Hiperlipidemia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Hiperlipidemia to nieprawidłowe stężenie lipidów w surowicy krwi. Hiperlipidemia objawia się wyższym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jakie są przyczyny hiperlipidemii? Jakie znacznie ma dieta przy hiperlipidemii?
1. Przyczyny hiperlipidemii
Przyczynami hiperlipidemii są uwarunkowania genetyczne i środowiskowe. Jedną z przyczyny hiperlipidemii jest niewłaściwa dieta. Spożywając zbyt dużej ilości pożywienia w stosunku do potrzeb organizmu, wywołujemy efekt, w którym organizm produkuje trójglicerydy. Spożywanie pokarmów bogatych w cholesterol zwiększa ilość złego cholesterolu – LDL – w organizmie. Kolejną przyczyną hiperlipidemii jest nadwaga. Nadwaga również prowadzi do zwiększonej ilości LDL w organizmie. Kolejnym czynnikiem wpływającym na rozwój hiperlipidemii jest niska aktywność fizyczna. Na wzrost złego cholesterolu wpływa również stres.
Wrodzona hiperlipidemia ma charakter dziedziczny. Choroba ta jest bardzo niebezpieczna ponieważ nadmiar lipidów we krwi prowadzi do rozwoju miażdżycy i powikłań. Hiperlipidemia wrodzona może ujawnić się w młodym wieku.
Niewłaściwą produkcję cholesterolu zwiększają również inne choroby, takie jak niedoczynność tarczycy, marskość wątroby, żółtaczka, choroby nerek, cukrzyca, otyłość, nadużywanie alkoholu, a także bulimia.
2. Objawy hiperlipidemii
Hiperlipidemia nie wywołuje żadnych wyraźnym objawów, dopóki nie dojdzie do rozwoju poważnych chorób układu krążenia. Dlatego tak ważne jest, aby wykonywać badania profilaktyczne regularnie. Każda choroba i dolegliwość wykryta wcześniej łatwiejsza w wyleczeniu.
Przeczytaj także:
3. Obniżenie stężenia cholesterolu
Leczenie hiperlipidemii polega na obniżeniu stężenia cholesterolu LDL. Można go osiągnąć poprzez terapię farmakologiczną, ale również zastosować inne sposoby, które nie wymagają podawania leków. O rodzaju terapii decyduje lekarz. Zaleca się jednak, aby zmiana stylu życia i wprowadzenie odpowiedniej diety, dotyczyły każdego z pacjentów.
Zmiana stylu życia to przede wszystkim reedukacja masy ciała u osób z nadwagą, zwiększenie aktywności fizycznej, rzucenie palenia lub zmniejszenie ilości wypalanych papierosów. Wprowadzenie odpowiedniej diety oznacza zmniejszenie spożywania pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: tłuste mięso, tłusty drób, mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu ponad 1%. Należy również wykluczyć z diety tłuste produkty zwierzęce, podroby, jaja i inne tak, aby dzienne spożycie cholesterolu nie przekraczało 200 mg. Należy również zmniejszyć ilość spożywanych cukrów i alkoholu.
Osoby cierpiące na hiperlipidemie powinny spożywać produkty bogate w błonnik. Zawierają je warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, płatki jęczmienne, płatki owsiane. Należy uważać z ilością spożywanych owoców, gdyż zawierają one również cukier. Cenne w zwalczeniu hiperlipidemii, czyli obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, są produkty bogate w antyoksydanty – oleje roślinne, warzywa i owoce, a także produkty zawierające sterole i stanole – margaryny i jogurty. Zastosowanie się do powyższych zaleceń pozwala obniżyć zły cholesterol o 30%.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.