Trwa ładowanie...

Antygrypina – właściwości, skład, przepis, sposób stosowania

Antygrypina działa jak naturalny antybiotyk.
Antygrypina działa jak naturalny antybiotyk. (123RF)

Antygrypina to mieszanka składników, która pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia, a nawet grypy. Ostatnio specyfik ten stał się ogromnie popularny, a w internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tej magicznej mikstury. Okazuje się, że antygrypina może być skutecznym sposobem na zwalczanie infekcji w zaledwie kilka dni. Jak zrobić antygrypinę?

spis treści

1. Co to jest antygrypina?

Antygrypina to mieszanka łatwo dostępnych produktów, takich jak miód, imbir i owoce cytrusowe. Te naturalne składniki od stuleci cieszą się uznaniem w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę.

Imbir i miód znane są ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, a cytrusy uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Kiedy je połączymy tworzą pastę, która działa jak naturalny antybiotyk, szczególnie skuteczny, gdy sięgniemy po niego w momencie, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby.

2. Właściwości antygrypiny

Zobacz film: "Domowe sposoby na grypę i przeziębienie"

Antygrypina posiada różnorodne właściwości, które czynią ją skutecznym wsparciem podczas infekcji dróg oddechowych, a zwłaszcza przeziębienia i grypy.

Główne składniki tej mikstury - imbir i miód pomagają zwalczać bakterie i wspierają naturalną odporność organizmu. Dodatkowo łagodzą stany zapalne gardła oraz dróg oddechowych.

Cytrusy stanowią cenne źródło witaminy C, która poza korzystnym wpływem na układ immunologiczny, skraca czas trwania infekcji i zmniejsza jej nasilenie. Mkstura wykazuje również działanie rozgrzewające, co pomaga łagodzić objawy, takie jak katar czy kaszel, a także wspiera rozrzedzanie śluzu w drogach oddechowych.

Co istotne, antygrypina działa jak naturalny antybiotyk, zwłaszcza gdy sięga się po nią w momencie pojawienia się pierwszych symptomów choroby. Zapewnia ulgę i wspomaga proces leczenia podczas przeziębienia bądź grypy.

3. Przepis na antygrypinę

Składniki:

  • 300 ml miodu,
  • 2 cm imbiru,
  • 1-2 cytryny,
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Cytrusy bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Kroimy owoce na kawałki, pozbywając się pestek, a imbir obieramy i drobno siekamy. Składniki przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Miksturę umieszczamy w słoikach i zalewamy miodem, należy przechowywać ją w lodówce.

4. Jak stosować antygrypinę?

Antygrypina przygotowywana z imbiru, miodu i cytrusów, może być stosowana jako naturalny środek wspomagający w przypadku infekcji dróg oddechowych.

Sposób jej stosowania może być dowolny, dostosowany od indywidualnych preferencji i tolerancji organizmu. Antygrypinę można jeść prosto z opakowania, dodawać do przestudzonej herbaty czy wody. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, placków, jogurtów czy koktajli. Najważniejsze jest to, by zażywanie mikstury rozpocząć z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze