Dlaczego warto jeść pieczarki? Zdrowie, smak i ekologia w jednym

W świecie, w którym coraz większą wagę przykładamy do zdrowia, jakości żywności i jej wpływu na środowisko, pieczarka wraca do łask. Choć przez lata była traktowana jako skromny dodatek, dziś zyskuje status żywności funkcjonalnej – takiej, która nie tylko odżywia, ale także realnie wspiera zdrowie.

Pieczarka – superżywność z polskich uprawPieczarka – superżywność z polskich upraw
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Naturalna ochrona i wsparcie odporności

Pieczarki to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok – i to bez stosowania środków ochrony roślin. Ale ich prawdziwa siła kryje się w składzie. Są źródłem licznych antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Zawierają także polisacharydy o właściwościach immunostymulujących – wspierających naturalną odporność organizmu.

Co więcej, pieczarki dostarczają aminokwasów egzogennych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także prekursorów witaminy D, tak ważnej dla kości, mięśni i układu odpornościowego. To szczególnie istotne w naszej szerokości geograficznej, gdzie przez większą część roku słońca jest zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Pieczarka zawiera nie tylko antyoksydanty, ale też wolne aminokwasy egzogenne, polisacharydy o działaniu immunostymulującym i prekursory witaminy D. Brązowa pieczarka ma znacznie mniej wody niż biała i bardziej intensywny aromat - a po suszeniu dodatkowo zyskuje na wartości" – mówiła prof. dr hab. Bożena Muszyńska z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Nie chcą się leczyć, boją się. Psycholożka o problemach Polaków

Bezpieczne dla środowiska

Nowoczesna uprawa pieczarek to przykład zrównoważonego rolnictwa w praktyce. Grzyby rosną na podłożu tworzonym z rolniczych pozostałości, takich jak słoma, które po zakończeniu cyklu uprawowego wracają do gleby jako naturalny nawóz. Proces produkcji odbywa się w zamkniętych, kontrolowanych warunkach – co pozwala ograniczyć zużycie wody i energii oraz całkowicie wyeliminować potrzebę stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki temu pieczarki są nie tylko bezpieczne dla konsumenta, ale i przyjazne dla środowiska.

– To, co wyróżnia pieczarki jako produkt przyszłości, to ich ogromny potencjał zdrowotny przy zachowaniu wysokiej efektywności produkcyjnej. Warto pamiętać, że to jedne z nielicznych grzybów, które można uprawiać lokalnie przez cały rok, bez obciążania środowiska – wskazała prof. Muszyńska.

Źródło: PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę