Jedzenie, które wspomaga pracę serca
Składniki przyjazne dla serca, które są zawarte w migdałach, to błonnik, witamina E, potas i magnez. Dzięki nim normalizuje się ciśnienie krwi, a serce może we właściwy sposób pompować krew. Dodatkowo obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co zostało potwierdzone naukowo.
Jabłka
Kwercetyna i inne przeciwutleniacze występujące w jabłkach pomagają zwalczyć stres oksydacyjny (brak równowagi środowiska wewnętrznego spowodowany zintensyfikowanym działaniem wolnych rodników), który może prowadzić do szeregu schorzeń sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy. Z kolei pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL. Owoce te posiadają również właściwości przeciwzapalne, co oczywiście wpływa na stan układu krążenia.
Figi
Figi zawierają istotne dla zdrowia ilości potasu. Z kolei dieta bogata w ten składnik wpływa na normalizację ciśnienia krwi oraz obniża ryzyko wystąpienia chorób i zawału serca. Potas zapobiega również nadciśnieniu, które staje się powszechne w obliczu wysokiego spożycia sodu w codziennej diecie wielu osób.
Orzechy włoskie
Obecne w orzechach włoskich kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają stopniowemu zgrubieniu i stwardnieniu ścian tętnic, przez co mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, znormalizować jej ciśnienie, chronią przed nadmiernym krzepnięciem oraz stanami zapalnymi.
Ciecierzyca
Ciecierzyca jest bogata w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który razem z potasem i kwasami tłuszczowymi omega-3 pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ciecierzyca wykazuje więc właściwości przeciwmiażdżycowe. Pomaga również zwalczać wolne rodniki, które mogłyby wpływać na zły stan naczyń krwionośnych.
Gorzka czekolada
Kakao zawiera dużą liczbę flawanoli (należących do flawonoidów), które zapobiegają zatykaniu się tętnic. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca. Gorzka czekolada posiada właściwości, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Winogrona
Winogrona bogate są w przeciwutleniacze oraz składniki o działaniu przeciwzapalnym. Włączenie tych owoców do diety pozwala uregulować poziom ciśnienia tętniczego krwi, obniżyć stężenie złego cholesterolu oraz pompować krew do wszystkich zakamarków organizmu.
Jagody
Ta zdrowa bomba przeciwutleniaczy – magnez, witamina C, witamina E – pozwala chronić serce na poziomie komórkowym. Składniki odżywcze zawarte w tych owocach pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi, przy jednoczesnym wzroście poziomu zdrowego cholesterolu HDL. Zapobiegając gromadzeniu się złogów w tętnicach, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych oraz normalizują ciśnienie tętnicze krwi.