Działają jak tabletki przeciwbólowe. Masz je w kuchni
Żeby zwalczyć ból zęba, migrenę, bóle menstruacyjne i inne dolegliwości, najczęściej sięgamy po tabletkę. Okazuje się, że w tej sytuacji pomogą nam też produkty, które mamy w kuchni. Są nie tylko skuteczne, ale i naturalne.
Sprawdź, po co warto sięgnąć zamiast środków przeciwbólowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, jak przetrwać atak migreny
Zobacz też: Produkty, które wzmocnią stawy. Jedz codziennie, a zapomnisz o bólu
Imbir na wiele dolegliwości
Ten naturalny środek przeciwbólowy pomoże pozbyć się bólu stawów, migrenowego bólu głowy, a także dolegliwości menstruacyjnych.
Zwykle w przypadku zapalenia stawów, reumatyzmu i choroby zwyrodnieniowej stawów zażywamy leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które — stosowane przez długi czas — mają negatywny wpływ na nerki i wątrobę. Można je zastąpić imbirem (dodawać go do potraw, przygotowywać herbatę), który jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ulgę przyniesie też masaż z wykorzystaniem kilku kropli olejku imbirowego. Natężenie bólu zmniejszą także okłady wykonane gorącym ręcznikiem nasączonym naparem z tej rośliny.
Imbir jest tak skuteczny w zwalczaniu bólu menstruacyjnego jak ibuprofen czy kwas mefenamowy. Zgodnie z wynikami badań naukowców opublikowanymi w “Nutritional Facts”, szczypta sproszkowanego imbiru 3 razy dziennie przez 3 pierwsze dni miesiączki obniża poziom bólu z 7 do 5 (w skali do 10). Warto włączyć go do diety jeszcze przed menstruacją, w momencie pojawienia się pierwszych objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Jeśli zmagamy się z migrenowym bólem głowy, z pomocą też przyjdzie nam imbir, który zmniejsza częstość i ilość ataków. Łagodzi on towarzyszące mu mdłości. Zawarte w nim związki rozkurczają naczynia krwionośne i zmniejszają obrzęk mózgu. W efekcie dolegliwości ustępują. W tym przypadku możemy pić uśmierzającą ból herbatę imbirową.
Kurkuma na ból stawów
Przyprawa ta znalazła zastosowanie w łagodzeniu bólu stawów wywołanego przez stan zapalny. To zasługa obecności w jej składzie kurkuminy o działaniu przeciwzapalnym. Substancja ta hamuje ten proces równie dobrze jak ibuprofen czy hydrokortyzon. Udowodnili to naukowcy z The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center.
Warto więc wykorzystywać kurkumę w trakcie przygotowywania potraw. Pamiętajmy, że kurkumina jest słabo przyswajalna; aby to zmienić, należy używać jej wraz z czarnym pieprzem (zwiększa jej przyswajanie nawet o 2000 proc.).
Możemy też przygotować herbatę z kurkumą, dzięki której pozbędziemy się bólu i stanu zapalnego. Potrzebujemy:
- 1 szkl. wody,
- pół łyżki startego korzenia kurkumy,
- ćwiartki cytryny,
- odrobiny miodu (do smaku).
Sposób przygotowania:
Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie dodajemy kurkumę. Gotujemy płyn z przyprawą przez kwadrans, często mieszając. Na koniec, po ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i miód. Gotowe!
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, z którego dowiesz się, czy bóle stawowe mogą oznaczać stan zapalny
Czosnek na ból zębów
Możemy uśmierzyć ból zęba, sięgając po czosnek. Zazwyczaj przyczyną tej dolegliwości jest próchnica, którą wywołują bakterie zlokalizowane w jamie ustnej. Przyprawa ta hamuje ich aktywność, przynosząc ulgę.
W tym celu wystarczy przyłożyć rozgnieciony czosnek do bolącego zęba. Możemy też wypić miksturę przygotowaną z ciepłego mleka i 4 przeciśniętych przez praskę ząbków (warto przed połknięciem lekko płukać nią jamę ustną). Można także przygotować jednolitą zawiesinę, którą nakładamy na bolący ząb, od góry przykładając wacik kosmetyczny. Niezbędny będzie czosnek, cebula i sól. Wszystkie składniki (w równych proporcjach) ucieramy na gładką masę.
Właściwości uśmierzające ból to wynik obecności siarczków w składzie czosnku. To naturalne antybiotyki, które zwalczają szkodliwe bakterie, nie niszcząc flory bakteryjnej organizmu.
Pamiętajmy, że czosnek usunie ból, ale nie wyeliminuje jego przyczyny. W związku z tym powinniśmy udać się do dentysty.
Wszechstronna papryczka chili
Obecna w jej składzie kapsaicyna (organiczny związek chemiczny, który nadaje ostry smak) sprawia, że papryczka chili działa przeciwbólowo i pomaga zwalczyć bóle reumatyczne, gardła i głowy.
Osoby zmagające się z reumatyzmem powinny smarować wybrane partie ciała olejem z ostrych papryczek. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 10 papryczek chili,
- 2 szkl. oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kroimy papryczki dość drobno. Przekładamy je do słoika wraz z nasionami i zalewamy oliwą. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Macerujemy przez tydzień (codziennie trzeba wstrząsnąć słoikiem). Po tym czasie odcedzamy płyn i przelewamy do szklanej butelki.
Olej ten działa przeciwbólowo, mocno rozgrzewa i poprawia cyrkulację krwi. Jeśli aplikujemy go na stopy, powinniśmy potem założyć ciepłe skarpetki. Po użyciu dokładnie umyjmy dłonie mydłem lub octem.
Na ból gardła możemy stosować płukankę ze szczyptą pieprzu kajeńskiego. Z kolei w walce bólem głowy, migreną i bólem zatok pomocne będzie dodawanie tego warzywa (w umiarkowanych ilościach) do przygotowywanych potraw. Kapsaicyna hamuje neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w głowie. Sprawia, że mózg go nie rejestruje. Żeby tak się stało, trzeba dodawać chili do potraw przez ok. 4 tygodnie.
Goździki na ból zębów
Przyprawa ta ma działanie kojące i antyseptyczne (odkażające). Aby uśmierzyć ból zęba, możemy:
- ssać przez kilka minut jedno lub dwa ziarna goździka (ewentualnie je żuć, a jeśli ząb jest dziurawy, można go włożyć do środka),
- posmarować bolące miejsce proszkiem z goździków (przygotujemy go, rozcierając przyprawę w moździerzu),
- zastosować olejek goździkowy — musimy wymieszać go z oliwą z oliwek i tak powstałą mieszanką natrzeć obolałe miejsce albo nasączyć nim watę i przyłożyć do bolącego zęba.
Goździki łagodzą ból dzięki obecności w ich składzie eugenolu. Ma on właściwości lekko znieczulające.
W przypadku bólu głowy możemy zastosować pastę, którą przygotujemy z ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków i łyżeczki olejku cynamonowego. Wystarczy posmarować nią czoło.
Źródła
- zdrowyportal.org