Espresso sprzyja długiemu życiu. Kluczowy jest tu sposób parzenia

Espresso, ulubiony napój mieszkańców "niebieskich stref", może sprzyjać długowieczności dzięki zawartości polifenoli. Aby w pełni wykorzystać właściwości espresso, należy odpowiednio je zaparzyć.

Espresso sprzyja długiemu życiu. Kluczowy jest tu sposób parzeniaEspresso sprzyja długiemu życiu. Kluczowy jest tu sposób parzenia
Źródło zdjęć: © Pexels

Mieszkańcy tzw. "niebieskich stref", takich jak Sardynia, gdzie żyje wielu stulatków, regularnie piją espresso. Klucz do ich długowieczności tkwi w sposobie parzenia kawy, który pozwala wydobyć z ziaren cenne składniki. Espresso, spożywane w czystej postaci, bez dodatków, jest bogate w polifenole.

Espresso – właściwości

Polifenole zawarte w espresso opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i poprawiają elastyczność tkanek. Dodatkowo, wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniami, co może przyczynić się do redukcji zmarszczek. Espresso korzystnie wpływa także na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i zapobiegając zakrzepom.

Prof. Krzysztof J. Filipiak, uznany kardiolog, podkreśla, że regularne spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach (2-3 filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko arytmii serca. Espresso wspiera również układ nerwowy i metabolizm, co może redukować ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i otyłości.

Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety

Espresso. Jak pić, by kawa sprzyjała zdrowiu?

Aby kawa espresso sprzyjała zdrowiu, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Umiarkowane spożycie – najlepiej ograniczyć się do 2-3 filiżanek dziennie, by uniknąć nadmiaru kofeiny.

  • Unikaj cukru i syropów – najlepiej pić espresso bez dodatków, by nie podnosić poziomu cukru we krwi.

  • Wybieraj wysokiej jakości ziarna – najlepiej organiczne, by zminimalizować ryzyko pestycydów.

  • Pij w odpowiednich porach – unikaj picia kawy późno w ciągu dnia, by nie zaburzyć snu.

  • Zadbaj o nawodnienie – kawa działa moczopędnie, więc pamiętaj o piciu wody.

Umiar i odpowiednia jakość to klucz do zdrowotnych korzyści z espresso.

Przepis na espresso, które sprzyja zdrowiu

Aby przygotować idealne espresso, warto używać ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Ważne jest parzenie pod wysokim ciśnieniem i w krótkim czasie, co pozwala wydobyć pełnię aktywnych składników. Temperatura wody powinna być wysoka, a czas parzenia wynosić od 25 do 35 sekund.

Tradycyjnie espresso serwowane jest w ogrzanej filiżance, co pomaga utrzymać jego odpowiednią temperaturę i aromat. Do napoju często podaje się małą szklankę wody, która odświeża kubki smakowe przed degustacją. Espresso to nie tylko napój, ale także element zdrowego stylu życia, który może przyczynić się do długowieczności.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca