Jedzenie, które pomoże ci zwalczyć grzyby Candida
Olej kokosowy to jeden z najpopularniejszych naturalnych sposobów na walkę z kandydozą. W jego składzie występuje kwas kaprylowy, organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, który przeciwdziała rozrastaniu się grzybów Candida oraz ich replikacji.
Candida albicans to grzyb z rodzaju Candida (drożdżaków), który naturalnie zasiedla ludzką florę bakteryjną. U osób z osłabioną odpornością może dojść do jego namnażania, czego skutkiem jest właśnie kandydoza. Osoby borykające się z problemem grzybicy ogólnoustrojowej mogą uskarżać się na wzdęcia, zaparcia, dolegliwości bólowe brzucha i nudności.
Czosnek
Kto jest narażony na kandydozę? Przede wszystkim osoby, które przez długi czas stosowały antybiotyki lub inne środki obniżające odporność organizmu. Rozwinięciu się infekcji sprzyjają również niektóre choroby autoimmunologiczne, zaburzenia hormonalne i niedobory witamin.
Warto zdawać sobie sprawę, że niezwykle skutecznym, naturalnym środkiem na grzyby z rodzaju Candida jest czosnek. W jego składzie można znaleźć między innymi fosfor, potas, selen, cynk, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, związki flawonowe i związki siarkowe. Prozdrowotne działanie czosnku to w głównej mierze zasługa allicyny. Substancja wykazuje naturalne właściwości przeciwgrzybiczne. Jest też skuteczna w walce z bakteriami Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to jedyny typ octu, który dozwolony jest na diecie mającej na celu zwalczanie objawów właściwych dla kandydozy. Badania pokazują, że ocet jabłkowy zawiera enzymy, które pomagają rozkładać grzyby Candida.
Naukowcom udało się również wykazać, że stosowanie octu jabłkowego może być pomocne w walce z zakażeniami wywołanymi bakteriami Escherichia coli (E. coli). Stosowanie tego naturalnego środka może wspomóc pracę serca, obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić kondycję skóry i włosów. Według publikacji ocet jabłkowy może pomóc osobom, które borykają się z problemem mdłości czy zgagi.
Warzywa z rodziny krzyżowych
Izotiocyjaniany to związki bioaktywne, które występują w warzywach z rodziny krzyżowych. Wiele badań potwierdziło ich prozdrowotne właściwości. Izotiocyjaniany występujące między innymi w brukscelce, kalarepie, jarmużu, kapuście, rzodkiewce, ziarnach gorczycy, rzepie, kalafiorze, brokułach, hamują namnażanie komórek rakowych.
Te związki bioaktywne skutecznie eliminują też z organizmu grzyby Candida. Działają bakteriobójczo na takie chorobotwórcze patogeny jak Helicobakter pylori. Pozytywnie wpływają na narząd wzroku, ponieważ zapobiegają rozwojowi zaćmy.
Imbir
Korzeń imbiru stanowi cenne źródło witamin i minerałów. W jego składzie znaleźć można cynk, miedź, witaminę K, witaminę E, witaminą A, kwas askorbinowy, sód, wapń oraz fosfor. Roślina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antygrzybicze. Wspomaga pracę wątroby, gdy ciało pozbywa się grzybów Candida. Stosowanie korzenia imbiru pomaga zredukować stany zapalne, które pojawiły się na skutek kandydozy.
Jak stosować imbir? Świeżo pokrojony korzeń imbiru z powodzeniem można dodawać do sałatek czy innych potraw. Roślina ta może stanowić też dodatek do herbaty lub prozdrowotnego naparu imbirowego. Napar najlepiej smakuje na ciepło.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest jednym z naturalnych środków, które warto włączyć do swojej diety podczas infekcji spowodowanej drożdżakami Candida. Prozdrowotne działanie produktu to zasługa związku flawonowego - oleuropeiny, fitosteroli, witaminy E czy trójterpenów.
Co ciekawe, oliwa z oliwek jest skuteczna nie tylko w walce z grzybami, ale i wirusami, pasożytami układu pokarmowego czy bakteriami. W składzie produktu występują nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zredukować poziom "złego" cholesterolu (LDL). Spożywanie oliwy przeciwdziała też udarowi niedokrwiennemu mózgu oraz innym chorobom sercowo-naczyniowym.
Goździki
Goździki to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, ale i roślina o prozdrowotnych właściwościach. W składzie goździków występuje bardzo wiele substancji bioaktywnych. Szczególną uwagę warto zwrócić na eugenol, związek wykazujący działanie antybakteryjne, antyzapalne. Substancja ta może być pomocna w walce z zakażeniami drożdżakowymi.
Występujące zamkniętych pąkach kwiatowych czepetki pachnącej przeciwutleniacze, eliminują nadmiar wolnych rodników. Goździki warto stosować nie tylko przy kandydozie, ale i przy grypie, przeziębieniu, zapaleniu jamy ustnej. Stosowanie olejku goździkowego bezpośrednio na skórę może być pomocne w walce z takimi problemami, jak grzybica skóry czy grzybica paznokci.
Cynamon
Cynamon zwalcza chorobotwórcze patogeny, tak grzyby, jak i wirusy. Jest bardzo skuteczny w walce z grzybami Candida, a nawet wszami, jednak nie powinien być stosowany w ciąży lub jeśli mamy wrzody żołądka lub jelit.
Liczne badania naukowe potwierdziły przeciwzapalne działanie przyprawy (cynamon wspomaga leczenie stanów zapalnych toczących się w organizmie). Ponadto cynamon jest naturalnym i skutecznym środkiem na problemy żołądkowo-jelitowe, np. wzdęcia, niestrawność, dolegliwości bólowe brzucha, zaparcia.
Dziki łosoś
Dieta przeciwgrzybicza może być niezwykle pomocna, gdy borykamy się z jedną z najpopularniejszych chorób przewodu pokarmowego — kandydozą. Jeśli w organizmie występuje zbyt duża ilość grzybów Candida, niewskazane jest spożywanie produktów żywnościowych, które mogłyby sprzyjać rozwojowi drożdży. Konieczne jest odstawienie słodyczy, słodkich gazowanych napojów kolorowych, suszonych owoców, konserw zawierających glutaminian sodu, warzyw bogatych w skrobię.
Dieta na grzybicę uwzględnia spożycie ryb. Po jakie warto sięgnąć? Doskonałą opcją będzie dziki łosoś. Stanowi on znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które znane są z właściwości zwalczających infekcje grzybicze. Oprócz tej ryby można spożywać także pstrąga tęczowego i halibuta.
Sok z cytryny
Sok z cytryny obfituje w takie substancje jak cytrynian wapnia i potasu, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas cytrynowy czy kwas jabłkowy, magnez, sód i żelazo. Cytryny są bogate w kwas askorbinowy, który wzmacnia układ immunologiczny organizmu. Poprawa odporności może pomóc w zwalczaniu infekcji grzybiczych poprzez zwiększenie zdolności organizmu do walki z chorobotwórczymi drożdżakami. Oprócz tego sok z cytryny jest naturalnym środkiem o działaniu odtruwającym i przeciwzapalnym.