Alergia na owoce

Alergia na owoce jest jednym z typów alergii pokarmowych. Do owoców, które wywołują reakcję alergologiczną należą: jabłka, truskawki, banany, kiwi oraz owoce cytrusowe. Alergia na owoce obejmuje także wszystkie produkty, które powstały z ich przetworzenia, więc wymaga bardzo restrykcyjnej diety. Dodatkowo owoce powodujące alergie, wchodzą w liczne reakcje krzyżowe. Leczenie alergii na owoce polega na wyeliminowaniu produktów uczulających z codziennej diety.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

spis treści

1. Owoce, które wywołują uczulenie

Owoce, które wywołują reakcje alergiczne to:

  • jabłka - alergia na ten owoc jest bardzo często powiązana z alergią na pyłki brzozy i występuje po spożyciu surowego owocu,
  • truskawki - reakcja alergiczna objawia się intensywną pokrzywką na całym ciele,
  • banany - uczulenie na ten owoc współwystępuje z alergią na lateks i gumę i powoduje reakcję krzyżową z ziarnami zbóż. Alergeny bananów nie znikają nawet po ugotowaniu,
  • kiwi - alergia na kiwi powoduje reakcję krzyżową z sezamem, papryką i mąką żytnią,
  • owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, cedry, bergamotki) - są uważane za najczęstszą przyczynę alergii choć w rzeczywistości rzadko wywołują objawy alergii.

2. Objawy alergii na owoce

Objawy alergii na owoce są podobne do innych typowych znaków alergii. Wśród nich lekarze najczęściej wymieniają:

3. Kiedy pojawiają się reakcje krzyżowe?

Reakcje krzyżowe alergenów pokarmowych zachodzą na skutek wniknięcia do organizmu antygenu innego niż stwierdzony alergen, a powodującego taki sam efekt uczuleniowy. Alergeny pokarmowe reagują krzyżowo głównie z alergenami wziewnymi (trawy, brzoza, chwasty, roztocza, pierze). W ostatnich latach zauważono powiązania pewnych grup pokarmów z pyłkami brzozy, bylicy, pyłkami traw, a nawet z lateksem.

4. Leczenie alergii na owoce

Leczenie alergii na owoce, jak w przypadku każdej alergii pokarmowej, polega na wyeliminowaniu lub ograniczeniu danego produktu z diety. Musimy pamiętać, że reakcję alergiczną wywołują także wszystkie produkty, które powstały z przetworzenia owoców. Zatem alergia na owoce uniemożliwia spożywanie soków, dżemów, jogurtów owocowych, słodyczy z owocami, a nawet nadziewanych czekolad.

Większość alergenów występujących w owocach ulega neutralizacji w wysokiej temperaturze. Dlatego w miarę możliwości zaleca się (jeśli to możliwe) gotowanie owoców lub poddawanie ich obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy