Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca

Kwasy tłuszczowe omega-3 pozostają jednymi z najlepiej przebadanych składników diety, zwłaszcza w ochronie układu sercowo-naczyniowego, mózgu i ogólnego zdrowia metabolicznego. Osoby, które sięgają po suplementy EPA i DHA codziennie, zwykle robią to z myślą o długoterminowych korzyściach. Badania potwierdzają, że takie podejście ma sens, choć nie u każdego efekty będą równie wyraźne.

Dobre dla serca i mózgu. Obniżają ryzyko zawału, a także chronią przed demencjąDobre dla serca i mózgu. Obniżają ryzyko zawału, a także chronią przed demencją
Źródło zdjęć: © Getty Images

Korzyści dla serca

Długotrwałe przyjmowanie omega-3 może zmniejszać ryzyko zawału serca i zgonów związanych z chorobą niedokrwienną serca, szczególnie u osób rzadko spożywających ryby i mających kilka czynników ryzyka sercowego. Z analiz wynika, że zwiększona podaż EPA może dodatkowo chronić chorych z już rozpoznanymi zaburzeniami lipidowymi lub chorobą sercowo-naczyniową.

Nie wszystkie preparaty działają tak samo. Najsilniejsze efekty obserwuje się przy standaryzowanych dawkach stosowanych terapeutycznie, podczas gdy popularne suplementy dostępne bez recepty mogą działać słabiej, co potwierdza badanie opublikowane w "Nutrients"

Wiele badań potwierdza, że omega-3 skutecznie obniżają stężenie trójglicerydów. Najlepsze efekty obserwuje się przy dawkach powyżej 2 g dziennie. W niektórych grupach pacjentów stężenie trójglicerydów spada o 50 mg/dl lub więcej.

Tłuste ryby a choroby serca. Zaskakujące wyniki badań naukowców

Jednocześnie należy pamiętać, że LDL ("zły cholesterol") może nieznacznie wzrosnąć, a wpływ na HDL, ciśnienie tętnicze i gospodarkę glukozową jest zmienny i nie zawsze klinicznie istotny.

Wsparcie pracy mózgu

Najwięcej danych dotyczy DHA, który odgrywa kluczową rolę w strukturze i funkcji mózgu. Wyższe stężenia omega-3 we krwi wiążą się z niższym ryzykiem demencji i wolniejszym pogarszaniem funkcji poznawczych.

Według badania opublikowanego w "The American Journal of Clinical Nutrition" największe korzyści odnoszą osoby ze stosunkowo niskim bazowym poziomem omega-3 lub obciążone ryzykiem zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Nie oznacza to jednak, że suplementacja stanowi skuteczną "tarczę" przeciw chorobie Alzheimera, jej działanie ma głównie charakter wspierający.

Działania niepożądane

W badaniach długoterminowych "European Journal of Nutrition" suplementy omega-3 oceniane są jako bezpieczne. Nawet przy dawkach wykorzystywanych w terapii zaburzeń lipidowych. Najczęściej zgłaszane objawy to:

  • dyskomfort żołądkowo-jelitowy

  • rybi posmak

  • luźne stolce lub biegunka

Wśród rzadkich, ale opisywanych działań ubocznych znajdują się:

  • niewielkie zwiększenie ryzyka krwawień, szczególnie powyżej 1–2 g dziennie

  • większa częstość nowych epizodów migotania przedsionków u osób przyjmujących wysokie dawki

  • drobne zmiany laboratoryjne, takie jak podwyższenie LDL

Mimo to ogólny profil bezpieczeństwa pozostaje bardzo dobry.

Jaką dawkę wybrać?

Zalecenia różnią się w zależności od stanu zdrowia:

  • dla osób zdrowych: ok. 250 mg EPA + DHA dziennie (lub 2 porcje ryb tygodniowo)

  • dla osób z chorobą serca: ok. 1 g EPA + DHA dziennie

  • dla osób z wysokimi trójglicerydami: 2–4 g dziennie pod kontrolą lekarza

  • dla kobiet w ciąży: do 450 mg EPA + DHA dziennie

Dawkowanie do 1 g na dobę uznaje się za bezpieczne dla większości dorosłych. Wyższe dawki powinny być ustalane indywidualnie.

Jeśli dieta jest uboga w tłuste ryby, suplementacja może stanowić realne wzmocnienie dla zdrowia serca, metabolizmu i mózgu. Efekty są najlepiej udokumentowane dla trójglicerydów i ryzyka sercowo-naczyniowego. Jednocześnie trzeba pamiętać, że kluczową rolę odgrywa dawka, forma preparatu i stan zdrowia przyjmującej osoby.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrients
  2. The American Journal of Clinical Nutrition
  3. European Journal of Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?