Dlaczego warto pić napar z majeranku? (WIDEO)
Majeranek jest przede wszystkim kojarzony z przyprawą używaną do gotowania. Zazwyczaj jest stosowany do potraw ciężkostrawnych, takich jak np. fasolka, ponieważ wspomaga trawienie i zmniejsza skutki przejedzenia.
Czy wiesz, że pomaga również przy objawach przeziębienia i grypy? Jak to możliwe? Sprawdź! Dlaczego warto pić napar z majeranku? Majeranek jest przede wszystkim kojarzony z przyprawą używaną do gotowania.
Zazwyczaj jest stosowany do potraw ciężkostrawnych, takich jak na przykład fasolka, ponieważ wspomaga trawienie i zmniejsza skutki przejedzenia. Czy wiesz, że pomaga również przy objawach przeziębienia i grypy?
Leczy kaszel, majeranek ma działanie wykrztuśne i świetnie sprawdzi się przy infekcjach dróg oddechowych. Można go wtedy stosować w postaci naparu. Potrzebny będzie: suszony majeranek oraz gorąca woda.
Przygotowanie: jedną czubatą łyżkę suszonego majeranku zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem. Parzymy przez 10-15 minut, mieszankę pijemy dwa, trzy razy dziennie. Majaranek pomaga leczyć katar i chore zatoki.
Można z niego robić inhalacje, które skutecznie pozbędą się nieżytu nosa. Potrzebujesz dwóch łyżek suszonego majeranku, miski oraz ręcznika. Przygotowanie: zioła wsyp do miski i zalej około 0,5 litra wrzątku. Zamieszaj i odczekaj chwilę.
Następnie wdychaj opary. Majeranek pomaga również na bolące gardło. Potrzebne będzie: łyżka majeranku, wrzątek i łyżeczka oliwy. Przygotowanie: zaparz napar, przecedź i wymieszaj z oliwą. Gdy mikstura przestygnie, weź łyk i potrzymaj go w ustach, a potem przepłucz nim gardło. Następnie wypluj.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.