Wrzucasz na grilla? Lepiej tego nie rób. Powstaną rakotwórcze związki

Polacy uwielbiają grillować, ale często wrzucają na ruszt mięso, które choć smaczne, szkodzi zdrowiu. Warto więc zadbać o zdrowsze produkty, by w pełni cieszyć się sezonem grillowym, który właśnie ruszył. Po jakie alternatywy warto sięgać?

Grillowanie tego mięsa to poważny błądGrillowanie tego mięsa to poważny błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tego mięsa nie wrzucaj na ruszt

Spotkania przy grillu to jedna z ulubionych dyscyplin Polaków. W tym roku majówka kusi wyjątkowo sprzyjającą pogodą, więc sezon można uznać za otwarty.

Wielu amatorów takich imprez nie wyobraża sobie udanego grillowania bez mięsa. Niestety produkty, które wybierają, nie sprzyjają zdrowiu zwłaszcza jeśli połączymy je z alkoholem.

Choć kiełbasa, karkówka i boczek to niemal klasyki, lepiej ich na ruszt nie wrzucać. Niektóre z tych mięs podczas obróbki termicznej mogą wytwarzać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Wybór mięsa to podstawa zdrowego grillowania
Wybór mięsa to podstawa zdrowego grillowania © Getty Images

Nadmiar heterocyklicznych amin i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Z badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wynika, że dotyczy to zwiększonego ryzyka rozwoju raka piersi, raka jelita grubego, wątroby, nowotworów skóry i raka prostaty.

Boczek ma wysoką zawartość tłuszczu, który podczas grillowania skapuje na rozżarzone węgle. W efekcie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są związkami rakotwórczymi.

Szkodliwe WWA powstają także przy grillowaniu zawierającej spore ilości tłuszczu karkówki. Długotrwała obróbka termiczna mięsa sprzyja również powstawaniu heterocyklicznych amin aromatycznych (HCA), które mają właściwości rakotwórcze. Aby ograniczyć ryzyko, zaleca się używanie tacek aluminiowych, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na węgiel, oraz unikanie przypalania mięsa.

Z kolei popularne kiełbasy peklowane i wędzone zawierają azotany i azotyny. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą one przekształcać się w nitrozoaminy – substancje o działaniu rakotwórczym. Dodatkowo przypalone kiełbasy mogą zawierać heterocykliczne aminy aromatyczne.

Aby zminimalizować ryzyko, warto wybierać kiełbasy o prostym składzie, bez konserwantów, np. surową białą kiełbasę z wysoką zawartością mięsa.

Zdrowsze alternatywy na grilla

Chcąc cieszyć się grillowaniem bez obaw o zdrowie, warto sięgnąć po chude mięsa, takie jak pierś z kurczaka, filet z indyka czy schab. Zawierają one mniej tłuszczu, co zmniejsza ryzyko powstawania szkodliwych substancji.

Aby grillowanie było zdrowsze, warto marynować mięsa w ziołach, oliwie i czosnku. Takie przygotowanie nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również zmniejszy powstawanie rakotwórczych HCA.

Wyjątkowo pomocny jest tu rozmaryn, prawdziwy lider w walce z tymi szkodliwymi związkami, ale warto dodać także tymianek, mieloną czerwoną paprykę i szałwię.

Grillowanie pośrednie, bez bezpośredniego kontaktu z płomieniami, oraz stosowanie odpowiednich tacek to kolejne metody na ograniczenie ryzyka.

Doskonałym wyborem są również warzywa – cukinia, bakłażan, papryka czy szparagi nie tylko urozmaicą menu, ale dostarczą też cennych składników odżywczych.

Źródło:

  1. Narodowy Instytut Badań nad Rakiem
  2. Polsat News
  3. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin