Jak poprawić pamięć?

spis treści
rozwiń

Mózg jest organem niezbędnym do myślenia, zapamiętywania i koncentracji, a więc wymaga sporej ilości kalorii, które powinny być dostarczane z odpowiednich produktów. Potrzebuje dopływu energii, jak również składników, które warunkują pamięć. Jeśli chcemy mieć niezawodną pamięć, zdrowa dieta jest sposobem na to, aby mózg pracował na najwyższych obrotach. Pomogą minerały i witaminy na pamięć i koncentrację.

1. Witaminy na pamięć i koncentrację

Dieta pobudzająca myślenie
Dieta pobudzająca myślenie

Znane jako niechciane elementy zdrowej diety – czekolada i kawa, skutecznie pobudzają myślenie.

zobacz galerię

Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Witamina B1 odgrywa istotną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, a jej niedobór powoduje uszkodzenie komórek nerwowych, co wpływa niekorzystnie na funkcje czynnościowe układu nerwowego. Witamina PP jest niezbędna do procesów zapamiętywania. Jej niedobór powoduje osłabienie pamięcii koncentracji, trudności ze skupieniem uwagi i kojarzeniem. Witamina B6 jest potrzebna do jak najsprawniejszego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór może powodować przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, a nawet prowadzić do depresji. Na poprawienie pamięci najlepsze będą produkty bogate w witaminę B6, z których powstaje serotonina – związek wspomagający pracę układu nerwowego, zwany hormonem szczęścia. Także sok winogronowy korzystnie wpływa na pamięć, dzięki temu, że jest bogaty w witaminy z grupy B.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Zdrowie na talerzu - pozbądź się toksyn naturalnie"

2. Minerały na pamięć i koncentrację

Dieta na pamięć to także bardzo ważne minerały, wspomagające pracę mózgu, usprawniające przewodnictwo impulsów nerwowych i mające właściwości antyoksydacyjne.

  • Na poprawę pamięci najlepszy będzie magnez, który wspomaga koncentrację, łagodzi stres i napięcie, które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu. Pij codziennie mleko, jogurty i kefiry, zamień białe pieczywo na pełnoziarniste, do obiadu jedz kaszę gryczaną, a na deser garść migdałów.
  • Wapń pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych, dzieki niemu podczas wysiłku mięśnie prawidłowo pracują.
  • Cynk jest antyoksydantem, czyli chroni układ nerwowy przed wpływem wolnych rodników. Cynk znajduje się w ostrygach, fasoli, orzechach – ich spożywanie to dobry sposób na lepszą pamięć.
  • Potas wspomaga dotlenienie mózgu oraz czynność nerwów. Bogatym źródłem potasu są banany, pomidory, melon, porzeczki, orzechy, rośliny strączkowe.
  • Fosfor poprawia nastrój i pamięć. W dużych ilościach występuje w serach, mięsie i rybach.
  • Żelazo to nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenianie mózgu. Jeśli chcesz poprawić pamięć, jedz wątróbkę i czerwone mięso, nasiona strączkowe, najlepiej soczewicę, żółtka, kasze, nasiona dyni, orzechy, migdały, suszone figi i morele, szczypiorek.

3. Dieta na pamięć

Składniki odżywcze, które znajdują się w naszej diecie, mają duży wpływ na działanie mózgu. Węglowodany są cennym źródłem energii dla pracy mózgu. Badania dowodzą, że mózg dorosłego człowieka zużywa dziennie ok. 140 g glukozy. By mózg pracował sprawnie przez cały dzień, jedz regularnie, co 3-4 godziny. Zapobiega to spadkom glukozy we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że najzdrowszym źródłem glukozy dla mózgu są węglowodany złożone, występujące w pieczywie razowym, kaszach, brązowym ryżu, makaronie razowym, muesli, płatkach owsianych – natomiast cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, pomogą tylko na chwilę, by za niedługi czas spowodować senność i duży spadek glukozy we krwi.

Białko jest również budulcem mózgu, odpowiada za regenerację komórek nerwowych. Raz dziennie jedz więc porcję produktu będącego źródłem białka. Może to być chude mięso, twaróg, porcja ryby.

Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla organizmu, ponieważ zapobiegają schorzeniom układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu poprzez dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia. Na lepszą pamięć raz w tygodniu na obiad jedz danie przyrządzone z morską tłustą rybą, a codziennie dodawaj do potraw olej rzepakowy i sojowy lub oliwę z oliwek.

Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny. Jeśli w organizmie występuje jej niedobór, pojawiają się problemy ze zdolnościami pamięciowymi. Aby zapobiec niedoborowi, należy codziennie spożywać produkty sojowe, 2-3 razy w tygodniu potrawy z jajek, a raz w tygodniu danie przygotowane z mięsa wołowego. Czasami jako przekąskę zjedz orzechy lub migdały.

Jak skutecznie poprawić pamięć i koncentrację? Zdrowa i zbilansowana dieta jest konieczna: zapobiega problemom z pamięcią i sprawia, że całe ciało jest w wyjątkowo dobrej kondycji. Dieta na pamięć powinna być dodatkowo wspomagana ćwiczeniem pamięci i aktywnością fizyczną, która dotlenia mózg i usprawnia jego działanie.

Następny artykuł: Dieta dla mózgu po 50 roku życia

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!