u każdego efekty będą równie wyraźne.

Dobre dla serca i mózgu. Obniżają ryzyko zawału, a także chronią przed demencjąDobre dla serca i mózgu. Obniżają ryzyko zawału, a także chronią przed demencją
Źródło zdjęć: © Getty Images

Korzyści dla serca

Długotrwałe przyjmowanie omega-3 może zmniejszać ryzyko zawału serca i zgonów związanych z chorobą niedokrwienną serca, szczególnie u osób rzadko spożywających ryby i mających kilka czynników ryzyka sercowego. Z analiz wynika, że zwiększona podaż EPA może dodatkowo chronić chorych z już rozpoznanymi zaburzeniami lipidowymi lub chorobą sercowo-naczyniową.

Nie wszystkie preparaty działają tak samo. Najsilniejsze efekty obserwuje się przy standaryzowanych dawkach stosowanych terapeutycznie, podczas gdy popularne suplementy dostępne bez recepty mogą działać słabiej, co potwierdza badanie opublikowane w "Nutrients"

Wiele badań potwierdza, że omega-3 skutecznie obniżają stężenie trójglicerydów. Najlepsze efekty obserwuje się przy dawkach powyżej 2 g dziennie. W niektórych grupach pacjentów stężenie trójglicerydów spada o 50 mg/dl lub więcej.

Tłuste ryby a choroby serca. Zaskakujące wyniki badań naukowców

Jednocześnie należy pamiętać, że LDL ("zły cholesterol") może nieznacznie wzrosnąć, a wpływ na HDL, ciśnienie tętnicze i gospodarkę glukozową jest zmienny i nie zawsze klinicznie istotny.

Wsparcie pracy mózgu

Najwięcej danych dotyczy DHA, który odgrywa kluczową rolę w strukturze i funkcji mózgu. Wyższe stężenia omega-3 we krwi wiążą się z niższym ryzykiem demencji i wolniejszym pogarszaniem funkcji poznawczych.

Według badania opublikowanego w "The American Journal of Clinical Nutrition" największe korzyści odnoszą osoby ze stosunkowo niskim bazowym poziomem omega-3 lub obciążone ryzykiem zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Nie oznacza to jednak, że suplementacja stanowi skuteczną "tarczę" przeciw chorobie Alzheimera, jej działanie ma głównie charakter wspierający.

Działania niepożądane

W badaniach długoterminowych "European Journal of Nutrition" suplementy omega-3 oceniane są jako bezpieczne. Nawet przy dawkach wykorzystywanych w terapii zaburzeń lipidowych. Najczęściej zgłaszane objawy to:

  • dyskomfort żołądkowo-jelitowy

  • rybi posmak

  • luźne stolce lub biegunka

Wśród rzadkich, ale opisywanych działań ubocznych znajdują się:

  • niewielkie zwiększenie ryzyka krwawień, szczególnie powyżej 1–2 g dziennie

  • większa częstość nowych epizodów migotania przedsionków u osób przyjmujących wysokie dawki

  • drobne zmiany laboratoryjne, takie jak podwyższenie LDL

Mimo to ogólny profil bezpieczeństwa pozostaje bardzo dobry.

Jaką dawkę wybrać?

Zalecenia różnią się w zależności od stanu zdrowia:

  • dla osób zdrowych: ok. 250 mg EPA + DHA dziennie (lub 2 porcje ryb tygodniowo)

  • dla osób z chorobą serca: ok. 1 g EPA + DHA dziennie

  • dla osób z wysokimi trójglicerydami: 2–4 g dziennie pod kontrolą lekarza

  • dla kobiet w ciąży: do 450 mg EPA + DHA dziennie

Dawkowanie do 1 g na dobę uznaje się za bezpieczne dla większości dorosłych. Wyższe dawki powinny być ustalane indywidualnie.

Jeśli dieta jest uboga w tłuste ryby, suplementacja może stanowić realne wzmocnienie dla zdrowia serca, metabolizmu i mózgu. Efekty są najlepiej udokumentowane dla trójglicerydów i ryzyka sercowo-naczyniowego. Jednocześnie trzeba pamiętać, że kluczową rolę odgrywa dawka, forma preparatu i stan zdrowia przyjmującej osoby.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. The American Journal of Clinical Nutrition
  3. European Journal of Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału