Czy olej palmowy powoduje raka?
Olej palmowy był obiektem kontrowersji już od wielu lat z powodu wpływu, jaki jego pozyskiwanie ma na środowisko. Przemysł produkujący olej palmowy przyczynia się do wycinania lasów, niszczenia środowiska naturalnego, przemocy wobec zwierząt i zaniedbywanie praw miejscowej ludności.
Nowe badanie wykazuje, że w dodatku do powyższych zarzutów, olej palmowy jest najprawdopodobniej szkodliwy również dla ludzi spożywających go.
Najnowszy raport wydany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) mówi, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej obecny na rynku. Potępienie oleju palmowego przez EFSA nastąpiło nie długo po tym, jak podobny raport został opublikowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Raport EFSA, opublikowany w Maju 2016 roku ukazuje, że olej palmowy, jako jeden z kilku innych produktów, zawiera zanieczyszczenia będące pochodnymi glicerolu, które są najprawdopodobniej rakotwórcze.
EFSA starała się określić ryzyko zdrowotne estrów glicydowych kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropanediolu (3-MCPD) i 2-monochloropropanediolu (2-MCPD), a także ich estrów kwasów tłuszczowych.
Substancje te mogą wytwarzać się podczas przetwarzania żywności, najczęściej podczas procesu utwardzania tłuszczy roślinnych w wysokiej temperaturze. EFSA definiuje "wysoką temperaturę" jako 200 stopni Celsjusza lub więcej.
Dr. Helle Knutsen, prezes CONTAM, części EFSA zajmującej się zanieczyszczeniem żywności, stwierdziła, że "istnieje wystarczająco dużo dowodów, że glicydol jest toksyczny i rakotwórczy".
Panel odnotował, że niektórzy producenci żywności podjęli z własnej inicjatywy działania mające na celu ograniczenie ilości GE znajdującego się w oleju palmowym, co doprowadziło do obniżenia poziomów stężenia tego związku w oleju o prawie połowę w latach 2010 - 2015.
Zawartość 2-MCPD i 3-MCPD wciąż powoduje jednak obawy, i zawartość tych toksycznych związków w oleju palmowym pozostała bez zmian. Ferrero, producent Nutelli, odnotował 3 proc. spadku dochodów ze sprzedaży od momentu ukazania się tego raportu.
W celu zabezpieczenia swoich dochodów, firma Ferrero przygotowała kampanię reklamową zachwalającą olej palmowy jako jeden ze składników, który czyni ich produkt tak dobrym. Reklamy starają się także przekonać klientów, że sposób, w jaki firma używa oleju palmowego jest bezpieczny.
Stwierdzenie to jest wątpliwe, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że przerzucenie się na mniej rakotwórczy zamiennik kosztowałoby firmę od 8 do 22 milionów dolarów rocznie. Olej palmowy to najtańszy olej spożywczy na rynku, dlatego też jest tak szeroko stosowany.
Koniecznie przeczytaj
Warto stosować nierafinowany olej palmowy? Smażenie na smalcu zdrowsze niż na olejach roślinnych Właściwości oleju rzepakowego
Jednak nawet nie biorąc pod uwagę potencjalnie rakotwórczego oleju palmowego, Nutella wciąż zawiera 21 gramów cukru na porcję zaledwie dwóch łyżek stołowych, co czyni ten produkt jednym z najbardziej niezdrowych na rynku.
Chociaż popularne marki żywności zawierające olej palmowy mogą stracić, często, gdy użycie danego składnika okazuje się niekorzystne dla zdrowia, firma szuka zdrowszego zamiennika.
Świadomość publiczna to dobry sposób na zwrócenie uwagi producentów żywności na ten problem, dzięki czemu produkty będą tak zdrowe, jak to możliwe. Więcej badań nad olejem palmowym może wkrótce sprawić, że przestanie on być używany w produkcji żywności.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.