Dietetycy ostrzegają przed octem jabłkowym
O cudownych właściwościach octu jabłkowego można pisać bez końca, jednak medal ma dwie strony. Okazuje się, że spożywanie octu jabłkowego nie jest dobre dla wszystkich, a osoby, które włączyły go do swojej diety, powinny przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim rozcieńczyć go przed piciem.
1. Ocet jabłkowy – dla kogo?
Na własnej skórze przekonałam się, że ocet jabłkowy ma wiele wspaniałych właściwości. Dobrze działa na kondycję włosów i cery, a także na odchudzanie. Efektami picia octu jabłkowego dzielą się znane blogerki i gwiazdy. Niektóre dziewczyny, zainspirowane poradami w internecie, postanowiły przetestować go jako kosmetyk i używać zamiast odżywki do włosów.
Dietetycy zauważają jednak, że ocet jabłkowy nie jest dobry dla wszystkich.
Największym zarzutem jest to, że może powodować poważne problemy żołądkowe, szczególnie u osób, które walczą z wrzodami.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie przewodu pokarmowego i bóle brzucha są przeciwskazaniem do jego picia, ponieważ ocet jabłkowy może negatywnie wpłynąć na zmiany chorobowe.
Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem pektyn, gdyż produkowany jest z fermentowanych jabłek. Pektyna ma naturalne właściwości żelujące, które wpływają na wypróżnianie. Po wypiciu zbyt dużej ilości octu jabłkowego, ich poziom może się znacznie zwiększyć i powodować biegunki.
Dietetycy zauważają, że ocet jabłkowy zawsze należy rozcieńczyć w wodzie, w proporcjach przynajmniej 1:5. Uchroni to nerki i wątrobę przed uszkodzeniami. Ponadto, spożywanie nierozcieńczonego wodą octu jabłkowego może powodować refluks, nudności i wymioty.
2. Przepis na ocet jabłkowy
Choć półki sklepowe uginają się pod jego ciężarem, to lepiej przygotować go w domu. Wówczas mamy pewność, że będzie aromatyczny i zdrowy.
Składniki:
- 3 kg jabłek – gatunek nie jest ważny, jednak najlepiej wymieszać kwaśne ze słodkimi,
- 2-2,5 litra wody,
- 120 ml miodu lub syropu klonowego – można pominąć.
Sposób przygotowania
Jabłka należy dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Potem trzeba przełożyć owoce do słoika, a miód rozpuścić w szklance ciepłej wody. Wodę należy zagotować i poczekać aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Do jabłek dolej miód z wodą i tyle wody ile zmieści się do słoika – trzeba zostawić zapas. Słoik należy przykryć ściereczką lub pończochą – jest to zabezpieczenie przed muszkami owocówkami.
Po dwóch dniach rozpocznie się fermentacja, podczas której jabłka będą podchodziły pod powierzchnię słoika. Należy je dociskać wyparzoną drewnianą łyżką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.