Chcesz uniknąć zakażenia E. coli? Myj dokładnie paczkowane warzywa
Dwie osoby zmarły, a ponad 150 zaraziło się pałeczką okrężnicy, popularnie zwaną bakterią E. coli. To efekt zjedzenia zakażonej sałaty. Do zdarzenia doszło w Wielkiej Brytanii, ale polscy eksperci ostrzegają – zwracajmy uwagę na produkty paczkowane i myjmy je starannie.
Jak podaje portal dailymail.com, u 151 osób zdiagnozowano zatrucie pokarmowe spowodowane obecnością patogennej bakterii Escherichia coli. Najwięcej osób zatruło się w Anglii, pojedyncze przypadki zanotowano także w Walii i Szkocji. Kilkadziesiąt osób wymagało pobytu w szpitalu.
Zakażona sałata została prawdopodobnie importowana z rejonu Morza Śródziemnego.
Do zakażeń spowodowanych E. coli dochodzi najczęściej w przypadkach, gdy nie zostają zachowane standardy dotyczące higieny i przygotowywania posiłków. Zdarzają się one jednak stosunkowo rzadko, jeśli wziąć pod uwagę inne zatrucia pokarmowe.
Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, należy przede wszystkim dobrze i starannie myć paczkowaną sałatę oraz inne warzywa i owoce.
Jeśli zaś uprawiamy sałatę bądź inne warzywa we własnym ogródku, szczególnie ważną kwestią powinna być czystość wody, jaką podlewamy warzywa. To przez nią bowiem patogenna bakteria E. coli może przeniknąć do warzywa. Nie usunie jej wtedy nawet dokładne mycie.
Eksperci podkreślają jednak, że nie każda bakteria E. coli powoduje zatrucia. Szczególnie niebezpieczna jest pałeczka okrężnicy. Pierwsze objawy zakażenia pojawiają się po 2-3 dniach od zjedzenia skażonego produktu.
Dochodzi wtedy do zatrucia pokarmowego, którego objawem są ostre biegunki i wymioty. Dolegliwości mogą być jednak niebezpieczne i prowadzić do odwodnienia organizmu, a w skrajnych przypadkach do śmierci.
Do zakażeń patogenną bakterią E. coli dochodzi najczęściej latem. Szacuje się, że średnio w Polsce rocznie na zatrucie pałeczką okrężnicy cierpi kilka tysięcy osób.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.