Chroni przed skutkami siedzącego trybu życia. Nowe odkrycie nt. kakao
Kakao może chronić przed skutkami długiego siedzenia - wynika z najnowszych badań brytyjskich naukowców. To zasługa silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają naczynia krwionośne i chronią serce.
W tym artykule:
Kakao chroni naczynia krwionośne
Zawarte w kakao naturalne związki – flawanole – mogą chronić układ krwionośny przed negatywnymi skutkami długiego siedzenia. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Birmingham, a wyniki ich badań opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "The Journal of Physiology".
Te silne przeciwutleniacze występują nie tylko w kakao, ale też m.in. jabłkach, jagodach, herbacie czy cebuli. Wpływają korzystnie na zdrowie naczyń, mają właściwości przeciwzapalne i mogą wspierać serce. Badacze wykazali, że spożycie produktów bogatych w te związki przed długim okresem siedzenia pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
W eksperymencie wzięło udział 40 młodych mężczyzn o różnej sprawności fizycznej. Część z nich wypiła napój kakaowy o wysokiej zawartości flawanoli, a część – o niskiej. Następnie wszyscy uczestnicy spędzili dwie godziny w pozycji siedzącej.
U tych, którzy spożyli kakao ubogie w flawanole, zarówno ci o wyższej jak i niższej sprawności, zaobserwowano pogorszenie elastyczności naczyń krwionośnych i spadek przepływu krwi. Natomiast u badanych, którzy wypili napój bogaty w flawanole, nie wystąpiły żadne negatywne zmiany.
Włącz do codziennej diety
Jak podkreślają naukowcy, samo utrzymywanie dobrej kondycji fizycznej nie chroni przed szkodliwym wpływem długotrwałego siedzenia.
- Nasz eksperyment wskazuje, że wyższy poziom sprawności fizycznej nie zapobiega przejściowemu upośledzeniu funkcji naczyń wywołanemu siedzeniem przy piciu wyłącznie kakao o niskiej zawartości flawanoli - wskazuje dr Sam Lucas z University of Birmingham, współautor badania, cytownay przez PAP.
Flawanole mogą stanowić prosty i naturalny sposób wspierania układu krążenia. Włączenie do diety produktów, które je zawierają, nie jest trudne – wystarczy sięgać po kakao, owoce jagodowe, jabłka, orzechy czy zieloną i czarną herbatę.
Autorzy badań przypominają, że choroby układu sercowo-naczyniowego są wciąż jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Choroby układu krążenia nadal skutecznie skracają życie Polaków. Potwierdzają to dane GUS, z których wyraźnie wynika, że to nadal główna przyczyna zgonów (odpowiadają za ok. 36 proc. zgonów).
Dlatego nawet drobne zmiany w codziennych nawykach – takie jak wstawanie od biurka, krótki spacer czy filiżanka kakao bogatego we flawanole – mogą realnie przyczynić się do poprawy zdrowia serca i naczyń.
Źródła: 1. PAP 2. WP abcZdrowie
Źródła
- PAP
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.