NewsyAromatyczny sposób na zbicie cholesterolu. Dodaj do zupy, sałatki i herbaty

Aromatyczny sposób na zbicie cholesterolu. Dodaj do zupy, sałatki i herbaty

Wysoki poziom cholesterolu to coraz powszechniejszy problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że naturalne metody, takie jak stosowanie ziół, mogą być skutecznym wsparciem w regulacji jego poziomu i ochronie serca.

Jak w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu?
Jak w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu?
Źródło zdjęć: © Getty Images

21 mln Polaków ma ten problem

Nieprawidłowy styl życia, obejmujący dietę bogatą w tłuste i przetworzone produkty, brak aktywności fizycznej, przewlekły stres oraz nadużywanie używek, takich jak alkohol i papierosy, to główne przyczyny podwyższonego cholesterolu. Szacuje się, że w Polsce z zaburzeniami lipidowymi, najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, zmaga się nawet 21 milionów Polaków.

U zdrowej osoby cholesterol całkowity nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Ważne jest, aby poziom "dobrego" cholesterolu HDL był wyższy niż 40 mg/dl u mężczyzn i 46 mg/dl u kobiet. Niepokojące jest przekroczenie 115 mg/dl w przypadku "złego" cholesterolu LDL. Trójglicerydy również powinny mieścić się w normie, nie przekraczając 150 mg/dl.

Zioła mogą stanowić cenne wsparcie w regulacji poziomu cholesterolu. Regularne ich spożywanie może przynieść znaczącą poprawę zdrowia i wspomóc tradycyjne metody leczenia. Warto włączyć je do codziennej diety, korzystając z ich naturalnych właściwości prozdrowotnych.

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu

Siemię lniane to źródło kwasów omega-3
Siemię lniane to źródło kwasów omega-3© Getty Images

Naturalne sposoby "na cholesterol"

Do najskuteczniejszych ziół obniżających poziom "złego" cholesterolu LDL należą kurkuma, bazylia, mięta, czosnek oraz imbir. Kurkuma, dzięki zawartości kurkuminy o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, wspiera zdrowie serca. Bazylia bogata w antyoksydanty sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu lipidów we krwi. Mięta, znana z właściwości wspomagających trawienie, korzystnie wpływa na układ krążenia. Czosnek i imbir również wykazują działanie obniżające cholesterol i doskonale komponują się z potrawami wielu kuchni świata.

Wprowadzenie ziół do codziennego jadłospisu nie musi być trudne. Można je dodawać do sałatek, zup, sosów czy dań głównych, wzbogacając smak potraw i jednocześnie dbając o zdrowie. Napary i herbaty z ziół, takich jak mięta czy bazylia, to kolejny sposób na korzystanie z ich prozdrowotnych właściwości. Można je pić na ciepło lub jako schłodzone, orzeźwiające napoje.

Do diety warto również włączyć siemię lniane, które zawiera korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające zdrowie serca, podobnie jak czarnuszka. Ta przyprawa o charakterystycznym smaku również jest bogata w kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu.

Regularne spożywanie ziół może być naturalnym uzupełnieniem terapii farmakologicznej lub alternatywą w przypadku niewielkich odchyleń od normy. Ważne jest jednak, aby pamiętać o konsultacji z lekarzem i prowadzić zdrowy tryb życia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. pomorska.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie