Glutenowe oszustwo

Unikanie produktów zawierających gluten stało się ostatnio bardzo popularne, żeby nie powiedzieć modne. Z każdym dniem rośnie liczba fanów diety bezglutenowej, wśród nich są zarówno osoby, które rzeczywiście muszą być na takiej diecie ze względu na celiakię czy nietolerancję glutenu, jak i ludzie podążające za tym trendem bez medycznej przyczyny.

Producenci żywności bardzo szybko wyczuli możliwość zarobku na niewiedzy konsumentów i wprowadzają coraz to nowsze produkty oznaczone znaczkiem gluten free. Jednak część z nich wcale nie jest żadnym odkryciem. Oto kilka przykładów takich produktów.

1. Ryż bezglutenowy

Przeszukując ostatnio półki sklepowe w poszukiwaniu czegoś na obiad, zauważyłam opakowanie ryżu, które wręcz krzyczało, że jego zawartość jest bezglutenowa. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ryż nigdy glutenu nie zawierał i nie będzie zawierał. Gluten występuje w zbożach takich jak pszenica, orkisz, jęczmień i żyto. Owies często jest mocno zanieczyszczony, dlatego nie poleca się go osobom, które nie tolerują glutenu. W zachodnich krajach można znaleźć czysty owies certyfikowany, który w niewielkich ilościach możemy wprowadzić do diety.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Kawa bezglutenowa

Moja znajoma pracuje w pewnej kawiarni w dużym mieście. Ostatnio przyszła do niej klientka i zażyczyła sobie kawę bezglutenową, bo taką kupiła kiedyś w innym lokalu. Każda kawa naturalna (nie mówimy tu o kawach zbożowych) nie zawiera glutenu, więc kawiarnia, która chwali się bezglutenowym produktem, naciąga swoich klientów. W sprzedaży można spotkać kawy i herbaty niezawierające glutenu, jednak są one tylko chwytem marketingowym, mającym na celu zachęcenie klientów do kupna tego samego produktu w znacznie wyższej cenie.

3. Frytki bezglutenowe

Frytki z natury są bezglutenowe, bo ziemniaki nie zawierają tego składnika. Ale... Niestety niektórzy producenci, aby frytki się nie sklejały i chrupały, posypują je mąką. Jeżeli lubimy żywić się w fast foodach, nie liczmy, że tamte frytki nie będą zawierały glutenu. Najczęściej bowiem stosuje się ten sam olej do smażenia zarówno frytek, jak i produktów zwierających mąkę. Najlepiej przed zakupem takiego produktu dobrze zapoznać się ze składem.

4. Płatki kukurydziane

To kolejny produkt, na który należy uważać. Czyste płatki kukurydziane nie będą zawierały nigdy glutenu, ponieważ kukurydza, a co za nią idzie czysta mąka kukurydziana, nie zawiera go. Niektórzy producenci jednak dodają słodu jęczmiennego lub mąki pszennej. Należy przy tym pamiętać, że dopuszczalna zawartość glutenu w produktach bezglutenowych według ustaleń FAO/WHO wynosi 20 mg na kilogram produktu. Warto zatem sprawdzić, czy dane płatki oznaczone kłosem rzeczywiście nie mają glutenu oraz porównać je z normalnymi płatkami.

Produkty gluten free na dobre zagościły na półkach sklepowych. Dlatego warto zapoznać się z listą skłaników, które naturalnie nie zawierają glutenu. Pozwoli to zaoszczędzic nie tylko czas, ale i pieniądze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.