Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia Coli (EHEC). Czy należy się bać? Jak zapobiec zatruciom?

Obraz
Źródło zdjęć: © plumandjello, lic. CC BY-SA 2.0

/ 4Owoce na targu

Obraz
© footloosiety, lic. CC BY 2.0

Kupuj z głową

Wystrzegaj się produktów hodowanych w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów oraz produktów, które nie posiadają swojego naturalnego zapachu. Może to być oznaką wysokiej zawartości azotanów. Zwróć również uwagę na wielkość warzyw i owoców - nienaturalne olbrzymy to efekty intensywnego nawożenia.

/ 4Mycie warzyw przed jedzeniem

Obraz
© dano272, lic. CC BY-ND 2.0

Dbaj o higienę

Przed spożyciem należy dokładnie umyć produkty i obrać je ze skórki, to ważne ponieważ właśnie tam mogą znajdować się trujące metale ciężkie oraz patogeny wywołujące choroby. Uwaga! Przed jedzeniem dokładnie myj ręce, cerkarie będące jednym z etapów rozwoju motylicy wątrobowej, przez brak higieny łatwo mogą dostać się do przewodu pokarmowego.

/ 4Przechowywanie produktów

Obraz
© Francois Schnell, lic. CC BY 2.0

Odpowiednio przechowuj

Nie zaleca się przechowywania owoców i warzyw w foliowych opakowaniach. W przypadku warzyw próżniowo pakowanych istnieje duże proawdopodobieństwo zatrucia bakterią Yersinia. Nie jedz warzyw nadpsutych, w tych miejscach z kolei rozwijają się bakterie z rodzaju Erwinia. Wniosek jest prosty, kupujmy często i na bieżąco, wystrzegajmy się długotrwałego przechowywania warzyw i owoców.

/ 4Przetwory w słoikach

Obraz
© amiefedora, lic. CC BY-ND 2.0

Zwalczaj bakterie wysoką temperaturą

Pałeczki niebezpiecznej bakterii E. Coli oraz Listeria Monocytogenes pod wpływem wysokiej temperatury (60-100 stopni Celsjusza) znikają bez śladu. Niebezpieczne okazać się może również nieprawidłowe ukiszenie sprzyjające rozwojowi bakterii Clostridum, dlatego pamiętajmy o co najmniej 15 minutowej pasteryzacji.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu