Galgant – jedna z najzdrowszych przypraw świata

Galgant to jedna z najważniejszych przypraw i zarazem naturalnych lekarstw na świecie.

Poprawia krążenie, ułatwia trawienie, wzmacnia serce, pobudza apetyt, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Olejki eteryczne w nim zawarte zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych oraz grzybów i wirusów w jelitach.

Mówi się także, że stosowany regularnie zapobiega utracie słuchu.

Na następnym slajdzie znajdziesz WIDEO

Zobacz tez: Zioła i przyprawy do chleba

Obraz
Źródło zdjęć: © Galgant to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie

/ 4Pochodzenie rośliny

Należy do roślin spokrewnionych z imbirem, ma ostry, nieco gorzkawy smak i charakterystyczny aromat.

Galgant jest bardzo popularny wśród zwolenników tzw. kuchni świętej Hildegardy, rozpropagowanej w ostatnim czasie przez aktorkę Małgorzatę Kożuchowską.

Alpina lekarska (bo tak również nazywany jest galgant) wywodzi się z południowo-wschodniej Azji.

Dziko rośnie w Malezji, natomiast jej plantacje znajdują się w Chinach i Tajlandii.

Osiąga imponujące rozmiary - ok. 1,5 do 2,5 metra wysokości. Odmian galgantu jest bardzo dużo. Niestety, nie wszystkie są lecznicze.

/ 4Św. Hildegarda o właściwościach leczniczych rośliny

Obraz
© Prozdrowotne właściwości rośliny ceniła św. Hildegarda z Bingen

W Europie roślina znana jest od czasów średniowiecza, choć wtedy galgant stosowano wyłącznie jako afrodyzjak.

Natomiast żyjąca w średniowieczu św. Hildegarda doceniła przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.

"Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą.

Wysoka gorączka ustąpi. Jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kręgosłupa, niech pije galgant z ciepłym winem, a ból ustanie.

Jeśli ktoś czuje ból w sercu lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej" - pisała o roślinie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Kobieta zmarła przez popularną przyprawę

/ 4Galgant - stosowanie

Współcześnie alpina lekarska, a dokładnie jej korzeń, dostępny jest w kilku formach: zmielonej (proszek), siekanej, pastylek i kosteczek.

Stosowanie jest zależne od dolegliwości. Na bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit zaleca się, by jedną, dwie lub trzy szczypty proszku rozpuścić na języku, a po 5 minutach popić sokiem lub wodą.

W przypadku niestrawności, wzdęć czy przykrego zapachu z ust należy dwie szczypty galgantu rozpuścić na języku ze sproszkowanym koprem włoskim.

Przy pozostałych dolegliwościach, zwłaszcza bólowych, zaleca się przyjmowanie jednej pastylki dziennie.

Nigdy nie należy ich rozgryzać ani połykać, tylko trzymać na języku aż się rozpuszczą. Po kilku minutach bóle powinny ustąpić.

/ 4Zastosowanie w kuchni

Obraz
© Galgant to doskonały dodatek do mięsnych potraw

W kuchni galgant świetnie się nadaje jako przyprawa do mięs: gulaszu, pieczeni wołowej, a także potraw z fasoli i grochu.

Jest jedną z przypraw nadających charakterystyczny aromat potrawom kuchni tajskiej.

Ale uwaga - galgant pobudza wydzielanie soków żołądkowych i to wyklucza jego stosowanie u osób z wrzodami żołądka.

Co ciekawe, przyprawa w nadmiarze może wywołać halucynacje, trzeba więc uważać z dawkami stosowanymi dla złagodzenia bólu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zpobacz też: Omamy i halucynacje

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?