Flawonoidy - charakterystyka, właściwości, występowanie

Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach. Pełnią szereg istotnych funkcji, szczególnie ważne są ich właściwości antyutleniające oraz przeciwzapalne. Warto włączyć flawonoidy do codziennej diety w dużej ilości, ale należy zachować ostrożność, bo nadmiar może nam zaszkodzić. Co warto wiedzieć o flawonoidach?

Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach.Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo dużych ilościach występują w warzywach i owocach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to naturalne bioaktywne związki roślinne, które pełnią funkcję barwnika. Występują powszechnie w większości warzyw i owoców. Istnieje bardzo wiele odmian i gatunków flawonoidów. Najdują się przede wszystkim w liściach i kwiatach, a także owocach i nasionach roślin.

Ze względu na swoją różnorodność pod względem budowy flawonoidy dzieli się na:

  • flawanony,
  • flawanole,
  • flawony,
  • izoflawony,
  • flawonole,
  • antocyjany.

Owoce i warzywa w diecie

Flawonoidy są naturalnymi barwnikami i nadają roślinom różnorodne kolory. W cytrusach zwykle jest to żółty, pomarańczowy lub zielony, w pozostałych owocach od czerwieni aż po czerń.

Właściwości flawonoidów

Flawonoidy wykazują działanie ochronne wobec roślin. Przede wszystkim zabezpieczają je przed działaniem czynników zewnętrznych - promieniowaniem UV, szkodnikami, grzybami oraz pleśnią. Dodatkowo regulują wzrost roślin i kontrolują wszystkie procesy zachodzące w nich.

Jeśli chodzi o ludzki organizm, flawonoidy wykazują przede wszystkim działanie:

  • antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
  • przeciwzapalne
  • detoksykujące
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • antyarytmiczne
  • rozkurczowe
  • moczopędne
  • obniżające ciśnienie krwi
  • antyzakrzepowe
  • przeciwmiażdżycowe

Swoje antyoksydacyjne działanie flawonoidy zawdzięczają niektórym mechanizmom, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Przede wszystkim hamują działanie enzymów, biorących udział w tworzeniu rozrostów nowotworowych. Dodatkowo wpływa na jony miedzi i żelaza, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.

Niskocząsteczkowe antyoksydanty dość szybko się utleniają. Dzieje się tak na przykład w przypadku witamin C oraz E. Flawonoidy pomagają wzmacniać je przed rozpadem, dzięki czemu mogą one lepiej działać na organizm.

Flawonoidy a nowotwory

Badania prowadzone od końca XX wieku wskazują na to, iż flawonoidy mogą znacznie obniżać ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ obniżają aktywność tzw. związków kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo hamują uszkodzenia komórek, co zmniejsza ryzyko nieprawidłowych rozrostów.

Badania wykazały ponadto, że stosowanie określonego gatunku flawonoidów - izoflawonów - znacznie obniża ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych, czyli raka piersi i prostaty. Dodatkowo flawonoidy pomagają w zapobieganiu nowotworów tarczycy oraz płuc.

Regularne picie zielonej herbaty i umiarkowane spożywanie czerwonego wina pomaga chronić organizm przed działaniem wolnych rodników i pozwala zachować zdrowie na dłużej.

Wpływ flawonoidów na układ sercowo-naczyniowy

Flawonoidy pełnią także istotną funkcję w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Już niewielka ich ilość dziennie może znacząco zmniejszyć ryzyko śmierci na zawał. Flawonoidy utrudniają utlenianie cholesterolu LDL i osadzaniu się jego cząsteczek w naczyniach krwionośnych. Jednocześnie zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, a w połączeniu z witaminą C wspierają syntezę kolagenu.

Dzięki takiemu działaniu flawonoidy zmniejszają ryzyko rozwoju żylaków, obniżają ciśnienie krwi, a także chronią przed stanami zapalnymi związanymi z miażdżycą.

Ciekawostka - francuski paradoks

Francuska dieta obfituje w produkty maślane oraz tłuszcze, a mimo to Francuzi bardzo rzadko chorują na miażdżycę czy inne choroby sercowo-naczyniowe. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ich dieta dodatkowo jest bardzo bogata we flawonoidy pochodzące z warzyw, owoców oraz umiarkowanych ilości czerwonego wina.

Flawonoidy aktywnie zapobiegają tworzeniu blaszek miażdżycowych, pomaga także w przypadku tzw. zespołu metabolicznego.

Flawonoidy a układ nerwowy

Działanie flawonoidów pozwala aktywnie walczyć także z procesami neurodegeneracyjnymi, a ich regularne spożywanie wspiera cały układ nerwowy. Z wiekiem procesy te zaczynają postępować, a sprawności psychiczne mogą być osłabione. Włączenie flawonoidów na stałe do diety pozwala także zredukować ryzyko rozwoju demencji i choroba Alzheimera, a także choroby Parkinsona.

Flawonoidy wychwytują reaktywne formy tlenu oraz azotu, odpowiedzialne za procesy neurodegradacyjne, a następnie neutralizują je. W ten sposób znacznie zmniejszają niszczenie neuronów i hamują ten proces.

Flawonoidy w leczeniu chorób

Regularne spożywanie flawonoidów pomaga także w prewencji wielu chorób, w tym także przewlekłych. Należy zadbać o ich odpowiednią podaż szczególnie w przypadku:

  • cukrzycy
  • chorób wątroby
  • AIDS

W przypadku cukrzycy flawonoidy zatrzymują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, szczególnie po posiłku. Chronią także przed rozwojem zaćmy, co u cukrzyków zdarza się bardzo często. Stymulują także wydzielanie insuliny, czyli hormonu trzustkowego, który odpowiedzialny jest za transport glukozy.

Sylimaryna jest jednym z flawonoidów, który wykazuje szczególnie pozytywne działanie na wątrobę. Chroni ją przed uszkodzeniami i stymuluje ją do regeneracji.

Okazuje się, że flawonoidy mają także swój udział w leczeniu i zapobieganiu rozwojowi AIDS. W tym przypadku najważniejszą ich funkcją jest hamowanie namnażania się wirusa. Niektóre z nich hamują przenikanie wirusa HIV do wewnątrz komórek.

Źródła flawonoidów w diecie

Flawonoidy znajdują się powszechnie w warzywach i owocach, a także jadalnych kwiatach. Ich główne źródła w naszej diecie to:

  • kawa
  • herbata
  • kakao
  • cebula
  • papryka
  • brokuły
  • pomidory
  • rośliny strączkowe
  • owoce leśne
  • winogrona
  • jabłka
  • owoce cytrusowe
  • czerwone wino
  • niektóre zboża i przyprawy

Dzięki swojemu działaniu stanowią one istotny element codziennej diety. Świetnym źródłem flawonoidów w diecie są także świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne.

Suplementy z flawonoidami

Flawonoidy wchodzą dość licznie w skład suplementów diety, które są powszechnie dostępne w aptekach, marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Wśród najchętniej stosowanych flawonoidów wymienia się:

  • rutynę
  • sylimarynę
  • diosminę
  • hesperydynę
  • izoflawony

Ich działanie może być skuteczne, ale tylko w sytuacji, kiedy cała nasza dieta jest zdrowo zbilansowana.

Działania niepożądane flawonoidów

Ogólnie flawonoidy uważane są za bezpieczne nawet w dużych ilościach. Niestety, nadmierne ich stosowanie może doprowadzić do mniej lub bardziej groźnych dla zdrowia powikłań. Najczęściej nadmiar flawonoidów wchodzi w niepożądane reakcje z witaminą C, E oraz kwasem foliowym, zaburzając ich prawidłowe wchłanianie. Dzieje się tak tylko w przypadku znacznego nadmiaru flawonoidów w diecie.

Na nadmiar flawonoidów powinny uważać także osoby chorujące na tarczyce, ponieważ mogą osłabiać działanie jodu i zaburzać procesy metaboliczne. Niekóre z nich mogą także zaburzać transport leków w organizmie.

Flawonoidy pochodzące z soi (np. izoflawony sojowe) mogą doprowadzić do tzw. dominacji estrogenu, który jest niekorzystny dla osób w wieku rozrodczym. Wykazują one pozytywne działanie w okresie menopauzalnym, ale wcześniej nie powinny być stosowane w nadmiarze.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu