Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Flawonoidy - charakterystyka, właściwości, występowanie

 Kinga Olchowy
04.03.2024 09:53
Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach.
Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach. (123rf)

Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach. Pełnią szereg istotnych funkcji, szczególnie ważne są ich właściwości antyutleniające oraz przeciwzapalne. Warto włączyć flawonoidy do codziennej diety w dużej ilości, ale należy zachować ostrożność, bo nadmiar może nam zaszkodzić. Co warto wiedzieć o flawonoidach?

spis treści

1. Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to naturalne bioaktywne związki roślinne, które pełnią funkcję barwnika. Występują powszechnie w większości warzyw i owoców. Istnieje bardzo wiele odmian i gatunków flawonoidów. Najdują się przede wszystkim w liściach i kwiatach, a także owocach i nasionach roślin.

Ze względu na swoją różnorodność pod względem budowy flawonoidy dzieli się na:

  • flawanony,
  • flawanole,
  • flawony,
  • izoflawony,
  • flawonole,
  • antocyjany.
Zobacz film: "Owoce i warzywa w diecie"

Flawonoidy są naturalnymi barwnikami i nadają roślinom różnorodne kolory. W cytrusach zwykle jest to żółty, pomarańczowy lub zielony, w pozostałych owocach od czerwieni aż po czerń.

2. Właściwości flawonoidów

Flawonoidy wykazują działanie ochronne wobec roślin. Przede wszystkim zabezpieczają je przed działaniem czynników zewnętrznych - promieniowaniem UV, szkodnikami, grzybami oraz pleśnią. Dodatkowo regulują wzrost roślin i kontrolują wszystkie procesy zachodzące w nich.

Jeśli chodzi o ludzki organizm, flawonoidy wykazują przede wszystkim działanie:

  • antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
  • przeciwzapalne
  • detoksykujące
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • antyarytmiczne
  • rozkurczowe
  • moczopędne
  • obniżające ciśnienie krwi
  • antyzakrzepowe
  • przeciwmiażdżycowe

Swoje antyoksydacyjne działanie flawonoidy zawdzięczają niektórym mechanizmom, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Przede wszystkim hamują działanie enzymów, biorących udział w tworzeniu rozrostów nowotworowych. Dodatkowo wpływa na jony miedzi i żelaza, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.

Niskocząsteczkowe antyoksydanty dość szybko się utleniają. Dzieje się tak na przykład w przypadku witamin C oraz E. Flawonoidy pomagają wzmacniać je przed rozpadem, dzięki czemu mogą one lepiej działać na organizm.

2.1. Flawonoidy a nowotwory

Badania prowadzone od końca XX wieku wskazują na to, iż flawonoidy mogą znacznie obniżać ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ obniżają aktywność tzw. związków kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo hamują uszkodzenia komórek, co zmniejsza ryzyko nieprawidłowych rozrostów.

Badania wykazały ponadto, że stosowanie określonego gatunku flawonoidów - izoflawonów - znacznie obniża ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych, czyli raka piersi i prostaty. Dodatkowo flawonoidy pomagają w zapobieganiu nowotworów tarczycy oraz płuc.

Regularne picie zielonej herbaty i umiarkowane spożywanie czerwonego wina pomaga chronić organizm przed działaniem wolnych rodników i pozwala zachować zdrowie na dłużej.

2.2. Wpływ flawonoidów na układ sercowo-naczyniowy

Flawonoidy pełnią także istotną funkcję w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Już niewielka ich ilość dziennie może znacząco zmniejszyć ryzyko śmierci na zawał. Flawonoidy utrudniają utlenianie cholesterolu LDL i osadzaniu się jego cząsteczek w naczyniach krwionośnych. Jednocześnie zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, a w połączeniu z witaminą C wspierają syntezę kolagenu.

Dzięki takiemu działaniu flawonoidy zmniejszają ryzyko rozwoju żylaków, obniżają ciśnienie krwi, a także chronią przed stanami zapalnymi związanymi z miażdżycą.

Ciekawostka - francuski paradoks

Francuska dieta obfituje w produkty maślane oraz tłuszcze, a mimo to Francuzi bardzo rzadko chorują na miażdżycę czy inne choroby sercowo-naczyniowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ich dieta dodatkowo jest bardzo bogata we flawonoidy pochodzące z warzyw, owoców oraz umiarkowanych ilości czerwonego wina.

Flawonoidy aktywnie zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych, pomaga także w przypadku tzw. zespołu metabolicznego.

2.3. Flawonoidy a układ nerwowy

Działanie flawonoidów pozwala aktywnie walczyć także z procesami neurodegeneracyjnymi, a ich regularne spożywanie wspiera cały układ nerwowy. Z wiekiem procesy te zaczynają postępować, a sprawności psychiczne mogą być osłabione. Włączenie flawonoidów na stałe do diety pozwala także zredukować ryzyko rozwoju demencji i choroba Alzheimera, a także choroby Parkinsona.

Flawonoidy wychwytują reaktywne formy tlenu oraz azotu, odpowiedzialne za procesy neurodegradacyjne, a następnie neutralizują je. W ten sposób znacznie zmniejszają niszczenie neuronów i hamują ten proces.

3. Flawonoidy w leczeniu chorób

Regularne spożywanie flawonoidów pomaga także w prewencji wielu chorób, w tym także przewlekłych. Należy zadbać o ich odpowiednią podaż szczególnie w przypadku:

  • cukrzycy
  • chorób wątroby
  • AIDS

W przypadku cukrzycy flawonoidy zatrzymują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, szczególnie po posiłku. Chronią także przed rozwojem zaćmy, co u cukrzyków zdarza się bardzo często. Stymulują także wydzielanie insuliny, czyli hormonu trzustkowego, który odpowiedzialny jest za transport glukozy.

Sylimaryna jest jednym z flawonoidów, który wykazuje szczególnie pozytywne działanie na wątrobę. Chroni ją przed uszkodzeniami i stymuluje ją do regeneracji.

Okazuje się, że flawonoidy mają także swój udział w leczeniu i zapobieganiu rozwojowi AIDS. W tym przypadku najważniejszą ich funkcją jest hamowanie namnażania się wirusa. Niektóre z nich hamują przenikanie wirusa HIV do wewnątrz komórek.

4. Źródła flawonoidów w diecie

Flawonoidy znajdują się powszechnie w warzywach i owocach, a także jadalnych kwiatach. Ich główne źródła w naszej diecie to:

  • kawa
  • herbata
  • kakao
  • cebula
  • papryka
  • brokuły
  • pomidory
  • rośliny strączkowe
  • owoce leśne
  • winogrona
  • jabłka
  • owoce cytrusowe
  • czerwone wino
  • niektóre zboża i przyprawy

Dzięki swojemu działaniu stanowią one istotny element codziennej diety. Świetnym źródłem flawonoidów w diecie są także świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne.

Chroń się przed rakiem piersi. Oto 6 produktów, które warto jeść, by uniknąć nowotworu
Chroń się przed rakiem piersi. Oto 6 produktów, które warto jeść, by uniknąć nowotworu [6 zdjęć]

Orzechy brazylijskie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. Bogactwo prozdrowotnych

zobacz galerię

4.1. Suplementy z flawonoidami

Flawonoidy wchodzą dość licznie w skład suplementów diety, które są powszechnie dostępne w aptekach, marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Wśród najchętniej stosowanych flawonoidów wymienia się:

  • rutynę
  • sylimarynę
  • diosminę
  • hesperydynę
  • izoflawony

Ich działanie może być skuteczne, ale tylko w sytuacji, kiedy cała nasza dieta jest zdrowo zbilansowana.

5. Działania niepożądane flawonoidów

Ogólnie flawonoidy uważane są za bezpieczne nawet w dużych ilościach. Niestety, nadmierne ich stosowanie może doprowadzić do mniej lub bardziej groźnych dla zdrowia powikłań. Najczęściej nadmiar flawonoidów wchodzi w niepożądane reakcje z witaminą C, E oraz kwasem foliowym, zaburzając ich prawidłowe wchłanianie. Dzieje się tak tylko w przypadku znacznego nadmiaru flawonoidów w diecie.

Na nadmiar flawonoidów powinny uważać także osoby chorujące na tarczyce, ponieważ mogą osłabiać działanie jodu i zaburzać procesy metaboliczne. Niekóre z nich mogą także zaburzać transport leków w organizmie.

Flawonoidy pochodzące z soi (np. izoflawony sojowe) mogą doprowadzić do tzw. dominacji estrogenu, który jest niekorzystny dla osób w wieku rozrodczym. Wykazują one pozytywne działanie w okresie menopauzalnym, ale wcześniej nie powinny być stosowane w nadmiarze.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze