Dlaczego warto jeść pieczarki? Zdrowie, smak i ekologia w jednym

W świecie, w którym coraz większą wagę przykładamy do zdrowia, jakości żywności i jej wpływu na środowisko, pieczarka wraca do łask. Choć przez lata była traktowana jako skromny dodatek, dziś zyskuje status żywności funkcjonalnej – takiej, która nie tylko odżywia, ale także realnie wspiera zdrowie.

Pieczarka – superżywność z polskich uprawPieczarka – superżywność z polskich upraw
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Naturalna ochrona i wsparcie odporności

Pieczarki to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok – i to bez stosowania środków ochrony roślin. Ale ich prawdziwa siła kryje się w składzie. Są źródłem licznych antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Zawierają także polisacharydy o właściwościach immunostymulujących – wspierających naturalną odporność organizmu.

Co więcej, pieczarki dostarczają aminokwasów egzogennych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także prekursorów witaminy D, tak ważnej dla kości, mięśni i układu odpornościowego. To szczególnie istotne w naszej szerokości geograficznej, gdzie przez większą część roku słońca jest zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Pieczarka zawiera nie tylko antyoksydanty, ale też wolne aminokwasy egzogenne, polisacharydy o działaniu immunostymulującym i prekursory witaminy D. Brązowa pieczarka ma znacznie mniej wody niż biała i bardziej intensywny aromat - a po suszeniu dodatkowo zyskuje na wartości" – mówiła prof. dr hab. Bożena Muszyńska z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Nie chcą się leczyć, boją się. Psycholożka o problemach Polaków

Bezpieczne dla środowiska

Nowoczesna uprawa pieczarek to przykład zrównoważonego rolnictwa w praktyce. Grzyby rosną na podłożu tworzonym z rolniczych pozostałości, takich jak słoma, które po zakończeniu cyklu uprawowego wracają do gleby jako naturalny nawóz. Proces produkcji odbywa się w zamkniętych, kontrolowanych warunkach – co pozwala ograniczyć zużycie wody i energii oraz całkowicie wyeliminować potrzebę stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu pieczarki są nie tylko bezpieczne dla konsumenta, ale i przyjazne dla środowiska.

– To, co wyróżnia pieczarki jako produkt przyszłości, to ich ogromny potencjał zdrowotny przy zachowaniu wysokiej efektywności produkcyjnej. Warto pamiętać, że to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok, bez obciążania środowiska – wskazała prof. Muszyńska.

Źródło: PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?