Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Codzienna garść orzeszków ziemnych może zrobić więcej dla zdrowia mózgu, niż mogłoby się wydawać. Zespół naukowców z holenderskiego ośrodka NUTRIM wziął pod lupę popularną przekąskę, by sprawdzić, jak wpływają na funkcjonowanie mózgu starszych osób.
W tym artykule:
Przebieg badania
Badanie przeprowadzono w Institute of Nutrition and Translational Research in Metabolism (NUTRIM) przy Maastricht University Medical Center, a wyniki opublikowano w czasopiśmie "Clinical Nutrition". Wzięło w nim udział 31 zdrowych osób w wieku od 60 do 75 lat.
Uczestnicy przez 16 tygodni codziennie spożywali 60 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych ze skórką, czyli mniej więcej dwie garście, albo w ogóle ich nie jedli. Po tym okresie następowała 8-tygodniowa przerwa, a następnie grupy zamieniały się rolami.
Głównym celem badania była ocena funkcji naczyń mózgowych za pomocą pomiaru mózgowego przepływu krwi (CBF) w rezonansie magnetycznym z techniką arterial spin labeling.
- CBF jest ważnym fizjologicznym markerem funkcji naczyniowej mózgu i odnosi się do ilości krwi przepływającej przez mózg, dostarczającej tlen i składniki odżywcze, które są niezbędne do utrzymania zdrowia mózgu - wyjaśnia Peter Joris, autor badania i profesor nadzwyczajny w Department of Nutrition and Movement Sciences, NUTRIM, Maastricht University Medical Center.
Zobacz także: Karambola. Egzotyczna, ale nie dla wszystkich bezpieczna
Wyniki eksperymentu
Po 16 tygodniach regularnego jedzenia orzeszków u uczestników zaobserwowano, że globalny mózgowy przepływ krwi wzrósł o 3,6 proc., a przepływ w istocie szarej o 4,5 proc. Odnotowano również większy przepływ w płatach czołowych i skroniowych, czyli obszarach kluczowych dla pamięci i innych wyższych funkcji poznawczych.
- Stwierdziliśmy, że długotrwałe spożywanie niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych ze skórką poprawiło globalny CBF, co sugeruje ogólne wzmocnienie funkcji naczyniowej mózgu - podsumowuje dr Joris.
Zauważono również poprawę pamięci werbalnej. W trakcie badania uczestnicy przypominali sobie średnio o 5,8 proc. więcej słów.
Co istotne, ciśnienie skurczowe spadło średnio o 5 mmHg, a ciśnienie tętna o 4 mmHg, co może mieć istotne znaczenie dla zdrowia serca i układu krążenia.
- Orzeszki ziemne są szczególnie bogate w białko pochodzenia roślinnego i zawierają wysokie stężenia L-argininy, aminokwasu ważnego dla zdrowia naczyń. Są także cennym źródłem nienasyconych tłuszczów i polifenoli, które, jak wiadomo, wspierają funkcję naczyniową - podkreśla dr Joris.
Wnioski na przyszłość
- Po raz pierwszy zaobserwowaliśmy, że spożycie orzeszków ziemnych prowadzi do poprawy funkcji naczyniowej mózgu u zdrowych osób w starszym wieku. Te korzystne efekty mogą wyjaśniać zaobserwowaną poprawę pamięci i rzucają nowe światło na mechanizmy, poprzez które regularne spożywanie orzeszków ziemnych może wspomagać funkcje poznawcze - podkreśla Joris.
Choć potrzebne są jeszcze dalsze dokładniejsze badania, wspominane wyniki sugerują, że codzienna porcja niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych ze skórką może być niezastąpionym elementem diety wspierającej mózg i naczynia.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Fox News
- Clinical Nutrition
- EurekAlert!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.