Antygrypina – właściwości, skład, przepis, sposób stosowania
Antygrypina to mieszanka składników, która pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia, a nawet grypy. Ostatnio specyfik ten stał się ogromnie popularny, a w internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tej magicznej mikstury. Okazuje się, że antygrypina może być skutecznym sposobem na zwalczanie infekcji w zaledwie kilka dni. Jak zrobić antygrypinę?
1. Co to jest antygrypina?
Antygrypina to mieszanka łatwo dostępnych produktów, takich jak miód, imbir i owoce cytrusowe. Te naturalne składniki od stuleci cieszą się uznaniem w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę.
Imbir i miód znane są ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, a cytrusy uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Kiedy je połączymy tworzą pastę, która działa jak naturalny antybiotyk, szczególnie skuteczny, gdy sięgniemy po niego w momencie, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby.
2. Właściwości antygrypiny
Antygrypina posiada różnorodne właściwości, które czynią ją skutecznym wsparciem podczas infekcji dróg oddechowych, a zwłaszcza przeziębienia i grypy.
Główne składniki tej mikstury - imbir i miód pomagają zwalczać bakterie i wspierają naturalną odporność organizmu. Dodatkowo łagodzą stany zapalne gardła oraz dróg oddechowych.
Cytrusy stanowią cenne źródło witaminy C, która poza korzystnym wpływem na układ immunologiczny, skraca czas trwania infekcji i zmniejsza jej nasilenie. Mkstura wykazuje również działanie rozgrzewające, co pomaga łagodzić objawy, takie jak katar czy kaszel, a także wspiera rozrzedzanie śluzu w drogach oddechowych.
Co istotne, antygrypina działa jak naturalny antybiotyk, zwłaszcza gdy sięga się po nią w momencie pojawienia się pierwszych symptomów choroby. Zapewnia ulgę i wspomaga proces leczenia podczas przeziębienia bądź grypy.
3. Przepis na antygrypinę
Składniki:
- 300 ml miodu,
- 2 cm imbiru,
- 1-2 cytryny,
- 2 pomarańcze.
Sposób przygotowania:
Cytrusy bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Kroimy owoce na kawałki, pozbywając się pestek, a imbir obieramy i drobno siekamy. Składniki przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Miksturę umieszczamy w słoikach i zalewamy miodem, należy przechowywać ją w lodówce.
4. Jak stosować antygrypinę?
Antygrypina przygotowywana z imbiru, miodu i cytrusów, może być stosowana jako naturalny środek wspomagający w przypadku infekcji dróg oddechowych.
Sposób jej stosowania może być dowolny, dostosowany od indywidualnych preferencji i tolerancji organizmu. Antygrypinę można jeść prosto z opakowania, dodawać do przestudzonej herbaty czy wody. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, placków, jogurtów czy koktajli. Najważniejsze jest to, by zażywanie mikstury rozpocząć z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.