Bakteria E.coli w wodociągu. Mieszkańcy dwóch miejscowości bez dostępu do wody
Blisko 4 tys. mieszkańców podkarpackich miejscowości nie może korzystać z wody do celów spożywczych i higienicznych po wykryciu groźnej bakterii. Objawy zatrucia mogą obejmować biegunkę, wysoką gorączkę, bóle brzucha czy wymioty.
W tym artykule:
Skażenie wykryte przez sanepid
We wtorek Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Łańcucie poinformował o obecności bakterii Escherichia coli (E.coli) w próbce wody pobranej z lokalnego wodociągu. Wydano natychmiastowy zakaz korzystania z wody do celów spożywczych, obejmujący przygotowywanie posiłków, napojów, mycie owoców i warzyw, naczyń kuchennych oraz zębów. Sanepid dopuszcza użycie wody jedynie do celów takich jak spłukiwanie toalet czy sprzątanie.
Władze gminy podjęły działania organizacyjne, aby zapewnić mieszkańcom dostęp do bezpiecznej wody. Woda do spożycia dostępna jest w trzech punktach:
przy budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Kraczkowej,
przy piekarni Uberman w Kraczkowej,
przy domu kultury w Cierpiszu, obok OSP.
Wpływ kawy na pracę jelit
Władze zaznaczają, że w czasie dezynfekcji wodociągu może dojść do pogorszenia walorów smakowych i zapachowych wody z powodu zwiększonego stężenia chloru. Proces ten ma jednak kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa sanitarnego.
Mieszkańcy, którzy mają pytania lub potrzebują pomocy, mogą kontaktować się z urzędem gminy pod numerami telefonów: 695 274 650 oraz 17 224 15 92.
Na razie nie podano konkretnej daty przywrócenia pełnej przydatności wody do spożycia. Wszystko zależy od wyników kolejnych badań i skuteczności przeprowadzanej dezynfekcji. Mieszkańcy proszeni są o śledzenie komunikatów na stronie internetowej gminy.
Jak dochodzi do zakażenia bakterią E.coli?
E.coli to bakteria naturalnie bytująca w jelitach ludzi i zwierząt. Większość szczepów jest nieszkodliwa, jednak niektóre, np. E.coli O157:H, mogą wywołać poważne infekcje.
Do zakażenia dochodzi najczęściej drogą pokarmową, poprzez spożycie:
skażonej wody pitnej (np. z wodociągów, studni),
surowego lub niedogotowanego mięsa (szczególnie wołowego),
niepasteryzowanego mleka i soków,
nieumytych owoców i warzyw,
jedzenia przygotowanego w niehigienicznych warunkach,
kontakt z odchodami zakażonych zwierząt lub ludzi (np. podczas zmiany pieluch czy w żłobkach),
kąpiel w skażonej wodzie (jezioro, rzeka, basen).
Objawy zakażenia E.coli
Pierwsze objawy mogą wystąpić w ciągu 1-10 dni od kontaktu z bakterią (najczęściej po 3-4 dniach). Typowe symptomy to:
silne bóle brzucha i skurcze jelit,
wodnista lub krwista biegunka,
nudności i wymioty,
gorączka (rzadziej wysoka),
ogólne osłabienie i odwodnienie.
W niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci, osób starszych i z osłabioną odpornością, zakażenie może prowadzić do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) - ciężkiego powikłania zagrażającego życiu, objawiającego się niewydolnością nerek i niedokrwistością.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- RMF24
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.