Jedzą je miliony Polaków. Mają silne działanie przeciwnowotworowe
W sierpniu 2025 roku Kantar Polska odnotował historyczny rekord – borówki jadło aż 66 proc. dorosłych Polaków, czyli 21,5 mln osób. To najwyższy wynik w historii badań i dowód na to, że ten owoc na dobre podbił polskie stoły. Konsumpcja w naszym kraju osiągnęła poziom 1,83 kg na osobę, co przewyższa nawet wynik w Stanach Zjednoczonych – ojczyźnie borówki.
W tym artykule:
Borówki - właściwości zdrowotne
Borówka uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jej niezwykłe właściwości wynikają z bogatego składu – zarówno pod względem witamin i minerałów, jak i obecności silnych przeciwutleniaczy.
Borówki są źródłem wielu witamin:
witamina A – wspiera wzrok i odporność,
witamina C – działa antyoksydacyjnie i wzmacnia odporność,
witamina E – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
witamina PP (niacyna) – wspiera pracę mózgu.
Nawyki, które ratują jelita
Owoce dostarczają także cennych minerałów: cynku, miedzi, selenu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia – pierwiastki odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, mięśni, układu kostnego i odpornościowego.
Źródło silnych antyoksydantów
Najcenniejszym składnikiem borówki są antocyjany – barwniki roślinne o silnym działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo. Borówki zawierają również kwas elagowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, wątroby czy płuc. Obecny w owocach kwas foliowy działa ochronnie m.in. przed rakiem macicy, a fitoestrogeny pomagają ograniczyć ryzyko nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi czy tarczycy.
Regularne jedzenie borówek:
wspomaga odporność,
reguluje ciśnienie krwi,
wspiera regenerację mięśni,
poprawia pamięć i koncentrację,
działa korzystnie na mikroflorę jelitową.
Źródło: PAP MediaRoom, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.