Jelita nie cierpią tych produktów. Nie znajdziesz w lodówce gastrologa

Nasze jelita mają na co dzień mnóstwo pracy. Szeroka dostępność wysokoprzetworzonego jedzenia czy dosładzanie na niemal każdym etapie produkcji sprawiają, że jelita są przeciążone i bardziej narażone nawet na poważne schorzenia. Jak temu zapobiec? Oto zakazana lista produktów według gastrologów.

Jelita nie cierpią tych produktów. Eksperci radzą: pozbądź się ich z dietyJelita nie cierpią tych produktów. Eksperci radzą: pozbądź się ich z diety
Źródło zdjęć: © Getty Images

Te produkty warto ograniczyć

Wysokoprzetworzona żywność, bogata w konserwanty, barwniki, tłuszcze nasycone czy cukier ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I choć większość tego typu produktów nie jest szkodliwa w małych ilościach, to regularne spożywanie może prowadzić do problemów tj. nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy choroby nowotworowe. Dlatego też lekarze zazwyczaj nie tylko zalecają pacjentom, by ograniczyli spożycie żywności wysokoprzetworzonej, ale sami również jej unikają.

Dr Harmony Allison z Tufts Medical Center w rozmowie z HuffPost przyznała, że nie spożywa wysokoprzetworzonych batonów proteinowych. Zawierają one dodatki, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Zamiast tego zaleca naturalne źródła białka, takie jak mleko czy orzechy.

Dr Reezwana Chowdhury z Johns Hopkins ostrzega z kolei przed mięsem. - Czerwone mięso i przetworzone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego i polipów jelita grubego. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, ale jeśli zamierzasz po nie sięgać, ważna jest ich ilość. Ryzyko raka jelita grubego jest wyższe u osób spożywających ponad 100 gramów dziennie - mówi lekarka.

Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów

Przetworzone i czerwone mięso mogą zwiększać ryzyko raka
Przetworzone i czerwone mięso mogą zwiększać ryzyko raka © Pixabay

- Dane powiązały spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa cztery lub więcej razy w tygodniu z ryzykiem raka jelita grubego zwiększonym nawet o 20 proc. - podkreśla gastrolog dr Rabia De Latour.

Dr Simon C. Matthews z Johns Hopkins zaleca zaś unikanie napojów gazowanych, które mogą prowadzić do problemów trawiennych. Na cenzurowanym lekarzy znalazły się też zboża rafinowane i frytura, wykorzystywana w niektórych restauracjach typu fast food.

- Badania wykazały, że olej do smażenia może niekorzystnie modulować mikrobiom jelitowy, prowadząc do zaostrzenia miażdżycy - alarmuje dr Mahmoud Ghannoum, badacz mikrobiomu.

Jak wspierać codziennie zdrowie jelit?

Jak wspierać pracę jelita na co dzień? Przede wszystkim warto zadbać o różnorodną, bogatoresztkową i pełną błonnika dietę. Powinny znaleźć się w niej:

  • warzywa i owoce – np. kapusta kiszona, buraki, jabłka, banany,

  • pełnoziarniste produkty – np. owsianka, kasza gryczana, brązowy ryż,

  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola,

  • orzechy i nasiona – siemię lniane, chia, migdały.

Wprowadź do niej także probiotyki - kiszonki, kefir, jogurt naturalny, kimchi - i prebiotyki , pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, w postaci takich produktów jak: cebula, czosnek, por, szparagi, banany.

Istotne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu - pij co najmniej 1,5–2 litry wody dziennie. Dbaj także o regularny ruch, bo aktywność fizyczna, np. spacerowanie, joga czy trening siłowy, ułatwia perystaltykę jelitom i pomaga w lepszym trawieniu.

Wysypiaj się dobrze i redukuj stres, który może negatywnie wpływać na florę jelitową. Pomocne będą np. medytacja, głębokie oddychanie czy spacery na świeżym powietrzu.

Źródła

  1. HuffPost

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?