8 produktów żywieniowych, które mogą wywołać migrenę
Jak wiadomo, każdy rodzaj alkoholu może wywołać ból głowy, ale po wypiciu czerwonego wina lub ciemnego likieru będzie on bardziej nasilony. Wszystko za sprawą zawartej w tych produktach tyrominy.
Podwyższone jej stężenie może zwiększyć ciśnienie krwi. Tę samą substancję można znaleźć w niektórych piwach. Alkohol powoduje również odwodnienie, którego skutkiem jest również nasilona migrena.
Przeczytaj także: Jedno piwo nie zaszkodzi? W połączeniu z tymi lekami może zagrażać życiu
Sztuczne słodziki
Aspartam, czyli substancja słodząca, zamiennik cukru, bardzo często znajduje się w napojach dietetycznych i niskokalorycznych deserach. Spożywanie produktów z jej zawartością zwiększa ryzyko wystąpienia migreny. Jeśli jesteś cukrzykiem lub jesteś na diecie, unikaj produktów z zawartością aspartamu.
Przeczytaj także: Dobra alternatywa dla cukru? Cztery pułapki słodzików
Cytrusy
To zaskakujące, że spożywanie tak zdrowych owoców może mieć skutki uboczne. Niestety coraz więcej osób skarży się na bóle głowy po ich zjedzeniu. Jest to także spowodowane obecnością tyrozyny, która reguluje ciśnienie krwi, jednakże jeśli wystąpi jej duże stężenie, może okazać się szkodliwa. Z jedzeniem owoców również należy zachować umiar.
Przeczytaj także: Masz podwyższony cukier? Lepiej nie jedz tych owoców
Sól
Jak wiadomo, sól zwiększa ciśnienie tętnicze, a co za tym idzie może powodować bolesne migreny. Badania na 390 osobach, które stosowały dietę polegającą na zmniejszeniu ilości spożywanej soli, wykazały redukcję ataków bólów migrenowych aż o 31 proc. Ograniczenie soli polepszy twoje samopoczucie i zmniejszy ryzyko wystąpienia uporczywego bólu głowy.
Orzechy
Chociaż są źródłem białka, poprawiają pamięć i koncentrację, to niestety mają też sporą zawartość tyraminy. Należy ograniczyć w szczególności jedzenie orzechów arachidowych i wyrobów z ich dużą zawartością, takich jak masło orzechowe, ciasta z kremem, chrupki czy batoniki. Warto pamiętać, że są to również produkty, które wywołują silne reakcje alergiczne.
Przeczytaj także: Oto prosty trik! Dzięki niemu orzechy i nasiona będą jeszcze zdrowsze
Czekolada
Kolejny produkt, który zawiera tyraminę. To ciemna czekolada wywołuje najsilniejszy ból głowy. Chociaż u niektórych ten smakołyk poprawia nastrój, nie jest on polecany osobom, które cierpią na powracającą migrenę. Im zaleca się jedzenie białej czekolady, która niestety jest uboga w składniki odżywcze, ale powinna zaspokoić ochotę na coś czekoladowego.
Fast foody
Glutaminian sodu, siarczyny i azotany dodawane do jedzenia w celu przedłużenia jego trwałości, zdecydowanie zwiększają bóle migrenowe. Substancje te zawarte są również w przyprawach, kostkach rosołowych oraz zupkach błyskawicznych.
Pamiętaj, aby unikać tych produktów i wybrać ich zdrowe zamienniki. Glutaminian sodu utrudnia skutecznie także odchudzanie, gdyż powoduje, że jesteśmy ciągle głodni.
Przeczytaj także: Szkodliwe opakowania fast-foodów. Powodują choroby tarczycy i raka