Alternatywa dla leków – naturalne antybiotyki
Infekcje, które wywołują bakterie oporne na antybiotyki, są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Każdego roku w krajach Unii umiera na nie 25 tys. osób. Lekarze alarmują, że w momencie, gdy staniemy się oporni na leki zwalczające bakterie, nie będzie nas czym kurować. Główną przyczyną lekooporności bakterii jest nadużywanie antybiotyków. Przede wszystkim dotyczy to sytuacji, kiedy zakażenie jest wirusowe.
Należy pamietać, że takie leki są skuteczne jedynie w przypadku chorób bakteryjnych i grzybiczych. Dlatego, jeżeli chcemy wzmocnić swój układ odpornościowy, powinniśmy sięgnąć po naturalne lekarstwa – rośliny, które chronią nasz organizm przed zachorowaniami, jednocześnie nie wywołując skutków ubocznych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Choroba zbiera śmiertelne żniwo. Pierwsze objawy są mylące
Czosnek
Istnieją rośliny, które mają bardzo silne działanie, porównywalne do antybiotyków. Niszczą bakterie, wirusy, grzyby, a nawet pasożyty.
Na szczególną uwagę zasługuje w tym przypadku czosnek. Kryje się w nim niemal cała apteka! Wystarczy zjadać jeden ząbek dziennie, aby ochronić organizm przed infekcjami i uregulować ciśnienie krwi. Działa bakteriobójczo, dlatego poleca się go jeść przy bólu gardła, zapaleniu zatok i grypie.
Czosnek zawiera wiele witamin – A, B1, B2, C i PP. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Regularne jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo. Czosnek, tak jak aspiryna, chroni nasze serce przed zawałem.
Warzywo zmniejsza zmiany miażdżycowe i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi. Ząbek czosnku nasila wydzielanie żółci i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodawany do tłustych potraw, zapobiega wzdęciom.
Wreszcie – co najistotniejsze – działa antynowotworowo, niszcząc bytujące w żołądku bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. Dzięki antyutleniaczom zwalcza też wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście także skóry.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Cebula
Jej właściwości lecznicze znane są od wieków. Cebula zawiera w swoim składzie szereg cennych substancji, między innymi witaminy z grupy B, które wpływają na poprawne funkcjonowanie systemu nerwowego. Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie on wykazuje największe działanie prozdrowotne. W składzie cebuli znajduje się również żelazo, magnez, siarka, potas, mangan, fluor, wapń, fosfor, witamina A, witamina E, witamina C, przeciwutleniacze oraz glukokinina.
Wywar z cebuli jest dobry na zmiany reumatyczne, syrop - na przeziębienie i grypę, a wąchanie przekrojonej odkaża zakatarzony nos i udrażnia drogi oddechowe. W terapii zapalenia zatok sprawdza się sok z cebuli, zwalcza on gorączkę i kaszel.
Warzywo to bogate jest w cynk, fosfor, magnez i krzem – składniki mineralne, które wzmacniają odporność organizmu. Regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzko zachorowań na raka.
Przeprowadzone we Włoszech i w Szwecji badania wykazały, że zmniejsza się ono aż o połowę w przypadku jelita grubego. Równie dobrze przeciwdziała nowotworom gardła, jamy ustnej, nerek oraz jajników. Cebula obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także przeciwdziała zakrzepom. Ponadto jest świetna na trawienie – zapobiega zaparciom.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Grejpfrut
Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogatym źródłem witaminy C (miąższ jednego owocu dostarcza jej więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę) i beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Grejpfruty regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, przez co mają zbawienny wpływ na serce i chronią przed miażdżycą.
Wyciąg z pestek grejpfruta pomaga leczyć wrzody żołądka i poprawia trawienie. Ponadto owoc ten jest sprzymierzeńcem w walce o zgrabną sylwetkę – ułatwia spalanie tłuszczów, przyspiesza przemianę materii i w naturalny sposób oczyszcza organizm.
Ważne! Uważaj na łączenie grejpfruta z lekami! Sok z tego owocu ma najwięcej związków, które wchodzą w interakcję z wieloma z nich. Dlatego lepiej podczas przyjmowania lekarstw nie należy jeść owocu ani pić soku z grejpfruta przynajmniej przez cztery godziny przed i po zażyciu tabletki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Imbir
Właściwości odchudzające i lecznicze posiada również imbir. Stosowany jest w postaci surowej bądź sproszkowanej, które różniają się od siebie właściwościami i sposobami wykorzystania.
Imbir w naturalny sposób łagodzi objawy migreny oraz bóle stawów. Obniża poziom cholesterolu, chroni przed tworzeniem się zakrzepów krwi, poprawiając krążenie. Jest świetny przy przeziębieniach – nie tylko rozgrzewa organizm, ale też łagodzi kaszel. Ponadto stosowany jest na rozstrój żołądka i mdłości, łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Olejek imbirowy jest składnikiem wielu preparatów antycellulitowych i wyszczuplających.
Uwaga! Imbir jest bardzo ostrą przyprawą, w związku z czym można go przedawkować. Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z refluksem i wrzodami nie powinny go stosować.
Przeczytaj także: Pojawia się nagle i jest bardzo silny. To pierwszy sygnał świadczący o zagrożeniu życia
Miód
Mówi się, że miód zwalcza niektóre bakterie lepiej niż antybiotyk. Hipokrates, uznawany za ojca medycyny, żył 111 lat i ponoć zawdzięczał długowieczność regularnemu spożywaniu miodu. Choć współczesne badania nie potwierdzają związku miodu z długowiecznością, to i tak posiada on wiele cennych dla zdrowia właściwości i warto włączyć go do codziennej diety.
Miód wzmacnia serce, odżywia mózg (zawiera glukozę, która jest paliwem dla szarych komórek), goi rany i koi nerwy. Enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów mają duże znaczenie w walce z przeziębieniem i problemami z gardłem.
Ponadto nadtlenek wodoru, który zawarty jest w miodzie, jest substancją o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znany jest jako woda utleniona. Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe oraz leczy schorzenia wątroby.
Przeczytaj także: Dodaj do herbaty. Na zawsze zapomnisz o grypie i przeziębieniu
Olejki eteryczne
Olejek eteryczny z bazylii pomaga zwalczać pasożyty. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie polecany osobom, które borykają się z częstymi stanami zapalnymi zatok. Stosuje się go jako dodatek do: masażu, kąpieli, kompresów. Olejki eteryczne dodawane są również do inhalacji.
Propolis ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy, serole, flawonoidy, związki fenolowe, kwasy aromatyczne, estry, substancje lipidowo-woskowe. Olejek na bazie propolisu chroni przed rozwojem infekcji jamy ustnej oraz gardła.
Olejek eteryczny z kory cynamonowej ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, zewnętrznie łagodzi bóle mięśni. Olejek eteryczny z oregano pomaga przy zapaleniu oskrzeli.
Obecny w nim tymol i karwakrol zwalczają chorobotwórcze grzyby, bakterie i pasożyty. Na katar pomogą inhalacje z dodatkiem olejku sosnowego. W postaci naparu ten naturalny antybiotyk zwalcza kaszel.
Żurawina
Żurawina wykazuje silne działanie antybakteryjne, chroni też przed zakażeniami grzybiczymi. W jej składzie znajdziemy przeciwutleniacze i poliantocyjanidy. Ponadto, żurawina jest bogata w witaminy B, witaminy C, witaminę C, witaminę E, karoten, sód, potas, fosfor, jod, żelazo oraz magnez. Od setek lat żurawina uznawana jest za naturalny antybiotyk - lekarstwo na grypę czy choroby układu oddechowego (np. angina).
Co ciekawe, żurawina nie tylko chroni nas przed przeziębieniem oraz grypą. Jest także doskonałym lekiem na choroby układu moczowego. Przeciwdziała przyleganiu bakterii Escherichia coli do ścian komórkowych w drogach moczowych, sprawia, że bakterie są znacznie szybciej wydalane. Żurawina ogranicza także namnażanie bakterii w organizmie.