Agmatyna - działanie, wpływ na organizm i kondycję
Agmatyna jest alifatycznym poliamidem wytwarzanym z argininy w procesie naturalnej fermentacji, której efektem jest dekarboksylacja tego aminokwasu. Związek ten wchodzi w skład preparatów przedtreningowych o działaniu pobudzającym i nasilających zjawisko tzw. pompy mięśniowej. Co warto o nim wiedzieć?
Co to jest agmatyna?
Agmatyna, ściślej mówiąc siarczan agmatyny, to organiczny związek chemiczny, alifatyczny poliamid, który należy do grupy amin biogennych. Postrzega się ją zarówno jako neuroprzekaźnik, jak i neuromodulator. Substancja wpływa na poziomy tlenku azotu i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Agmatyna została odkryta w 1910 roku przez Albrechta Kossela.
Agmatyna jest metabolitem argininy. Powstaje z niej w organizmie, w wyniku dekarboksylacji argininy. Oznacza to, że jest wytwarzany z argininy w procesie naturalnej fermentacji, efektem której jest dekarboksylacja aminokwasu.
Siarczan agmatyny jest metabolitem naturalnie występującym u człowieka w takich narządach jak: jelito cienkie, wątroba, nerki oraz nadnercza. Gromadzony jest w komórkach nerwowych. Ta biogenna amina wytwarzana jest poprzez przekształcenie argininy w wątrobie, nerkach, jelicie cienkim, mózgu czy nadnerczach. W zależności od miejsca owe przekształcenia występują z różną intensywnością.
Działanie i zastosowanie agmatyny
Agmatyna charakteryzuje się dość szerokim działaniem. Okazuje się, że:
- przyspiesza regenerację,
- podobnie jak arginina ma wpływ na wzrost produkcji tlenku azotu,
- zwiększa pompę mięśniową,
- działa neuroprotekcyjnie. Cechuje się silnymi właściwościami neuroprotekcyjnymi, które wspomagają działania ochronne układu nerwowego przeciw substancjom toksycznym. Usprawnia detoksyfikację organizmu,
- przypisuje się jej rolę antyoksydacyjną, czyli przeciwdziałającą agresywnym, wolnym rodnikom ograniczającym wzrost, rozwój oraz poprawne funkcjonowanie komórek i tkanek,
- zwiększa przepływ krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wykazuje korzystny wpływ na dokrwienie i dotlenienie tkanek. Jest stymulatorem produkcji tlenku azotu, który rozszerzając naczynia krwionośne powoduje dużo lepszy przepływ krwi, obniża ciśnienie krwi. Obniżenie ciśnienia tętniczego i sprawne usuwanie toksyn sprzyjają zdrowiu układu sercowo-naczyniowego obniżając ryzyko wylewu i chorób serca,
- uwrażliwia na stymulanty i leki przeciwbólowe, może działać przeciwbólowo. Działa synergistycznie z lekami przeciwbólowymi, takimi jak morfina czy fentanyl,
- może pozytywnie wpływać pod kątem ograniczania nadmiernego wydzielania katabolicznego hormonu kortyzolu. Optymalizuje poziomy kortyzolu,
- zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, zwiększa poziomy dopaminy (w wyniku podania agmatyny zwiększa się wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, przy równoczesnej optymalizacji poziomu dopaminy,
- poprawia glikemię,
- działa przeciwlękowo i antydepresyjnie, poprawia nastrój i zapobiega depresji. Agmatyna poprawia sprawność umysłu i jego ogólne możliwości,
- poprawia koncentrację, wspiera funkcjonowanie procesów poznawczych, poprawia wydolność psychofizyczną. Rozpatruje się ją nierzadko w kategoriach nootropowych,
- może spowodować usprawnienie procesu lipolizy, warunkujące pozytywne efekty podczas odchudzania, dzięki oddziaływaniu na cAMP (cykliczne AMP).
Wykorzystuje się ją również do leczenia uzależnień z uwagi na hamowanie receptora NMDA, które przyczynia się do znieczulania, a także nikotynowych receptorów acetylocholiny czy aktywacje receptorów imidazolowych. Agmatyna może mieć zastosowanie w leczeniu bólu, ponieważ substancja ta pozwala zwiększyć tolerancję odczuwania dolegliwości.
Argmantyna dla sportowców
W środowisku sportowym agmatyna najczęściej kojarzona jest z środkiem mającym wywołać ogromną pompę mięśniową. Jest ona zjawiskiem opartym o rozszerzenie naczyń krwionośnych, w wyniku którego do pracujących mięśni dostarczona zostaje większa ilość krwi i substancji odżywczych wspierających ich regenerację i budowę. Dzieje się tak, ponieważ substancja zapewnia lepsze dokrwienie mięśni, co pozwala na zoptymalizowanie ich pracy wskutek dostarczania do nich tlenu i składników niezbędnych do intensywniejszej pracy. To dlatego agmatyna jest substancją, która wchodzi w skład wielu produktów przedtreningowych, mających na celu poprawienie efektywności treningowej.
Agmatyna jest zakazana w Polsce, ponieważ nie zbadano do końca skutków ubocznych, które może wywoływać. Ponadto substancja nie została przypisana do żadnej kategorii żywnościowej, co również miało wpływ na wycofanie jej z polskiego rynku.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.