Co robić, a czego unikać podczas biegunki?
Biegunka jest zaburzeniem normalnego rytmu defekacji. To stan, kiedy stolec oddawany jest częściej niż zwykle (więcej niż 3 razy w ciągu doby), w dodatku ma luźną lub wodnistą konsystencję. Jej przyczyn może być wiele, najczęściej jednak powodują ją infekcje wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego. W takich przypadkach warto wdrożyć działania, które pomogą złagodzić jej objawy.
Kluczowe są przede wszystkim zmiany w diecie. Ważne jest włączenie do menu produktów, które przyspieszają proces zdrowienia, dzięki temu, że zapobiegają podrażnieniom, pomagają przywrócić florę jelitową i utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Konieczna jest też eliminacja żywności oraz napojów, które mogą nasilać objawy. Sprawdź, co robić, a czego unikać podczas biegunki!
Unikaj surowych warzyw i owoców
W początkowej fazie biegunki zaleca się przede wszystkim ograniczenie ilości błonnika. Jego nadmiar przyspiesza perystaltykę jelit, ale może także nasilać skurcze brzucha, powodować wzdęcia i gazy. Dlatego też najczęściej zaleca się, by na pewien czas ograniczyć spożycie surowych warzyw i owoców, które są jego głównym źródłem w diecie.
Unikaj wody z kranu
Jeśli biegunka dopadła cię w czasie wizyty w kraju o niższym standardzie sanitarno-epidemiologicznym, lepiej unikaj picia wody z kranu oraz przyrządzonych przy jej użyciu napojów i potraw. W szczególności dotyczy to krajów rozwijających się w Afryce, Azji czy Ameryce Łacińskiej.
Najbezpieczniejszym źródłem płynów w krajach rozwijających się jest woda mineralna butelkowana. To ważne, aby w momencie wystąpienia biegunki spożywać duże ilości takiej wody, aby zapobiec odwodnieniu organizmu.
Unikaj dań ciężkostrawnych, smażonych
W czasie biegunki zrezygnuj z dań ciężkostrawnych i smażonych oraz z produktów o dużej zawartości tłuszczu, takich jak tłuste wędliny i mięsa. Unikaj także ostrego, pikantnego jedzenia, które również może zaostrzać nieprzyjemne objawy.
Najlepiej stosuj dietę lekkostrawną, która nie podrażnia jelit i nie obciąża dodatkowo przewodu pokarmowego. Najlepszy sposób obróbki kulinarnej to gotowanie, gotowanie na parze, ewentualnie pieczenie w folii lub rękawie. W początkowej fazie świetnie sprawdzi się ryż, kleik ryżowy, czy gotowana marchew. Włącz do menu także produkty zawierające pektyny, które łagodzą objawy biegunki.
Pij często
W czasie biegunki należy jednak pamiętać o odpowiedniej podaży płynów, która zapobiega odwodnieniu. Po picie należy sięgać jak najczęściej, zwłaszcza po każdym luźnym wypróżnieniu, gdyż pozwala to na bieżąco uzupełniać utracone płyny.
Co pić w czasie biegunki? Najlepiej sięgać po wodę, lekką herbatę lub herbatki ziołowe. Dobrze sprawdzają się wszelkie napoje o niskiej zawartości cukru. W czasie biegunki, której może towarzyszyć odwodnienie, warto sięgnąć także po elektrolity do picia. Poziom potasu i sodu pomaga też uzupełnić woda kokosowa.
Jedz dobrze dopieczone i ugotowane mięso
Surowe mięso może być źródłem bakterii odpowiedzialnych za wystąpienie biegunki. To ważne, aby w celu zapobiegania biegunce bądź łagodzenia objawów jej towarzyszących, spożywać tylko świeże, dobrze przyrządzone, dopieczone i ugotowane mięso.
Uważaj na produkty mleczne
Na początku trwania biegunki warto ograniczyć też produkty mleczne, zwłaszcza jeśli są dla ciebie trudne do strawienia i twój organizm reaguje na nie nasileniem objawów. Możesz w tym czasie sięgać po produkty bez laktozy lub roślinne.
Szczególnie niebezpieczne mogą być produkty mleczne, które nie zostały poddane pasteryzacji. Mogą rozwijać się w nich chorobotwórcze bakterie, które są odpowiedzialne za wystąpienie biegunki. Spożywanie niepasteryzowanych produktów mlecznych może wiązać się też z innymi problemami zdrowotnymi. Powinny na nie uważać zwłaszcza osoby starsze, przewlekle chore, ciężarne oraz dzieci.
Unikaj alkoholu
Nie tylko pokarmy mogą nasilać biegunkę, ale jej objawy mogą zaostrzać także niektóre napoje. Na przewód pokarmowy drażniąco może działać, chociażby spożycie alkoholu. Ponadto alkohol prowadzi też do zwiększenia ilości oddawanego w ciągu dnia moczu. To z kolei sprawia, że organizm szybciej traci płyny.
Na czas biegunki warto też ograniczyć kawę i napoje kofeinowe, gdyż u wielu osób wykazują one działanie lekko przeczyszczające i mogą zwiększać częstotliwość oddawania stolca. Niewskazane są także napoje gazowane, napoje słodzone oraz soki owocowe.
Jedz krakersy
W momencie zaostrzenia objawów towarzyszących biegunce można spożywać krakersy. To bezpieczne źródło energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, sól znajdująca się na krakersach zatrzymuje wodę w organizmie, a to z kolei zabezpiecza nas przed odwodnieniem.
Poza krakersami dobrze sprawdzi się także inna sucha żywność, która pomoże w zagęszczeniu stolców. Warto sięgnąć, więc po produkty takie jak pieczywo pszenne, sucharki, herbatniki, czy biszkopty.
Unikaj produktów pełnoziarnistych
Żywność pełnoziarnista jest bogatym źródłem błonnika, który jak już wiadomo, może nasilać biegunkę. Z tego względu przez pewien czas lepiej unikać tej grupy produktów. Z menu warto na czas biegunki wyłączyć pieczywo razowe, graham, czy makaron pełnoziarnisty.
Pamiętaj także, że każdą biegunkę, która trwa powyżej dwóch dni, należy skonsultować z lekarzem. Ze specjalistą skontaktuj się także wtedy, gdy oprócz biegunki pojawiają się oznaki odwodnienia lub inne niepokojące objawy, jak silny ból brzucha, gorączka, nudności i wymioty, czy krew w stolcu.