Kwas sialowy – właściwości i wpływ na zdrowie
Kwas sialowy to związek, który występuje u niemal wszystkich organizmów żywych – w największych ilościach u zwierząt wyższych i u ludzi, ale można go znaleźć również u wirusów, niektórych bakterii i pierwotniaków. Jaką pełni rolę? W jaki sposób wpływa na ustrój człowieka i zdrowie?
W tym artykule:
Co to jest kwas sialowy?
Kwas sialowy należy do rodziny monocukrów, pochodnych kwasu neuraminowego–Neu (kwas 5−amino−3,5−dideoksy−2−nonulosonowy). Stanowi ją około 50 naturalnie występujących pochodnych, głównie w postaci związanej z glikoproteinami i glikolipidami. Grupa charakteryzuje się dużą różnorodnością strukturalną.
Najbardziej znane kwasy sialowe to:
- Kwas N-acetyloneuraminowy (Neu5Ac). To jeden z najbardziej powszechnych kwasów węglowych w organizmach zwierzęcych i ludzkich komórkach. Pojawia się w płynach ustrojowych, takich jak ślina, mleko matki, a także na powierzchni błon komórkowych. W organizmach ludzkich Neu5Ac jest syntetyzowany z kwasu sialowego obecnego w diecie, pochodzi głównie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Odgrywa istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych.
- Kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc). Po raz pierwszy został znaleziony w komórkach ssaków, z czasem wykryto je komórkach bezkręgowców oraz niższych kręgowców. Neu5Gc, podobnie jak Neu5Ac, jest kwasem karboksylowym, ale ma dodatkową grupę glikolilową przyłączoną do grupy aminowej.
Anatomia człowieka według starożytnych lekarzy. Naukowcy odczytali rękopis sprzed 2,2 tys. lat
Właściwości i funkcje kwasu sialowego
Jakie są właściwości i funkcje kwasu sjalowego? Związek pełni odgrywa znaczącą rolę w przekazywaniu sygnałów między komórkami. Wpływa na procesy takie jak wzrost, różnicowanie, migracja oraz apoptoza czy oddziaływanie międzykomórkowe oraz właściwości biologiczne i fizykochemiczne makrocząsteczek, takie jak lepkość, ładunek czy konformacja (sposób ułożenie przestrzennego białka).
Neu5Ac to rodzaj kwasu karboksylowego, który pełni różnorodne funkcje w organizmie, takie jak komunikacja komórkowa, rozpoznawanie komórek przez układ immunologiczny, ochrona komórek przed degradacją enzymatyczną oraz regulacja aktywności enzymów. Jest ważnym elementem przeciwciał klasy G (IgG) regulującym właściwości prozapalne cząsteczek oraz miejscem wiązania patogenów i toksyn.
Kwas sialowy a zdrowie człowieka
U ludzi kwas sialowy występuje głównie w postaci kwasu N-acetyloneuraminowego (Neu5Ac), jednak Neu5Gc może być obecny w tkankach ludzkich w śladowych ilościach. Ma to związek ze spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, które są zasobne w Neu5Gc.
Kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc) w największych ilościach jest obecny w pokarmach pochodzących od ssaków. Można go znaleźć w czerwonym mięsie i nabiale oraz u niektórych ryb (w niewielkich ilościach).
Podczas spożywania substancji wraz z pokarmem, jej nieduże ilości gromadzą się na powierzchni komórek. Gdy po jakimś czasie organizm rozpoznaje go jako obcy materiał, wyzwala odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał anty-Neu5Gc. Nie jest to obojętne dla organizmu.
Niektóre badania sugerują, że spożycie Neu5Gc może być związane z różnymi chorobami, takimi jak zapalenie stawów, miażdżyca czy nowotwory. Dlaczego tak się dzieje?
Dowiedziono, że przeciwciała anty-Neu5Gc zwiększają ryzyko powstawania nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, jajników, piersi i prostaty. Nadmierne nagromadzenie wolnego kwasu sjalowego w tkankach obserwuje się w chorobie Salla stanowiącej dziedziczny defekt białka będącego transporterem kwasu sjalowego.
Kwas sialowy Neu5Ac a Neu5Gc – różnice
Neu5Ac (kwas N-acetyloneuraminowy) i Neu5Gc (kwas N-glikoliloneuraminowy) to dwa różne izomery kwasu sialowego i odmienne rodzaje kwasów sialowych, które są obecne w organizmach zwierzęcych, w tym ludzkich. Cechują je różne właściwości, funkcje i aktywność.
Neu5Ac (kwas N-acetyloneuraminowy):
- to forma kwasu sialowego dominująca u ludzi,
- jest obecny w różnych tkankach i płynach ustrojowych, takich jak ślina, mleko matki, a także na powierzchni błon komórkowych,
- pełni istotną rolę w komunikacji komórkowej, rozpoznawaniu komórek, ochronie komórek przed degradacją enzymatyczną oraz regulacji aktywności enzymów.
Neu5Gc (kwas N-glikoliloneuraminowy):
- to forma kwasu sialowego obecna w organizmach niektórych gatunków zwierząt, nie jest syntetyzowana przez organizm ludzki,
- w śladowych ilościach może występować w tkankach ludzkich, zwłaszcza u osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i nabiał, które są zasobne w Neu5Gc,
- naukowcy i badania sugerują, że obecność Neu5Gc u ludzi może być związana z niektórymi chorobami. Na tym etapie jednak związek ten wymaga dalszych badań naukowych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.