Fast foody a choroba Parkinsona. Naukowcy odnaleźli zależność

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology" sugerują, że osoby, które często spożywają wysokoprzetworzone jedzenie są narażone na wystąpienie wczesnych objawów choroby Parkinsona.

Fast foody a choroba Parkinsona. Naukowcy odnaleźli zaleźnośćFast foody a choroba Parkinsona. Naukowcy odnaleźli zaleźność
Źródło zdjęć: © Adobe.stock.pl
Magdalena Pietras

Czym jest choroba Parkinsona?

Choroba Parkinsona to powoli postępująca choroba zwyrodnieniowa struktur mózgu, której istotą jest stopniowy komórek dopaminergicznych.

Objawia się przede wszystkim:

  • spowolnieniem ruchowym,

  • drżeniem spoczynkowym, czyli rytmicznym drżeniem kończyn, brody lub języka, nasilającym się w spoczynku,

  • sztywnością mięśni,

  • trudnością z zachowaniem równowagi oraz właściwej postawy ciała.

Choroba Parkinsona najczęściej diagnozowana jest u osób po 60. roku życia, ale może też pojawić się u młodszych pacjentów, nawet przed ukończeniem 40. roku życia.

Naukowcy podają, że u nawet jednej trzeciej chorych na parkinsona występują wczesne symptomy. To tzw. objawy prodromalne, które mogą się pojawić już 20 lat przed wystąpieniem objawów ruchowych. Zaliczymy do nich:

  • zaparcia,

  • objawy depresyjne,

  • zaburzenia rozpoznawania kolorów,

  • nadmierna senność w ciągu dnia,

  • problemy ze snem i węchem,

  • dolegliwości bólowe ciała.

Przyczyny choroby Parkinsona nie są jednak znane, trwają wciąż badania nad poznaniem czynników, które mogą się przyczyniać do rozwoju schorzenia. Jedno z takich badań zostało opublikowane w periodyku "Neurology".

Szczegóły badania

W badaniu wzięło udział prawie 50 tys. osób o średniej wieku 48 lat. Uczestnicy na początku badań nie mieli zdiagnozowanej choroby Parkinsona. Przez kolejne 26 lat przechodzili oni regularne badania lekarskie, wypełniali odpowiednie kwestionariusze, a także opisywali swoją dietę.

Zespół badawczy, sprawdzając raporty uczestników, zwrócił szczególną uwagę na ilość spożywanych produktów wysokoprzetworzonych, tj. słodycze, napoje sztucznie słodzone, jedzenie typu fast food, słone przekąski.

Okazało się, że uczestnicy, którzy spożywali 11 porcji wysokoprzetworzonego jedzenia (puszkę napoju, paczkę chipsów itp) mieli nawet 2,5 razy większe ryzyko wystąpienia trzech lub więcej wczesnych objawów choroby Parkinsona niż osoby, które spożywały tylko trzy takie produkty dziennie.

Im więcej w ich diecie znalazło się tzw. śmieciowego jedzenia, tym bardziej byli narażeni na wystąpienie wczesnych objawów choroby neurodegeneracyjnej.

Wyniki badań pokazują, że dieta może mieć wpływ na rozwój chorób neurodenegenarcyjnych. Zespół badawczy zwraca jednak uwagę, że ze względu na samodzielne raportowanie spożywanych produktów przez uczestników, w badaniu trzeba uwzględnić pewien margines błędu, tj. założyć niedokładność.

Produkty wysokoprzetworzone a zdrowie

Żywność wysokoprzetworzona to jeden z największych wrogów układu nerwowego, nie tylko ze względu na ryzyko wystąpienia wczesnych objawów choroby Parkinsona.

Dieta bogata w tego typu produkty przyczynia się też do spadku funkcji poznawczych – pogorszenia pamięci, zaburzeń koncentracji, utrudnień w nauce, a ponadto wpływa na obniżenie nastroju.

Nie zapominajmy, że żwyność wysokoprzetworzona to również pierwszy krok ku nadwadze i otyłości, cukrzycy, zaburzeń metablicznych oraz wystąpieniu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Źródło: Health.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu