Polifenole – czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?

Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, które mają znaczący potencjał prozdrowotny. Dieta, która w nie obfituje, poprawia samopoczucie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Związki te mają także duże znaczenie w pielęgnacji urody. Jakie dokładnie właściwości mają polifenole? Gdzie występują?

Polifenole, zawarte w owocach i warzywach, niszczą wolne rodnikiPolifenole, zawarte w owocach i warzywach, niszczą wolne rodniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Co to są polifenole?

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi z grupy fenoli, które naturalnie występują w roślinach. Odgrywają one istotną rolę w ich wzroście. Odpowiadają za barwę roślin, nadają im także cierpki i gorzki smak. Stanowią też dla nich swoistą ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym, wirusami, grzybami, czy szkodnikami.

Związki te składają się przynajmniej z dwóch grup hydroksylowych (-OH) przyłączonych do pierścienia aromatycznego. Występują w różnych częściach roślin – zarówno w owocach, nasionach, liściach, kwiatach, jak i korzeniach, czy w korze.

Polifenole – podział

Najogólniej polifenole można podzielić na:

Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców

  • flawonoidy – duża i dobrze przebadana grupa, do której zalicza się np. kwercetyna, kemferol, czy katechina,
  • kwasy fenolowe – ok. 30 proc. wszystkich polifenoli,
  • pozostałe związki fenolowe.

Zdrowotne właściwości polifenoli

Polifenole wykazują wielokierunkowe działanie na żywność, przez co są ważnym elementem zdrowej diety. Ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Wyróżnia je przede wszystkim wysoka aktywność przeciwutleniająca, dzięki której niszczą wolne rodniki.

Polifenole działają też przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie oraz antywirusowo. Przypisuje się im także działanie przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.

Bogata w polifenole dieta ma duże znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i chorób układu krążenia. Związki te wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zmniejszają ich przepuszczalność, wpływają na ciśnienie krwi. Niektóre z nich obniżają też poziom złego cholesterolu LDL.

Polifenole wspierają także układ immunologiczny. Mogą być też pomocne w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Wspomagają także procesy trawienne, stymulując wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, a wypierając te szkodliwe.

Polifenole a kondycja skóry

Z uwagi na cenne właściwości, związki polifenolowe wykorzystuje się także w kosmetyce, głównie w pielęgnacji skóry. Przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się skóry – zwiększają sprężystość i elastyczność, poprawiają stopień nawilżenia. Polifenole pobudzają także produkcję kolagenu i elastyny oraz wspomagają regenerację skóry.

Źródła polifenoli

Jakie produkty zawierają polifenole? Co warto włączyć do diety? Źródłem związków polifenolowych dla człowieka jest przede wszystkim żywność pochodzenia roślinnego, głównie świeże owoce i warzywa, takie jak:

Warto mieć na uwadze fakt, że na stężenie tych związków w owocach i warzywach wpływają też czynniki zewnętrzne, jak chociażby stopień ich dojrzałości, świeżość, pochodzenie, warunki transportu i przechowywania.

Polifenole znajdują się także w przetworzonych produktach roślinnych, takich jak soki owocowe, czy warzywne.

Pozostałe źródła polifenoli w diecie to:

Suplementacja polifenoli

Z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne polifenole coraz częściej są składnikiem różnorodnych suplementów diety opartych na ekstraktach roślinnych. Warto jednak pamiętać o tym, że preparaty tego typu mogą dostarczać znacznie większych ilości tych związków, niż ma to miejsce w przypadku zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. A nadmiar polifenoli w diecie nie jest wskazany.

Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji najlepiej jest skontaktować się z lekarzem, który oceni jej zasadność.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda