Jedni jedli masło, drudzy z niego zrezygnowali. Ciekawe wnioski z badań

Czy codzienne wybory przy śniadaniu mogą wpływać na długość życia? Według najnowszych badań opublikowanych w "JAMA Internal Medicine", odpowiedź brzmi: tak. Lekarze i naukowcy zwracają uwagę, że nawet drobna zmiana w jadłospisie, np. zamiana masła na olej roślinny, może mieć istotny wpływ na zdrowie i ryzyko przedwczesnej śmierci, zwłaszcza z powodu nowotworów i chorób serca.

Masło ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Naukowcy ostrzegająMasło ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Naukowcy ostrzegają
Źródło zdjęć: © Getty Images

Masło pod lupą badaczy

Badanie objęło ponad 221 tys. dorosłych Amerykanów z trzech dużych kohort badawczych, których styl życia i nawyki żywieniowe były monitorowane przez okres nawet 33 lat. W tym czasie odnotowano ponad 51 tys. zgonów, w tym 12 tys. z powodu chorób nowotworowych i 11 tys. z powodu chorób układu krążenia.

Analiza wykazała, że:

  • osoby o najwyższym spożyciu masła miały o 15 proc. wyższe ryzyko zgonu niż te, które spożywały go najmniej,

  • z kolei osoby regularnie spożywające oleje roślinne miały o 16 proc. niższe ryzyko śmierci,

  • każdy dodatkowy gram oliwy z oliwek dziennie wiązał się z 8 proc. niższym ryzykiem zgonu, a w przypadku oleju rzepakowego spadek ten wynosił aż 15 proc.

Czy można zamrozić masło?

"Zastąpienie masła olejami roślinnymi, szczególnie oliwą z oliwek, olejem sojowym i rzepakowym, może przynieść znaczące korzyści w zakresie prewencji przedwczesnych zgonów" – zauważają autorzy badania.

Prosta zmiana – realne korzyści

Szczególnie istotne dane pojawiają się, gdy spojrzymy na wpływ tej zamiany w kontekście chorób nowotworowych. Naukowcy ustalili, że spożywanie dodatkowych 10 g olejów roślinnych dziennie wiązało się z 11 proc. niższym ryzykiem zgonu z powodu nowotworów oraz 6 proc. niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Warto podkreślić, że nie chodzi wyłącznie o smażenie – oleje roślinne mogą z powodzeniem zastąpić masło na kanapkach, w wypiekach czy nawet w domowej granoli. Znany epidemiolog prof. Tim Spector, od dawna nie sięga po masło.

- Prawie w ogóle go nie używam. Zawsze sięgam po oliwę – podkreśla.

Według niego oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych dostępnych na rynku, o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i ochronnym dla serca.

Co ważne, nawet podgrzewanie oliwy nie niweluje całkowicie jej właściwości, nadal pozostaje ona zdrowszą alternatywą od tłuszczów nasyconych, takich jak masło. Prosta zmiana na talerzu może przełożyć się na realną poprawę zdrowia, a nauka dostarcza na to coraz więcej dowodów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. JAMA Internal Medicine

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Zanim kupisz, koniecznie przejrzyj listę leków
Tabletki zamiast czekoladek? Zanim kupisz, koniecznie przejrzyj listę leków
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"