Trwa ładowanie...

Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy

Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może pomóc zminimalizować niekorzystne skutki zakażenia koronawirusem. Najnowsze wytyczne WHO dają garść praktycznych porad, jak wzmocnić swoją odporność. Dodatkowo eksperci wskazują żywieniowe błędy, które najczęściej popełniamy podczas choroby.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

spis treści

1. Co jeść podczas COVID-19?

"Zdrowa dieta jest bardzo ważna podczas pandemii COVID-19. To, co jemy i pijemy, może wpływać na zdolność naszego organizmu do zapobiegania infekcjom, zwalczania ich i rekonwalescencji po chorobie" - czytamy w najnowszych zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może pomóc zminimalizować niekorzystne skutki zakażenia koronawirusem
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może pomóc zminimalizować niekorzystne skutki zakażenia koronawirusem (Getty Images)

Eksperci WHO jednocześnie podkreślają, że żadna żywność ani suplementy diety nie mogą zapobiec zakażeniu koronawirusem, czy też wyleczyć COVID-19. Nie ma "magicznych" grup żywności, które zwolnią nas z obowiązku noszenia maseczek oraz szczepienia się przeciw COVID-19. Prawidłowa dieta może jednak sprawić, że zmniejszymy ryzyko zakażenia, a jeśli już dojdzie do rozwoju choroby, organizm poradzi sobie z nią znacznie lepiej.

Co zatem jeść podczas COVID-19?

- Warto uwzględnić w naszej diecie produkty zawierające duże ilości selenu oraz cynku. Te mikroelementy najlepiej wzmacniają układ odpornościowy - opowiada dietetyk Kinga Głaszewska.

Największe ilości selenu oraz cynku zawierają rośliny strączkowe, orzechy, płatki owsiane, kasze oraz zielone warzywa. Spożywanie tych produktów jest zalecane przez dietetyków zarówno profilaktycznie, aby wzmocnić odporność, jak i podczas już trwającej choroby.

2. Masz gorączkę? Jedz więcej

Eksperci zwracają uwagę, że podczas COVID-19 czy jakiejkolwiek innej choroby przebiegającej z gorączką należy jeść trochę więcej.

- Jest to paradoksalne, ponieważ zazwyczaj, kiedy jesteśmy chorzy, brakuje nam apetytu i automatycznie jemy mniej. Tymczasem gorączka, która jest reakcją obronną organizmu, zwiększa zapotrzebowanie na kalorie i powinniśmy dostarczać sobie więcej energii. Szacuje się, że podczas choroby należy spożywać minimum 10 proc. więcej kalorii niż w normalnych warunkach, żeby organizm miał siły walczyć z zakażeniem - mówi Głaszewska.

Nie mogą to być jednak "puste" kalorie.

- Należy zwrócić uwagę na jakość żywności. Warto jeść produkty nieprzetworzone, pełnoziarniste oraz starać się zamieniać pokarmy odzwierzęce na roślinne - wyjaśnia Głaszewska. - Generalnie nie ma zaleceń, aby podczas choroby nie jadać mięsa. Rekomenduje się jednak ograniczyć jego spożycie. Przykładowo wykluczyć produkty przetworzone, jak parówki, wędliny, kiełbasy. Niemniej jednak mięso to też są proteiny i aminokwasy, które są bardzo ważne podczas choroby i regeneracji po niej. Chodzi więc o zrównoważenie posiłków. Warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do 500 g tygodniowo, można natomiast bazować na mięsie drobiowym - dodaje dietetyczka.

3. Dieta dla ozdrowieńców. Poprawia humor i pomaga odzyskać węch

Z kolei według brytyjskiej służby zdrowia (NHS) odpowiednia dieta może wspomóc szybszy powrót do formy u ozdrowieńców. Często konsultacje dietetyczne są jednym z podstawowych elementów rehabilitacji osób po COVID-19, które skarżą się na przewlekle zmęczenie i spadki nastroju.

- Dieta może działać antydepresyjnie i przeciwstresująco - podkreśla Kinga Głaszewska. - Takim pacjentom zaleca się spożywanie produktów w bogatych w tryptofan, aminokwas, który bierze udział w syntetyzowaniu serotoniny. Tryptofan znajduje się w piersi z kurczaka, twarogu, bananach. Bardzo ważna jest też mikroflora jelitowa, która również bierze udział w syntetyzowaniu serotoniny. Dlatego warto wzbogacić dietę o jogurty, kieszonki, sok z kiszonych buraków oraz unikać żywności bogatej w cukry proste - podkreśla ekspertka.

Odpowiednia dieta może również pomóc osobom, które po COVID-19 utraciły węch. Zdaniem ekspertów z NHS warto spróbować nowych smaków oraz produktów, których normalnie nie jadamy. Oprócz tego można sięgnąć po pikantne przyprawy oraz produkty o ostrym smaku takie jak cytrusy, ocet, sos miętowy, curry lub sos słodko-kwaśny. Dzięki dodatkowym bodźcom regeneracja węchu może odbyć się znacznie szybciej.

4. Co z witaminą C?

Co ciekawe cytrusy, które tak często postrzegamy jako główne źródło witaminy C, dość rzadko pojawiają się w rekomendacjach ekspertów.

- Badania nad witaminą C nie wskazały optymistycznych wyników. Nie ma dowodów na to, że witamina C poprawia odporność, zwłaszcza podczas trwającej choroby - wyjaśnia Głaszewska.

Pod tym względem na układ odpornościowy znacznie lepiej wpływają selen oraz cynk.

- Nie oznacza to jednak, że witamina C jest bezużyteczna. Jest ona bardzo ważnym przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwzapalne. Najlepszymi źródłami witaminy C są papryka, kiwi, cytryny oraz dzika róża - mówi Głaszewska.

5. Co radzi WHO? Sześć prostych zasad dla chorych na COVID-19

Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała nowe wytyczne dla pacjentów zakażonych koronawirusem oraz tych w okresie rekonwalescencji po COVID-19.

  1. Jedz różnorodne potrawy, w tym owoce i warzywa

Regularnie spożywaj takie produkty jak pszenica, kukurydza, ryż, rośliny strączkowe (soczewica i fasola), a także dużo świeżych owoców i warzyw oraz niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, jajka i mleko).

W miarę możliwości wybieraj produkty pełnoziarniste, ponieważ są one bogate w cenny błonnik.

Na przekąski wybieraj surowe warzywa, świeże owoce oraz niesolone orzechy.

  1. Jedz mniej soli

Ogranicz spożycie soli do 5 gramów dziennie (co odpowiada łyżeczce do herbaty).

Podczas gotowania i przygotowywania potraw używaj soli oszczędnie i ogranicz użycie słonych sosów i przypraw (takich jak sos sojowy, bulion lub sos rybny).

Jeśli używasz żywności w puszkach lub suszoną, wybieraj odmiany warzyw, orzechów i owoców bez dodatku soli i cukrów.

Zabierz solniczkę ze stołu i eksperymentuj ze świeżymi lub suszonymi ziołami i przyprawami, aby dodać potrawom smaku.

Sprawdzaj etykiety na żywności i wybieraj produkty o niższej zawartości sodu.

  1. Jedz umiarkowane ilości tłuszczów

Podczas gotowania zastąp masło (również klarowane) oraz smalec zdrowszymi tłuszczami, takimi jak oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy lub kukurydziany.

Wybieraj białe mięsa, takie jak drób i ryby, które zazwyczaj zawierają mniej tłuszczu niż czerwone mięso. Podczas gotowania wycinaj kawałki z widocznym tłuszczem i ogranicz spożycie przetworów mięsnych.

Wybieraj mleko oraz produkty mleczne z niską zawartością tłuszczu.

Unikaj przetworzonej, pieczonej i smażonej żywności, która zawiera produkowane przemysłowo tłuszcze trans.

Podczas gotowania spróbuj gotować na parze lub w wodzie, zamiast smażyć.

  1. Ogranicz spożycie cukru

Ogranicz spożycie słodyczy i napojów słodzonych, takich jak napoje gazowane, soki owocowe i napoje sokowe, koncentraty płynne i w proszku, wody smakowe, napoje energetyzujące i sportowe, gotowa do spożycia herbata i kawa oraz smakowe napoje mleczne.

Wybieraj świeże owoce zamiast słodkich przekąsek, takich jak ciasteczka, ciasta i czekolada. Jeśli wybierzesz inne opcje deserowe, upewnij się, że mają niską zawartość cukru i spożywają małe porcje.

Unikaj podawania dzieciom słodkich pokarmów. Sól i cukry nie powinny być dodawane do żywności uzupełniającej podawanej dzieciom poniżej 2. roku życia i powinny być ograniczone również w starszym wieku.

  1. Zadbaj o nawodnienie

Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Picie wody zamiast napojów słodzonych cukrem to prosty sposób na ograniczenie spożycia cukru i nadmiaru kalorii.

  1. Unikaj spożywania alkoholu

Alkohol nie jest częścią zdrowej diety. WHO ostrzega, że picie alkoholu podczas walki z chorobą może być bardzo niebezpieczne. Częste lub nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa bezpośrednie ryzyko obrażeń, a także powoduje długoterminowe skutki, takie jak uszkodzenie wątroby, rak, choroby serca i choroby psychiczne. Nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu. Również po chorobie powinniśmy z niego zrezygnować na jakiś czas, by organizm mógł w pełni odzyskać siły.

6. Koronawirus w Polsce. Raport Ministerstwa Zdrowia

W niedzielę 3 października resort zdrowia opublikował nowy raport, z którego wynika, że w ciągu ostatniej doby 1090 osób otrzymało pozytywny wynik testów laboratoryjnych w kierunku SARS-CoV-2.

Najwięcej nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia odnotowano w województwach: mazowieckim (227), lubelskim (196), podkarpackim (86).

Podłączenia do respiratora wymaga 166 chorych. Według oficjalnych danych resortu zdrowia w całym kraju zostało 663 wolnych respiratorów.

Z powodu COVID-19 zmarły 2 osoby, z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarły 4 osoby.

Zobacz także: Koronawirus. Odpowiednia dieta może uchronić przed ciężkim COVID-19? Ekspert tłumaczy, na czym polega siła probiotyków

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza