Jelita nie cierpią tych produktów. Nie znajdziesz w lodówce gastrologa
Nasze jelita mają na co dzień mnóstwo pracy. Szeroka dostępność wysokoprzetworzonego jedzenia czy dosładzanie na niemal każdym etapie produkcji sprawiają, że jelita są przeciążone i bardziej narażone nawet na poważne schorzenia. Jak temu zapobiec? Oto zakazana lista produktów według gastrologów.
W tym artykule:
Te produkty warto ograniczyć
Wysokoprzetworzona żywność, bogata w konserwanty, barwniki, tłuszcze nasycone czy cukier ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I choć większość tego typu produktów nie jest szkodliwa w małych ilościach, to regularne spożywanie może prowadzić do problemów tj. nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy choroby nowotworowe. Dlatego też lekarze zazwyczaj nie tylko zalecają pacjentom, by ograniczyli spożycie żywności wysokoprzetworzonej, ale sami również jej unikają.
Dr Harmony Allison z Tufts Medical Center w rozmowie z HuffPost przyznała, że nie spożywa wysokoprzetworzonych batonów proteinowych. Zawierają one dodatki, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Zamiast tego zaleca naturalne źródła białka, takie jak mleko czy orzechy.
Dr Reezwana Chowdhury z Johns Hopkins ostrzega z kolei przed mięsem. - Czerwone mięso i przetworzone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego i polipów jelita grubego. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, ale jeśli zamierzasz po nie sięgać, ważna jest ich ilość. Ryzyko raka jelita grubego jest wyższe u osób spożywających ponad 100 gramów dziennie - mówi lekarka.
Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów
- Dane powiązały spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa cztery lub więcej razy w tygodniu z ryzykiem raka jelita grubego zwiększonym nawet o 20 proc. - podkreśla gastrolog dr Rabia De Latour.
Dr Simon C. Matthews z Johns Hopkins zaleca zaś unikanie napojów gazowanych, które mogą prowadzić do problemów trawiennych. Na cenzurowanym lekarzy znalazły się też zboża rafinowane i frytura, wykorzystywana w niektórych restauracjach typu fast food.
- Badania wykazały, że olej do smażenia może niekorzystnie modulować mikrobiom jelitowy, prowadząc do zaostrzenia miażdżycy - alarmuje dr Mahmoud Ghannoum, badacz mikrobiomu.
Jak wspierać codziennie zdrowie jelit?
Jak wspierać pracę jelita na co dzień? Przede wszystkim warto zadbać o różnorodną, bogatoresztkową i pełną błonnika dietę. Powinny znaleźć się w niej:
warzywa i owoce – np. kapusta kiszona, buraki, jabłka, banany,
pełnoziarniste produkty – np. owsianka, kasza gryczana, brązowy ryż,
rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola,
orzechy i nasiona – siemię lniane, chia, migdały.
Wprowadź do niej także probiotyki - kiszonki, kefir, jogurt naturalny, kimchi - i prebiotyki , pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, w postaci takich produktów jak: cebula, czosnek, por, szparagi, banany.
Istotne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu - pij co najmniej 1,5–2 litry wody dziennie. Dbaj także o regularny ruch, bo aktywność fizyczna, np. spacerowanie, joga czy trening siłowy, ułatwia perystaltykę jelitom i pomaga w lepszym trawieniu.
Wysypiaj się dobrze i redukuj stres, który może negatywnie wpływać na florę jelitową. Pomocne będą np. medytacja, głębokie oddychanie czy spacery na świeżym powietrzu.
Źródła
- HuffPost
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.