6 pozytywnych cech jesieni
Mimo że powszechne skojarzenia z jesienią to deszcz, plucha, chandra i przeziębienia, ta pora roku ma swoje naprawdę korzystne strony. Może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Oto, jak sprawić, aby jesień wyszła nam na dobre.
Wykorzystaj obowiązki, które pojawiają się jesienią, jak na przykład grabienie liści lub zbieranie jabłek lub dyni, aby spalić zbędne kalorie. Według czasopisma Reader's Digest półgodzinne grabienie liści pozbawi nas 50 kcal, natomiast zbieranie jabłek przez godzinę to 300 spalonych kcal.
Uporządkowanie życia
Dla uczniów i studentów jesień oznacza powrót do szkoły, czyli wznowienie rutynowych działań. – Może to mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przykładem może być pobudka i zasypianie o stałych porach dnia, co owocuje zdrowym snem – tłumaczy dr Hagen.
Poród jesienią
Urodzeni jesienią żyją dłużej. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago wykazały, że ludzie obchodzący urodziny w jesiennych miesiącach mają większe szanse na dożycie 100 lat. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie naukowym "New Scientist". Obserwacje przeprowadzono na 1500 stulatkach urodzonych między 1880 a 1895 rokiem.
– Okazuje się, że miesiąc urodzenia ma znaczący i długotrwały wpływ na możliwość dożycia wieku 100 lat. Rodzeństwo urodzone między wrześniem a listopadem ma większe szanse na obchodzenie 100 urodzin w porównaniu do rodzeństwa urodzonego w marcu – wyjawiają naukowcy w czasopiśmie badawczym dotyczącym starzenia się "Journal of Aging".
Dobry powód na ciepły napój
Kiedy wieczory zaczynają być chłodne, można bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile lenistwa pod kocem z kubkiem gorącego napoju w ręku. Co więcej, duża część z nich ma wiele wartości odżywczych. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniające polifenole zwalczające szkodliwe dla naszych komórek wolne rodniki. Kawa również zawiera antyoksydanty, a oprócz tego, według wielu badań, pomaga zwalczać różne choroby, włączając nowotwory.
Sezonowe dary natury
Spożycie świeżych owoców i warzyw nie musi kończyć się wraz z upływem lata. Jesień również obfituje w wiele sezonowych warzyw i owoców. Wystarczy odwiedzić targ, aby się o tym przekonać. Jabłka, bogate w błonnik i obniżające poziom cholesterolu, dynie i słodkie ziemniaki bogate w witaminę E czy też figi o wysokiej zawartości błonnika i potasu – samo zdrowie na wyciągnięcie ręki.
Aktywność w niższej temperaturze
Z początkiem jesieni upały wreszcie przestają nam dokuczać. To idealna pora, aby wybierać aktywności na powietrzu bez narażania się na udar cieplny. – Temperatury są umiarkowane, dlatego zajęcia na świeżym powietrzu będą przyjemniejsze i będą przychodziły łatwiej – komentuje dr Philip T. Hagen, lekarz medycyny prewencyjnej w Klinice Mayo.