Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Niektóre osoby mogą bez problemu jeść takie warzywa jak brokuły, kabaczek czy fasola bez efektów ubocznych w postaci dolegliwości bólowych brzucha, gazów jelitowych czy rozwolnienia. Inni, zwłaszcza cierpiący na zespół jelita drażliwego czy chorobę Leśniowskiego-Crohna, muszą takich warzyw unikać.
Wielu osobom szkodzą produkty mleczne, inni nie mogą jadać produktów z dużą zawartością błonnika. To, jakie jedzenie może wywołać biegunkę, zależy indywidualnie od danego organizmu, ale są pewne produkty, które najczęściej sprawiają kłopoty przewodowi pokarmowemu. Z jakich produktów żywnościowych warto zrezygnować, by uniknąć zespołu objawów żołądkowo-jelitowych?
Zbyt duża ilość błonnika
Zwiększenie błonnika w diecie jest często doradzane ze względu na jego walory zdrowotne. Niestety, zbyt duża ilość włókna pokarmowego w codziennym jadłospisie może spowodować powstanie gazów oraz wywołać biegunkę. Jeśli chcesz dodać do swej diety więcej błonnika, rób to stopniowo, tak aby nie przysporzyć sobie problemów trawiennych. Nie wiadomo bowiem, jak zareaguje twoje ciało.
Jeśli często pojawia się u ciebie rozwolnienie, postaraj się na jakiś czas wykluczyć błonnik z diety, a następnie obserwuj czy nastąpiła jakakolwiek poprawa. Na błonnik powinny w szczególności uważać osoby z:
- zapaleniem błony śluzowej żołądka,
- anemią,
- stanem zapalnym trzustki,
- chorobą wrzodową żołądka.
Które produkty zawierają dużą ilość błonnika?
Jakie produkty zawierają najwięcej błonnika? Duża ilość tego składnika występuje w gruszkach, jabłkach, jagodach, figach, śliwkach, rodzynkach, malinach, czerwonych porzeczkach, winogronach, suszonych morelach oraz bananach.
Warzywa bogate w błonnik to natomiast czerwona fasola, brukselka, kapusta biała, kabaczek, brokuły, marchewka, groszek, bakłażan, kapusta pekińska, kalafior. Błonnik występuje też w pełnoziarnistym pieczywie, owsiance, brązowym ryżu, otrębach, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej, płatkach żytnich.
Biegunka po jajkach
Biegunka po jajkach najczęściej spowodowana jest alergią na ten produkt żywnościowy.
W przebiegu alergii na jajka mogą wystąpić mdłości, dolegliwości bólowe brzucha, wysypki skórne, rozwolnienia, nieżyt nosa.
W skrajnych przypadkach spożycie jajka u pacjenta uczulonego może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Kiedy wyeliminować produkty mleczne?
Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy – cukru zawartego w mleku i produktach mlecznych. Jeśli osoba, która nie toleruje laktozy spożyje mleko, lody lub ser, może doświadczyć biegunki. Niektóre produkty mleczne zawierają jednak mniej laktozy i są to jogurty i niektóre sery, np. szwajcarski.
Niezwykle pomocnymi preparatami są również suplementy zawierające enzymy trawiące laktozę. W składzie tego rodzaju preparatów znaleźć można na przykład β-galaktozydazę– enzym naturalnie występujący w ludzkim ciele.
Osoby z nietolerancją laktozy nie muszą rezygnować z picia kawy. Tradycyjne mleko krowie mogą zastąpić na przykład napojem owsianym, ryżowym, migdałowym lub sojowym. Produkty te stanowią cenne źródło białka roślinnego.
Gluten i pszenica mogą wywołać biegunkę
Niektórzy ludzie cierpią na nietolerancję glutenu zawartego w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Choroba ta nazywana jest celiakią i ma podłoże genetyczne. Aby uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym, osoby chorujące na celiakię powinny jadać wyłącznie produkty bezglutenowe.
Ze swojej codziennej diety muszą wyeliminować wszelkie wyroby piekarnicze na bazie pszenicy, żyta etc, ciasteczka, babeczki, pizzę na bazie pszennej mąki, makarony, kopytka, pierogi, piwo, płatki zbożowe oraz słodycze przemysłowe.
Dieta przy celiakii może natomiast uwzględniać soję, grykę, tapiokę, amarantus, jaja, rośliny strączkowe.
Biegunka po ostrych przyprawach
Niektórzy ludzie cierpią na biegunkę po spożyciu ostrych i pikantnych dań, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Jeśli zaobserwowałeś, że u ciebie również występuje rozwolnienie po zjedzeniu ostrych przypraw, takich jak chilli, curry, koniecznie unikaj tego rodzaju dodatków.
Dlaczego u niektórych pojawiają się luźne stolce występujące po zjedzeniu pikantnego dania np. z ostrymi czerwonymi chilli?
W tym przypadku za problemy układu pokarmowego może odpowiadać kapsaicyna. W trakcie trawienia tej substancji może dojść do podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, a następnie do nieprzyjemnej biegunki.
Biegunka po tłustym jedzeniu
Ciężkostrawne i tłuste pokarmy mogą przyczynić się do wystąpienia biegunki. Po spożyciu tłustej kiełbasy, smażonej gęsiny, hamburgera z sosami czy tłustych frytek smażonych na oleju może dojść do zaburzeń trawienia, co jest spowodowane niewydolnością trzustki.
Warto zaznaczyć również, że kłopoty z żołądkiem mogą również powodować duże ilości margaryny czy oleju.
Dania wymagające dłuższego trawienia mogą też powodować inne problemy gastryczne, na przykład:
Sztuczne substancje słodzące
Sorbitol i mannitol to dwie substancje słodzące, które u niektórych ludzi mogą być powodem biegunki. Można je znaleźć w cukierkach, galaretkach i dżemach, gumie do żucia oraz lekach np. pastylkach na kaszel.
Sorbitol jest substancją osmotyczną, co oznacza, że przyciąga wodę do jelit, zwiększając objętość treści jelitowej. To zwiększenie objętości powoduje stymulację perystaltyki jelitowej i przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowej przez przewód pokarmowy. Wskutek spożycia leków z tą substancją lub dżemów zawierających sorbitol u niektórych może wystąpić rozwolnienie.
Biegunka po alkoholu lub po kofeinie
Wiele osób uskarża się na biegunkę po kofeinie. Jak jest przyczyna tego problemu? Substancja występująca w ziarnach kawy działa w sposób pobudzający na przewód pokarmowy.
U niektórych ludzi może spowodować przyspieszenie perystaltyki jelitowej. Przyspieszona aktywność jelit może zaś skutkować rozwolnieniem.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z układem pokarmowym zrezygnuj także z napojów alkoholowych. Oprócz tego, że mogą być powodem biegunki, dodatkowo prowadzą do odwodnienia organizmu.
Wódka czy procentowe drinki działają drażniąco na błonę śluzową żołądka i zwiększają wydzielanie kwasu solnego. Gdy przesadzimy z ilością alkoholu, możemy nie tylko wymiotować, ale również spędzić wiele godzin w toalecie z powodu rozwolnienia.