Jelita nie cierpią tych produktów. Nie znajdziesz w lodówce gastrologa

Nasze jelita mają na co dzień mnóstwo pracy. Szeroka dostępność wysokoprzetworzonego jedzenia czy dosładzanie na niemal każdym etapie produkcji sprawiają, że jelita są przeciążone i bardziej narażone nawet na poważne schorzenia. Jak temu zapobiec? Oto zakazana lista produktów według gastrologów.

Jelita nie cierpią tych produktów. Eksperci radzą: pozbądź się ich z dietyJelita nie cierpią tych produktów. Eksperci radzą: pozbądź się ich z diety
Źródło zdjęć: © Getty Images

Te produkty warto ograniczyć

Wysokoprzetworzona żywność, bogata w konserwanty, barwniki, tłuszcze nasycone czy cukier ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I choć większość tego typu produktów nie jest szkodliwa w małych ilościach, to regularne spożywanie może prowadzić do problemów tj. nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy choroby nowotworowe. Dlatego też lekarze zazwyczaj nie tylko zalecają pacjentom, by ograniczyli spożycie żywności wysokoprzetworzonej, ale sami również jej unikają.

Dr Harmony Allison z Tufts Medical Center w rozmowie z HuffPost przyznała, że nie spożywa wysokoprzetworzonych batonów proteinowych. Zawierają one dodatki, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Zamiast tego zaleca naturalne źródła białka, takie jak mleko czy orzechy.

Dr Reezwana Chowdhury z Johns Hopkins ostrzega z kolei przed mięsem. - Czerwone mięso i przetworzone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego i polipów jelita grubego. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, ale jeśli zamierzasz po nie sięgać, ważna jest ich ilość. Ryzyko raka jelita grubego jest wyższe u osób spożywających ponad 100 gramów dziennie - mówi lekarka.

Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów

Przetworzone i czerwone mięso mogą zwiększać ryzyko raka
Przetworzone i czerwone mięso mogą zwiększać ryzyko raka © Pixabay

- Dane powiązały spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa cztery lub więcej razy w tygodniu z ryzykiem raka jelita grubego zwiększonym nawet o 20 proc. - podkreśla gastrolog dr Rabia De Latour.

Dr Simon C. Matthews z Johns Hopkins zaleca zaś unikanie napojów gazowanych, które mogą prowadzić do problemów trawiennych. Na cenzurowanym lekarzy znalazły się też zboża rafinowane i frytura, wykorzystywana w niektórych restauracjach typu fast food.

- Badania wykazały, że olej do smażenia może niekorzystnie modulować mikrobiom jelitowy, prowadząc do zaostrzenia miażdżycy - alarmuje dr Mahmoud Ghannoum, badacz mikrobiomu.

Jak wspierać codziennie zdrowie jelit?

Jak wspierać pracę jelita na co dzień? Przede wszystkim warto zadbać o różnorodną, bogatoresztkową i pełną błonnika dietę. Powinny znaleźć się w niej:

  • warzywa i owoce – np. kapusta kiszona, buraki, jabłka, banany,

  • pełnoziarniste produkty – np. owsianka, kasza gryczana, brązowy ryż,

  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola,

  • orzechy i nasiona – siemię lniane, chia, migdały.

Wprowadź do niej także probiotyki - kiszonki, kefir, jogurt naturalny, kimchi - i prebiotyki , pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, w postaci takich produktów jak: cebula, czosnek, por, szparagi, banany.

Istotne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu - pij co najmniej 1,5–2 litry wody dziennie. Dbaj także o regularny ruch, bo aktywność fizyczna, np. spacerowanie, joga czy trening siłowy, ułatwia perystaltykę jelitom i pomaga w lepszym trawieniu.

Wysypiaj się dobrze i redukuj stres, który może negatywnie wpływać na florę jelitową. Pomocne będą np. medytacja, głębokie oddychanie czy spacery na świeżym powietrzu.

Źródła

  1. HuffPost

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"