Alergia na owoce morza – fakty i mity
Najczęściej ludzie uczuleni są na homary, kraby oraz coraz chętniej spożywane w Polsce krewetki. Rzadziej występują reakcje alergiczne na kalmary oraz ostrygi. Często zdarza się, że osoby uczulone na mięso ryb mają również alergię na owoce morza. Jeżeli po spożyciu któregoś z tych produktów odczuwasz nudności, wymiotujesz, masz zaparcia, biegunki czy bóle brzucha, może to oznaczać alergię.
Fakt: wystąpienie alergii
Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą mieć nagle uczulenie na owoce morza – pojawić się ono może w każdym wieku. Jeżeli reakcja alergiczna nie występowała w przeszłości, nie znaczy to, że nigdy się nie rozwinie. Jeśli natomiast jesteśmy już uczuleni, rzadko zdarza się z tego wyrosnąć.
Fakt: reakcja alergiczna po posiłku
Nawet w przypadku niespożywania produktu mogą pojawić się objawy uczulenia, ponieważ białka w owocach morza mogą być przenoszone w powietrzu podczas gotowania. W związku z tym, nawet przebywając w restauracji może dojść do reakcji alergicznej. Również styczność z rybami lub wdychanie pary gotujących się frutti di mare może przyczynić się do wystąpienia poważnych objawów uczulenia u osób bardzo wrażliwych na te alergeny.
Mit: jod przyczyną alergii
Jeżeli masz uczulenie na owoce morza, z pewnością nie jest ono spowodowane jodem obecnym w tych produktach. Według badań opublikowanych na łamach Journal of Emergency Medicine, nie ma powiązania pomiędzy tym pierwiastkiem a reakcją alergiczną. Nie musisz więc unikać jodu, jeżeli masz tego typu problem.
Mit: spożywanie glukozaminy
Wręcz przeciwnie – glukozamina jest bezpieczna dla ludzi z tą alergią. Ta substancja naturalnego pochodzenia, produkowana ze skorup owoców morza, jest używana do wspomagania leczenia stawów. Jednak proteiny, które wywołują objawy alergii, nie występują w tym suplemencie. Glukozaminę można więc przyjmować bez obaw o silną reakcję uczuleniową.
Fakt: stosowanie suplementów
Ryby oraz owoce morza są źródłem wielu ważnych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Alergicy muszą z nich zrezygnować, a tym samym nie dostarczają sobie odpowiednich dawek nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów znajdujących się w tych produktach. Ich dieta powinna więc obfitować w zamienniki - orzechy, pestki, oleje roślinne, owoce oraz nasiona roślin strączkowych. W niektórych przypadkach konieczna może być suplementacja środkami dostępnymi w aptekach.
Fakt: bezpieczeństwo tomografii komputerowej
Składniki w środkach cieniujących (inaczej nazywane kontrastem) wstrzykiwane przed badaniem nie mają związku z alergenami występującymi w owocach morza. Jeżeli w przeszłości nie wystąpiła reakcja na kontrast, nie musisz martwić się tylko dlatego, że masz taki rodzaj uczulenia.