Fakty i mity o alergiach pokarmowych
Na temat alergii pokarmowych narosło wiele mitów. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak poważny jest to problem. Wiele osób myli bowiem alergie pokarmowe z nietolerancją pokarmową. Choć mają one grupę wspólnych objawów, to jednak występują między nimi istotne różnice.
W przypadku nietolerancji, czy nadwrażliwości pokarmowej reakcja na określone składniki diety jest łagodniejsza. Zwykle wiąże się ona z gorszym samopoczuciem i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Z kolei w przypadku alergii pokarmowej spożycie alergenu w skrajnych przypadkach może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego i stanowić zagrożenie dla życia.
Najczęstsze alergeny u dzieci
Wielu rodziców obawia się przede wszystkim reakcji dziecka na spożycie orzechów. Nierzadko bowiem to one uznawane są za główny alergen wśród maluchów. W rzeczywistości jednak lista najczęstszych alergenów pokarmowych u dzieci po 3 roku życia jest dużo dłuższa. Oprócz wspomnianych orzechów ziemnych często uczula także mleko krowie, gluten, jaja, ryby, truskawki oraz soja.
Z kolei u niemowląt najbardziej alergizujący pokarm to mleko krowie. Objawy, które pojawiają się po jego spożyciu, obejmują głównie układ pokarmowy. Zwykle pojawiają się silne bóle brzucha, biegunki lub zaparcia. Często obserwuje się także objawy skórne.
Wyrastanie z alergii
Wiele osób myśli, że alergia to problem wyłącznie wieku dziecięcego, z którego zawsze się wyrasta. Choć rzeczywiście część maluchów wyrasta z niektórych alergii pokarmowych, to jednak czasem problem utrzymuje się także w dorosłości.
Najczęściej dzieci wyrastają z alergii na mleko, czy jajka. Wraz z wiekiem może ustąpić także nietolerancja glutenu. Jednak szanse na wyrośnięcie z alergii na orzechy ziemne lub alergii na owoce morza są już znacznie mniejsze. Co więcej, niektóre alergie pokarmowe mogą pojawić się nagle, nawet u dorosłych już osób.
Pewne alergie pokarmowe są poważniejsze niż inne
Wiele osób uważa, że najsilniejszym alergenem są orzechy ziemne i to one stanowią główne zagrożenie dla zdrowia i życia chorego. W rzeczywistości jednak nie można przewidzieć, jakie objawy dany alergen powoduje w konkretnym przypadku. Dlatego też każdy rodzaj alergii pokarmowej należy traktować tak samo poważnie.
Jednym z najczęstszych objawów alergii pokarmowej jest pokrzywka, która pojawia się zazwyczaj na 2 godziny po spożyciu alergenu. Inne możliwe objawy to bóle brzucha i wymioty, swędzenie i opuchlizna przełyku czy ust. W ciężkich przypadkach mogą pojawić się trudności z oddychaniem.
Baranina i ryż nie powodują alergii
Kolejnym mitem jest to, że baranina lub ryż nigdy nie powodują alergii. Dlatego też często nie wyłącza się ich z diety w trakcie sprawdzania składników powodujących objawy. W rzeczywistości jednak wszystkie produkty zawierające proteiny mogą powodować objawy alergii.
Choć faktycznie alergia na ryż lub baraninę występuje niezwykle rzadko, to jednak jest możliwa. Jeśli zdiagnozowano u ciebie alergię na tego rodzaju produkty, koniecznie unikaj ich we wszystkich dostępnych postaciach.
Bezpieczeństwo szczepionek przy uczuleniu na jajka
Faktem jest, że niektóre szczepionki mogą zawierać proteiny jajka. Co w przypadku osób uczulonych na ten alergen może stanowić przeciwwskazanie do szczepienia. Jednak decyzję o tym zawsze powinien podejmować lekarz po przeprowadzonym wywiadzie z pacjentem.
Alergia na białko jaja kurzego nie stanowi bezwzględnego przeciwwskazania do wszystkich szczepień. U części pacjentów pod nadzorem personelu medycznego przeprowadza się badania na skórze, które pozwala sprawdzić bezpieczeństwo danej szczepionki.
Napój sojowy zamiast mleka
Soja i produkty sojowe cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Niektórzy uważają, że napoje sojowe są dla alergików znacznie bezpieczniejszą alternatywą niż mleko krowie. Jednak w rzeczywistości roślina ta stanowi jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych.
Uważa się też, że bardziej prawdopodobne jest wystąpienie alergii na soję w przypadku innych alergii pokarmowych, np. orzechy ziemne, groszek czy fasolka półksiężycowata. Dlatego też nie zakładaj, że napój sojowy w każdym przypadku będzie najlepszym i bezpiecznym zamiennikiem mleka krowiego.
Reakcję alergiczną wywołuje tylko duża ilość alergenu
Wiele osób nie do końca rozumie, jak bardzo niebezpieczne mogą być alergie pokarmowe. Dlatego też czasem zdarza się, że dalsza rodzina lub znajomi częstują alergików zakazanymi produktami, twierdząc, że zjedzenie niewielkiej ilości produktu na pewno im nie zaszkodzi. To kolejny mit!
Spożycie nawet bardzo niewielkiej ilości alergenu może wywołać objawy, takie jak pokrzywka, czy problemy trawienne. U osób bardziej wrażliwych na dany alergen mogą pojawić się nawet obrzęki dróg oddechowych oraz problemy z oddychaniem! Dlatego też w przypadku potwierdzonej alergii pokarmowej zawsze konieczna jest całkowita eliminacja określonego alergenu z diety.
Czytanie etykiet na produktach
Dla osób cierpiących na alergię pokarmową kluczowe jest uważne czytanie etykiet. Jest to także bardzo istotne w przypadku osób, które przygotowują posiłki dla alergików, np. rodziców, opiekunów. To właśnie etykiety mają pomóc konsumentom identyfikować składniki, na które są uczuleni.
Co istotne, etykiety sprawdzaj każdorazowo, gdyż skład lub sposób produkcji danego produktu mogą ulegać zmianom. Nie kupuj produktów, które zawierają nawet śladowe ilości alergenu. Pamiętaj także, że czasem możesz spotkać się także z mniej precyzyjnym napisem "może zawierać" zamiast "zawiera". Co wtedy zrobić? Jeśli nie masz pewności, czy w danym produkcie spożywczym występuje alergen, zrezygnuj z jego zakupu.