Konjac – właściwości i zastosowanie
Konjac, czyli dziwidło, a dokładniej amorfofalus czy Amorphophallus konjac, to roślina pochodząca z Azji. Liczy 174 gatunki. Niektóre z nich mogą osiągnąć nawet 5 m wysokości, bulwy z kolei często przekraczają 70 kg. Ta niezwykła roślina kwitnie raz na kilka lat, a jej kwiat żyje zaledwie 3 dni. Piękne, okazałe kwiaty wydzielają zapach zgniłego mięsa, wabiąc owady. W ogrodzie tropikalnym Kew Gardens w Londynie można podziwiać 100-letni okaz, który kwitnie raz na 10 lat.
Sprawdźmy, jakie właściwości dla zdrowia i urody posiada ta niezwykła roślina.
Konjac – witaminy i składniki mineralne
Chociaż konjac to roślina od wielu lat wykorzystywana w celach spożywczych, kosmetycznych, jak również zdrowotnych, jest wciąż mało popularna w Polsce. Od niedawna można jednak w supermarketach kupić makaron konjac, który prawie nie ma kalorii, a w drogeriach gąbkę konjac o niezwykłych właściwościach dla urody.
W Unii Europejskiej mąka z korzenia dziwidła jest stosowana jako dodatek do żywności o symbolu E 425. Roślina składa się w 97 proc. z wody i w 3 proc. z błonnika roślinnego. Korzeń zawiera takie składniki jak: białko, węglowodany, żelazo, fosfor, miedź, cynk oraz witaminy A, E, D, B1, B6, B12, C i kwas foliowy.
Glukomannan – najlepszy błonnik
Z korzenia rośliny pozyskiwany jest glukomannan – rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Nie jest to jednak zwyczajny błonnik, bo glukomannan potrafi wchłonąć nawet 100 razy więcej wody niż błonnik obecny w innych produktach spożywczych, np. w zbożu. Glukomannan obniża poziom cholesterolu i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego jest polecany osobom chorym na cukrzycę typu drugiego. Błonnik zapewnia prawidłowe trawienie, a także usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Dzięki temu, że zapewnia na dłużej uczucie sytości, wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi. Należy go jednak popijać dużą ilością wody.
Gąbka do twarzy konjac
Konjac jest wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym. Z korzenia rośliny produkuje się gąbkę konjac zawierającą naturalny środek myjący, który nie tylko pomaga odpowiednio nawilżyć skórę, ale także zapewnia jej odpowiedni współczynnik pH ze względu na swój odczyn zasadowy. Gąbka jest idealna do pielęgnacji cery zanieczyszczonej, gdyż pomaga pozbyć się zaskórników i odblokowuje pory. Odświeża cerę, pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra jest miękka i gładka w dotyku. Gąbka, mimo że głęboko oczyszcza skórę, to nie uszkadza naskórka.
Makaron konjac
Z błonnika glukomannan wytwarzany jest makaron shirataki. Jest przezroczysty, neutralny w smaku ma zerową zawartość węglowodanów. Nie zawiera też glutenu, tłuszczów ani białka. Jest produktem 100 proc. naturalnym. Działa silnie alkalizująco na organizm. Niestety, bardzo ciężko dostać go w polskich supermarketach, ale z łatwością kupisz go przez internet. Makaron doskonale wchłania smak i aromat dodatków i przypraw. Dzięki temu możesz przygotować z niego zarówno dania na słodko, jak i słono. 100 g makaronu to zaledwie 6,4 kcal.
Ile kosztuje konjac?
Opakowanie zawierające 350 g makaronu konjac kosztuje niecałe 10 zł. Dostępnych jest kilka rodzajów tego przysmaku – spaghetti idealne do włoskich, pomidorowych sosów, noodle, czyli najbardziej znany z azjatyckich makaronów – cienkie i elastyczne niteczki, które znajdziesz np. w popularnych zupkach chińskich, oraz makaron konjac fettuccine, czyli długie wstążki.
Gąbeczka konjac również występuje w wielu wariantach i kolorach w zależności od tego, jaki składnik został do niej dodany – może to być zielona glinka do skóry tłustej, różowa do zmęczonej, glinka fioletowa do cery suchej czy z dodatkiem węgla bambusa do skóry trądzikowej. Koszt gąbeczki do twarzy to ok. 15 zł, do ciała – 20 zł. Z kolei jeśli zdecydujesz się na zakup 60 kapsułek zawierających błonnik konjac glukomannan, wydasz ok. 60 zł.