Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?
Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia Coli (EHEC). Czy należy się bać? Jak zapobiec zatruciom?
Owoce na targu
Kupuj z głową
Wystrzegaj się produktów hodowanych w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów oraz produktów, które nie posiadają swojego naturalnego zapachu. Może to być oznaką wysokiej zawartości azotanów. Zwróć również uwagę na wielkość warzyw i owoców - nienaturalne olbrzymy to efekty intensywnego nawożenia.
Mycie warzyw przed jedzeniem
Dbaj o higienę
Przed spożyciem należy dokładnie umyć produkty i obrać je ze skórki, to ważne ponieważ właśnie tam mogą znajdować się trujące metale ciężkie oraz patogeny wywołujące choroby. Uwaga! Przed jedzeniem dokładnie myj ręce, cerkarie będące jednym z etapów rozwoju motylicy wątrobowej, przez brak higieny łatwo mogą dostać się do przewodu pokarmowego.
Przechowywanie produktów
Odpowiednio przechowuj
Nie zaleca się przechowywania owoców i warzyw w foliowych opakowaniach. W przypadku warzyw próżniowo pakowanych istnieje duże proawdopodobieństwo zatrucia bakterią Yersinia. Nie jedz warzyw nadpsutych, w tych miejscach z kolei rozwijają się bakterie z rodzaju Erwinia. Wniosek jest prosty, kupujmy często i na bieżąco, wystrzegajmy się długotrwałego przechowywania warzyw i owoców.
Przetwory w słoikach
Zwalczaj bakterie wysoką temperaturą
Pałeczki niebezpiecznej bakterii E. Coli oraz Listeria Monocytogenes pod wpływem wysokiej temperatury (60-100 stopni Celsjusza) znikają bez śladu. Niebezpieczne okazać się może również nieprawidłowe ukiszenie sprzyjające rozwojowi bakterii Clostridum, dlatego pamiętajmy o co najmniej 15 minutowej pasteryzacji.