Alergia na pszenicę, żyto i ryż

Alergia na pszenicę, żyto i ryż to rodzaj nadwrażliwości na spożycie substancji zawartych w pokarmie, która u zdrowych osób nie wywołuje żadnych objawów. Definicja ta jest o tyle istotna, iż większość alergii pokarmowych spowodowanych odbiegającą od normy rekcją na pożywienie ma podłoże alergiczne. Alergie na zboża są poważnym problemem, gdyż pszenica czy żyto to podstawowe składniki zdrowej diety.

Polecane wideo:

1. Alergia na pszenicę

Pszenica wchodzi w skład chleba oraz różnorodnych wypieków. Ze wszystkich zbóż, pszenica najczęściej powoduje reakcje alergiczne. Alergia na mąkę pszenną jest poważnym problemem. Najczęściej występuje w reakcji krzyżowej z alergią na żyto, ryż, jęczmień. Przyczyną alergii na pszenicę pod postacią mąki stanowi alergen wziewny, np. w przypadku pracy zawodowej (cukiernik, piekarz) lub alergen pokarmowy.

Alergia na pszenicę powoduje m.in.:

2. Alergia na żyto

Przyczyny:

3. Alergia na ryż

Najwięcej reakcji alergicznych na ryż pochodzi z Japonii, ponieważ stanowi on codzienny posiłek większości mieszkańców tego kraju. W Polsce ryż jest jedynie składnikiem dań, np. gołąbków. Alergie na ryż częściej są skutkiem alergii krzyżowej na alergeny roślinne z otoczenia. Alergia pokarmowa występuje w wyniku skrzyżowania trawy z ryżem. Na szczęście objawy alergii na ryż zdarzają się w Polsce bardzo rzadko.

4. Jak zapobiec alergiom?

Odpowiednia dieta to podstawa. Chleb można zastąpić ziemniakami, kaszą, a mąkę zastąpić tą, wyrabianą z innego zboża, na przykład żytnią czy owsianą lub jęczmienną. Istnieją też produkty z mąki sojowej. Są również produkowane makarony bez dodatku mąki pszennej.

Alergia na zboża nie jest niczym przyjemnym. Z pewnością da się z nią żyć. Wystarczy odpowiednia dieta eliminacyjna oraz uważne kupowanie produktów. Zwracaj uwagę na etykiety słodyczy czy gotowej żywności.

Weronika Buczkowska, 10 miesięcy temu

Bibliografia

  • Silva-Rodrigues A., Wahl R., Alergologia w praktyce, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-017-9
  • Chazan R., Pneumonologia i alergologia praktyczna - badania diagnostyczne i terapia, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2011, ISBN 978-83-7522-061-2
  • Rudzki E., Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2008, ISBN 978-83-7430-157-2
  • Bartuzi Z., Alergia na pokarmy, Mediton, Łódź 2006, ISBN 83-923866-0-4

Alergia pokarmowa

Komentarze (5)
~iśk
~iśk ponad rok temu

@~iro: moja córka w wyniku alergii krzyżowej nie powinna spożywać mąk z żyta, pszenicy i owsa... Jak sobie radzisz ta alergią? Oprócz tego zmagamy się również z alergią na soję, więc sojowe produkty też odpadają. No i cała masa alergii krzyżowych. Boję się cokolwiek podawać dziecku... To jakaś paranoja.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Diety dla alergików

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

, który nie występuje w jajkach czy mięsie. Jest on obecny w pszenicy, życie i jęczmieniu, co oznacza, że należy unikać spożywania tych zbóż. Dieta (...) będą oczywiste, np. pszenica, gluten pszenny,...

Alergia

Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną

Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną

. Proteiny pszenicy dobrze sklejają przetworzone produkty i nadają im teksturę. Jeśli masz alergię na pszenicę, inne zboża takie jak jęczmień, owies, żyto (...) , kukurydza czy ryż...

Choroba glutenowa

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)

Co to jest dieta bezglutenowa? Gluten to szczególny rodzaj białka, znajdującego się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Dieta bezglutenowa (...) . Są to często produkty z ryżem lub mąką ziemniaczaną zamiast...

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża - pszenica, żyto (...) nie mogą spożywać produktów, które zawierają pszenicę,...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

Fakty i mity o alergiach pokarmowych

reakcję alergiczną, ale nie występują często. Częste rodzaje alergii to te na mleko, jajka, orzechy, soję, pszenicę i ryby. Truskawek (...) nie ma na tej liście. Czy z alergii można wyrosnąć? Nie z...

Diety dla alergików

Alergeny pokarmowe

produktów zawierających gluten, czyli pokarmów mających w swoim składzie pszenicę, żyto, jęczmień lub owies. Alergia pokarmowa u dorosłych i dzieci (...) , krewetki, kraby, homary, langusty),...

Alergia

Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

się, co oznaczają poszczególne nazwy, jest kluczowe w przypadku alergii pokarmowej. Składniki pozyskiwane z alergenu mogą widnieć na opakowaniu (...) , na co masz uczulenie oraz znać słowa, które są istotne w przypadku twojej alergii. Informacje...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta 20/20

Dieta 20/20

warzywa, soczewica, masło orzechowe, pistacje, rodzynki, jogurt, jaja, dorsz, żyto, tofu i serwatka w proszku. Oferowane są przepisy, dzięki (...) zaczynamy wprowadzać do diety nowe produkty: pierś z kurczaka, tuńczyka, owsiankę, brązowy...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo (...) -Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej...