Dlaczego warto jeść pieczarki? Zdrowie, smak i ekologia w jednym

W świecie, w którym coraz większą wagę przykładamy do zdrowia, jakości żywności i jej wpływu na środowisko, pieczarka wraca do łask. Choć przez lata była traktowana jako skromny dodatek, dziś zyskuje status żywności funkcjonalnej – takiej, która nie tylko odżywia, ale także realnie wspiera zdrowie.

Pieczarka – superżywność z polskich uprawPieczarka – superżywność z polskich upraw
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Naturalna ochrona i wsparcie odporności

Pieczarki to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok – i to bez stosowania środków ochrony roślin. Ale ich prawdziwa siła kryje się w składzie. Są źródłem licznych antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Zawierają także polisacharydy o właściwościach immunostymulujących – wspierających naturalną odporność organizmu.

Co więcej, pieczarki dostarczają aminokwasów egzogennych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także prekursorów witaminy D, tak ważnej dla kości, mięśni i układu odpornościowego. To szczególnie istotne w naszej szerokości geograficznej, gdzie przez większą część roku słońca jest zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Pieczarka zawiera nie tylko antyoksydanty, ale też wolne aminokwasy egzogenne, polisacharydy o działaniu immunostymulującym i prekursory witaminy D. Brązowa pieczarka ma znacznie mniej wody niż biała i bardziej intensywny aromat - a po suszeniu dodatkowo zyskuje na wartości" – mówiła prof. dr hab. Bożena Muszyńska z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Nie chcą się leczyć, boją się. Psycholożka o problemach Polaków

Bezpieczne dla środowiska

Nowoczesna uprawa pieczarek to przykład zrównoważonego rolnictwa w praktyce. Grzyby rosną na podłożu tworzonym z rolniczych pozostałości, takich jak słoma, które po zakończeniu cyklu uprawowego wracają do gleby jako naturalny nawóz. Proces produkcji odbywa się w zamkniętych, kontrolowanych warunkach – co pozwala ograniczyć zużycie wody i energii oraz całkowicie wyeliminować potrzebę stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu pieczarki są nie tylko bezpieczne dla konsumenta, ale i przyjazne dla środowiska.

– To, co wyróżnia pieczarki jako produkt przyszłości, to ich ogromny potencjał zdrowotny przy zachowaniu wysokiej efektywności produkcyjnej. Warto pamiętać, że to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok, bez obciążania środowiska – wskazała prof. Muszyńska.

Źródło: PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu