Jedzą je miliony Polaków. Mają silne działanie przeciwnowotworowe

W sierpniu 2025 roku Kantar Polska odnotował historyczny rekord – borówki jadło aż 66 proc. dorosłych Polaków, czyli 21,5 mln osób. To najwyższy wynik w historii badań i dowód na to, że ten owoc na dobre podbił polskie stoły. Konsumpcja w naszym kraju osiągnęła poziom 1,83 kg na osobę, co przewyższa nawet wynik w Stanach Zjednoczonych – ojczyźnie borówki.

Jakie właściwości mają borówki?Jakie właściwości mają borówki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Borówki - właściwości zdrowotne

Borówka uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jej niezwykłe właściwości wynikają z bogatego składu – zarówno pod względem witamin i minerałów, jak i obecności silnych przeciwutleniaczy.

Borówki są źródłem wielu witamin:

  • witamina A – wspiera wzrok i odporność,

  • witamina C – działa antyoksydacyjnie i wzmacnia odporność,

  • witamina E – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,

  • witamina PP (niacyna) – wspiera pracę mózgu.

Nawyki, które ratują jelita

Owoce dostarczają także cennych minerałów: cynku, miedzi, selenu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia – pierwiastki odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, mięśni, układu kostnego i odpornościowego.

Źródło silnych antyoksydantów

Najcenniejszym składnikiem borówki są antocyjany – barwniki roślinne o silnym działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizują wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo. Borówki zawierają również kwas elagowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, wątroby czy płuc. Obecny w owocach kwas foliowy działa ochronnie m.in. przed rakiem macicy, a fitoestrogeny pomagają ograniczyć ryzyko nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi czy tarczycy.

Regularne jedzenie borówek:

  • wspomaga odporność,

  • reguluje ciśnienie krwi,

  • wspiera regenerację mięśni,

  • poprawia pamięć i koncentrację,

  • działa korzystnie na mikroflorę jelitową.

Źródło: PAP MediaRoom, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie