Bardziej szkodliwe niż wódka. Polacy piją litrami, a wątroba cierpi

Choć piwo przez lata uchodziło za "lżejszy" alkohol – bezpieczniejszy od wódki i mniej obciążający organizm – coraz więcej badań obala ten mit. Polacy od dekad pozostają w światowej czołówce konsumentów piwa, a jego regularne spożywanie może wyrządzić organizmowi więcej szkód, niż wielu z nas przypuszcza.

Bardziej szkodliwe niż wódka. Polacy piją litrami, a wątroba cierpiBardziej szkodliwe niż wódka. Polacy piją litrami, a wątroba cierpi
Źródło zdjęć: © Getty

Statystyki mówią same za siebie

Według danych portalu Visual Capitalist, przeciętny Polak wypija obecnie ponad 96 l piwa rocznie. Choć jeszcze trzy lata temu było to aż 136 l na osobę, co czyniło z Polski absolutnego lidera wśród krajów UE, spadek ten jest wciąż relatywnie niewielki.

Mimo nieznacznego trendu spadkowego Polacy wciąż piją bardzo dużo i to regularnie, nie tylko okazjonalnie. Piwo jest traktowane jako napój rekreacyjny: do grilla, do meczu, po pracy. A to właśnie częstotliwość jego spożycia, a nie zawartość alkoholu, okazuje się najgroźniejsza.

- Z punktu widzenia diabetologa piwo jest jednym z najmniej zdrowych alkoholi – na pewno jest to alkohol niewskazany dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Mam na myśli cukrzycę, insulinooporność, otyłość, zespół policystycznych jajników. I choć nie lubię takich skrajności pt. "nigdy, niczego", to piwa zdecydowanie należy unikać w tych przypadkach - zauważyła w rozmowie z WP abcZdrowie lek. Edyta Sekuła, diabetolog, internista, doradca żywieniowy.

Piła 3 butelki wina dziennie. Wygląda jak ciężarna

Piwo może być bardziej niebezpieczne niż wódka

Piwo, przez swój łagodny smak i niską objętość etanolu, jest wypijane w znacznie większych ilościach, niż alkohole mocne. Według badań opublikowanych w czasopiśmie "The Lancet" nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu – nawet niewielkie ilości mogą zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych, w tym marskości wątroby, nadciśnienia czy nowotworów.

Spożycie piwa w dużych ilościach może prowadzić do postępujących zmian w wątrobie. Lekarze opisują następujące etapy:

  • stłuszczenie wątroby – tłuszcz odkłada się w komórkach wątroby, zaburzając jej pracę (często bezobjawowo);

  • alkoholowe zapalenie wątroby – stan zapalny może powodować bóle, podwyższone enzymy wątrobowe, osłabienie;

  • marskość wątroby – nieodwracalne zwłóknienie narządu. Wymaga całkowitego odstawienia alkoholu i często prowadzi do niewydolności wątroby, stanu, w którym jedynym ratunkiem może być przeszczep.

- Obserwujemy na oddziale bardzo duży odsetek pacjentów z marskością wątroby, którzy spożywają "tylko" piwo i zaznaczają, że robią to oczywiście w odpowiednich ilościach - ujawniła w rozmowie z WP abcZdrowie dr Beata Poprawa, kardiolog, internista i ordynator Wielospecjalistycznego Szpitala Powiatowego w Tarnowskich Górach.

Objawy ostrzegawcze to m.in.:

  • ból w prawym górnym kwadrancie brzucha,

  • przewlekłe zmęczenie,

  • zażółcenie skóry i oczu (żółtaczka),

  • obrzęki i zaburzenia koncentracji.

- Otłuszczenie wątroby i gromadzenie tłuszczu trzewnego bezpośrednio koreluje ze zwiększaniem ryzyka powikłań metabolicznych, sercowo-naczyniowych, stanów przedcukrzycowych, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy. Piwo podnosi poziom trójglicerydów. Kolokwialnie można powiedzieć, że są to jakby tłuszcze pływające we krwi. I jeżeli są wysokie, a stan ten trwa długo, to przekłada się to na stłuszczenie wątroby, więc wracamy tutaj do początku – dodała dr Sekuła.

Polacy w czołówce

Badanie w "The Global Burden of Disease Study" wykazało, że najniższe ryzyko śmiertelności związanej z alkoholem osiąga się przy zerowym spożyciu. Wskazano, że każda dawka, niezależnie od rodzaju napoju, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i uszkodzenia wątroby.

Regularne picie piwa (nawet w umiarkowanych ilościach) zwiększa ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby o 37 proc. w porównaniu do osób abstynentów. Analiza WHO z 2022 roku wykazała, że w krajach o wysokiej konsumpcji piwa, takich jak Polska i Czechy, obserwuje się wyższy odsetek zachorowań na przewlekłe choroby wątroby już po 40. roku życia.

- Alkohol jest toksyną, więc to naturalne, że gdy wprowadzamy alkohol do przewodu pokarmowego i on w pierwszej kolejności ląduje w przełyku i żołądku, jest tam w największym stężeniu, to rzeczywiście powodujesz uszkodzenie śluzówki i może wywoływać owrzodzenia i stany zapalne. A każde z nich może doprowadzić do tworzenia się komórek rakowych w żołądku czy jelitach - podumowała dr Poprawa.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Visual Capitalist
  2. The Lancet
  3. The Global Burden of Disease Study
  4. WHO

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia