Jaki olej wybrać do gotowania i smażenia? Nie każdy nadaje się do potraw

Na sklepowych półkach mamy dziś ogromny wybór olejów – od zwykłego słonecznikowego po drogie oliwy czy olej kokosowy. Każdy z nich ma trochę inny skład i inaczej zachowuje się podczas gotowania. Warto wiedzieć, który nadaje się najlepiej do jakiego rodzaju potraw.

Warto wybierać tłuszcze roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczoweWarto wybierać tłuszcze roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Źródło zdjęć: © Getty

Oleje roślinne – tańsze i zdrowe

Często słyszymy, że olej rzepakowy czy słonecznikowy to "złe" oleje. To mit. Naukowcy sprawdzili, że zawierają mało tłuszczów nasyconych (tych, które mogą podnosić cholesterol) i sporo tłuszczów "dobrych", wspierających serce i mózg.

Badania pokazują, że jeśli zamiast masła czy smalcu używamy oleju rzepakowego albo słonecznikowego, nasz cholesterol się poprawia i zmniejsza się ryzyko chorób serca. A przy okazji kosztują one niewiele.

Oliwa – nie tylko do sałatek

Oliwa z oliwek, szczególnie extra virgin, ma opinię "królowej zdrowych olejów". Jest bogata w antyoksydanty i jednonienasycone tłuszcze, które świetnie działają na układ krążenia.

Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Często mówi się, że nie wolno smażyć na oliwie, bo szybko się pali i robi się z niej "trucizna". To nie do końca prawda. Faktycznie, oliwa ma niższy punkt dymienia niż np. olej rzepakowy, ale zawarte w niej antyoksydanty sprawiają, że w praktyce dobrze znosi podgrzewanie, szczególnie przy zwykłym podsmażaniu na patelni.

Nie nadaje się jednak do głębokiego smażenia (np. frytek w garnku z olejem), gdzie lepsze są tańsze oleje roślinne.

Margaryna kontra masło

Dawniej margaryna miała złą opinię, bo zawierała niezdrowe tłuszcze trans. Dziś jednak nowoczesne margaryny praktycznie ich nie mają. Zawierają za to sterole roślinne, które mogą pomóc obniżać poziom "złego" cholesterolu.

Masło też nie jest zakazane – można go używać, ale warto pamiętać, że ma sporo tłuszczów nasyconych. Dlatego najlepiej od czasu do czasu zamieniać masło na olej czy margarynę.

Najważniejsza zasada

Jak podkreśla profesor Nita Forouhi z Uniwersytetu Cambridge w rozmowie z BBC: - Nie ma jednego magicznego oleju. Liczy się cała dieta.

Najlepiej więc zadbać, żeby w naszej kuchni było jak najmniej tłuszczów nasyconych (np. z dużych ilości masła czy smalcu), a więcej olejów roślinnych i oliwy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. BMJ
  2. Journal of Lipid Research
  3. BBC

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc