Czym grozi nadmierne podjadanie migdałów? 7 skutków ubocznych

Migdały królują wśród przekąsek, również tych zdrowych. Są smaczne, pożywne i posiadają cenne wartości odżywcze. Doceniane są także za prozdrowotne właściwości. Warto jednak spożywać je z umiarem - istnieją bowiem potencjalne skutki uboczne, związane z nadmiernym ich jedzeniem. O czym powinniśmy w tym przypadku wiedzieć?

Nadmierne podjadanie migdałów może powodować m.in. problemy trawienneNadmierne podjadanie migdałów może powodować m.in. problemy trawienne
Źródło zdjęć: © Getty

Wyjątkowe orzechy o wielu zaletach

Migdały to w rzeczywistości nasiona migdałowca pospolitego - drzewa, z którego owoców pozyskuje się te popularne orzechy. Migdałowiec pospolity występuje w dwóch głównych odmianach. Słodkie migdały są najczęściej spotykane w sklepach, wykorzystuje się je do produkcji marcepanu oraz oleju stosowanego w pielęgnacji skóry i włosów.

Gorzkie migdały są mniej popularne w przemyśle spożywczym; używa się ich głównie do wytwarzania aromatów i leków. Nie nadają się jednak do jedzenia w dużych ilościach, ponieważ zawierają amigdalinę, która w organizmie może przekształcać się w toksyczny cyjanowodór.

Migdały uznawane są za zdrową przekąskę, zasobną w minerały - dostarczają m.in.:

Są także dość kaloryczne. Wśród pozytywnych właściwości tych orzechów wymienia się poprawę odporności, obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poziomu "złego" cholesterolu (LDL), łagodzenie zgagi w ciąży, działanie przeciwnowotworowe i wsparcie podczas walki z trądzikiem.

Zdaniem naukowców, migdały będą działały korzystnie na organizm tylko pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem.

Jakie mogą być konsekwencje jedzenia zbyt dużej ilości migdałów?

Problemy żołądkowo-jelitowe

Migdały są bogatym źródłem błonnika, którego nadmiar może powodować niepożądane objawy ze strony układu trawiennego. Porcja migdałów o wadze 28 gramów dostarcza 3,5 g błonnika, co stanowi około 12% dziennego zapotrzebowania.

Spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może przeciążyć układ trawienny. Jeśli organizm nie jest przyzwyczajony do tak dużej dawki, mogą wystąpić wzdęcia, gazy, biegunka lub zaparcia.

Przyrost masy ciała

Choć migdały uznawane są za zdrową przekąskę, należy pamiętać, że są wysokokaloryczne i zawierają dużo tłuszczów. Z tego powodu regularne spożywanie dużych ilości migdałów może z czasem prowadzić do przyrostu masy ciała.

100 gramów migdałów dostarcza około 580 kcal, z czego większość pochodzi z tłuszczów (około 50 g na 100 g produktu). Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tłuszcze.

Obniżona wrażliwość na insulinę

U osób z nadwagą, otyłością lub stanem przedcukrzycowym, długotrwałe spożywanie migdałów może mieć niezamierzone skutki związane z metabolizmem glukozy (czyli sposobem, w jaki organizm rozkłada i wykorzystuje cukier).

Migdały to kaloryczna i tłusta przekąska, która u osób z tendencją do insulinooporności może sprzyjać przybieraniu na wadze, a tym samym utrudniać kontrolę poziomu cukru we krwi.

Ograniczone wchłanianie składników odżywczych

Migdały zawierają związki, które mogą utrudniać trawienie i wchłanianie składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapń czy magnez.

Moczenie migdałów może obniżać poziom tych substancji, choć nie jest do końca jasne, jak skuteczna jest ta metoda. Analizy badaczy wskazują, że sposób przetwarzania migdałów (np. czy są surowe, czy prażone) może wpływać na stopień przyswajania zawartych w nich składników odżywczych.

Kamienie nerkowe

Migdały zawierają duże ilości szczawianów - związków zaliczanych do substancji antyodżywczych. W 100-gramowej porcji migdałów może znajdować się nawet 490 mg szczawianów. Jaki to ma wpływ na organizm?

Dieta bogata w szczawiany może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych - twardych, mineralnych złogów tworzących się w nerkach i wydalanych z moczem. Ryzyko to jest większe u osób, które już wcześniej zmagały się z kamicą nerkową.

Ryzyko zatrucia cyjankiem (w przypadku gorzkich migdałów)

Gorzkie migdały zawierają potencjalnie toksyczne ilości cyjanku - substancji chemicznej, która w dużych dawkach może prowadzić do poważnych, a nawet zagrażających życiu powikłań.

Słodkie migdały, czyli te, które zazwyczaj kupujemy w sklepach spożywczych, posiadają jedynie śladowe ilości tego związku, dlatego ryzyko zatrucia cyjankiem jest w ich przypadku bardzo niskie. Zdarzały się jednak sporadyczne sytuacje, w których doszło do przypadkowego spożycia gorzkich migdałów, np. z powodu błędnego oznaczenia produktu w sklepie lub innych pomyłek. Dlatego warto mieć świadomość istnienia takiego potencjalnego zagrożenia.

Reakcja alergiczna

Osoby uczulone na orzechy drzewne mogą doświadczyć reakcji alergicznej po spożyciu migdałów. Objawy mogą obejmować swędzenie w ustach i gardle, zaburzenia żołądkowo-jelitowe (np. biegunka), zmiany skórne, a w cięższych przypadkach - anafilaksję.

Alergia na orzechy drzewne jest stosunkowo powszechna i zwykle pojawia się wkrótce po spożyciu alergenu, choć u niektórych osób objawy mogą wystąpić dopiero po kilku godzinach.

Jak bezpiecznie włączyć migdały do swojej diety?

Chcąc uniknąć ewentualnych skutków ubocznych, związanych ze spożywaniem zbyt dużej ilości migdałów, warto zastosować się do kilku zaleceń ekspertów:

  • Pij dużo wody, zwłaszcza jeśli podjadasz migdały między posiłkami - pomoże to zrównoważyć wysoką zawartość błonnika.
  • Kontroluj wielkość porcji. Zalecana porcja surowych migdałów to ok. 28 gramów, czyli około 23 sztuki.
  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj. Orzechy mogą stanowić ryzyko zadławienia - dotyczy to szczególnie dzieci poniżej 4. roku życia, które nie powinny spożywać całych migdałów.
  • Skonsultuj się ze specjalistą. Jeśli nie masz pewności, czy migdały są odpowiednie dla ciebie, porozmawiaj z lekarzem lub dietetykiem.

Źródło: https://www.verywellhealth.com

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?