Galgant – jedna z najzdrowszych przypraw świata
Galgant to jedna z najważniejszych przypraw i zarazem naturalnych lekarstw na świecie.
Poprawia krążenie, ułatwia trawienie, wzmacnia serce, pobudza apetyt, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Olejki eteryczne w nim zawarte zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych oraz grzybów i wirusów w jelitach.
Mówi się także, że stosowany regularnie zapobiega utracie słuchu.
Na następnym slajdzie znajdziesz WIDEO
Zobacz tez: Zioła i przyprawy do chleba
Pochodzenie rośliny
Należy do roślin spokrewnionych z imbirem, ma ostry, nieco gorzkawy smak i charakterystyczny aromat.
Galgant jest bardzo popularny wśród zwolenników tzw. kuchni świętej Hildegardy, rozpropagowanej w ostatnim czasie przez aktorkę Małgorzatę Kożuchowską.
Alpina lekarska (bo tak również nazywany jest galgant) wywodzi się z południowo-wschodniej Azji.
Dziko rośnie w Malezji, natomiast jej plantacje znajdują się w Chinach i Tajlandii.
Osiąga imponujące rozmiary - ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety, nie wszystkie są lecznicze.
Zobacz też: Uzdrawiające świąteczne przyprawy
Św. Hildegarda o właściwościach leczniczych rośliny
W Europie roślina znana jest od czasów średniowiecza, choć wtedy galgant stosowano wyłącznie jako afrodyzjak.
Natomiast żyjąca w średniowieczu św. Hildegarda doceniła przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.
"Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą.
Wysoka gorączka ustąpi. Jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kręgosłupa, niech pije galgant z ciepłym winem, a ból ustanie.
Jeśli ktoś czuje ból w sercu lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej" - pisała o roślinie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Kobieta zmarła przez popularną przyprawę
Galgant - stosowanie
Współcześnie alpina lekarska, a dokładnie jej korzeń, dostępny jest w kilku formach: zmielonej (proszek), siekanej, pastylek i kosteczek.
Stosowanie jest zależne od dolegliwości. Na bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit zaleca się, by jedną, dwie lub trzy szczypty proszku rozpuścić na języku, a po 5 minutach popić sokiem lub wodą.
W przypadku niestrawności, wzdęć czy przykrego zapachu z ust należy dwie szczypty galgantu rozpuścić na języku ze sproszkowanym koprem włoskim.
Przy pozostałych dolegliwościach, zwłaszcza bólowych, zaleca się przyjmowanie jednej pastylki dziennie.
Nigdy nie należy ich rozgryzać ani połykać, tylko trzymać na języku aż się rozpuszczą. Po kilku minutach bóle powinny ustąpić.
Zobacz też: Przyprawa za'atar. Co musisz o niej wiedzieć?
Zastosowanie w kuchni
W kuchni galgant świetnie się nadaje jako przyprawa do mięs: gulaszu, pieczeni wołowej, a także potraw z fasoli i grochu.
Jest jedną z przypraw nadających charakterystyczny aromat potrawom kuchni tajskiej.
Ale uwaga - galgant pobudza wydzielanie soków żołądkowych i to wyklucza jego stosowanie u osób z wrzodami żołądka.
Co ciekawe, przyprawa w nadmiarze może wywołać halucynacje, trzeba więc uważać z dawkami stosowanymi dla złagodzenia bólu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zpobacz też: Omamy i halucynacje